سیاه شدن داخل دندان شکسته طبیعی نیست. اگر داخل دندان سیاه یا قهوه ای باشد ممکن است دچار پوسیدگی شده باشد. بنابراین بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.

سیاه شدن داخل دندان شکسته

دندان‌ها مقاوم‌ترین ساختارهای بدن هستند. اما با وجود این مقاومت ممکن است توسط باکتری‌ها یا ضربه‌های فیزیکی آسیب ببینند. به لایه سخت و خارجی دندان “مینا” گفته می‌شود. برای فهمیدن علت سیاه شدن داخل دندان شکسته بهتر است با ساختار دندان بیشتر آشنا شویم.

رنگ سفید مینای دندان‌ها به دلیل وجود کلسیم در آن‌هاست. در زیر مینای دندان یک لایه زرد رنگ به نام دنتین وجود دارد. دنتین بیشترین بخش از ساختار دندان را به خود اختصاص می‌دهد. داخلی‌ترین لایه دندان پالپ نام دارد که صورتی رنگ است. پالپ حاوی اعصاب و عروق خونی می‌باشد.

شکسته شدن دندان باعث می‌شود که دنتین یا پالپ‌های دندان در معرض قرار بگیرند. اگر دندانتان دچار شکستگی شد باید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. هرچقدر زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید احتمال حفظ دندانتان بیشتر خواهد شد.

سیاه بودن داخل دندان طبیعی نیست. اگر داخل دندان سیاه یا قهوه‌ای باشد ممکن است دچار پوسیدگی شده باشد.

عوامل موثر بر سیاه شدن داخل دندان شکسته

داخل دندان‌های سالم سیاه نیست. از جمله عواملی که باعث سیاه شدن داخل دندان‌ها می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- پوسیدگی دندان

باکتری‌های مضری که داخل فضای دهان هستند باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند. اگر پوسیدگی دندان درمان نشود، لایه‌های داخلی‌تر دندان آسیب می‌بینند و دندان دچار حساسیت می‌شود. هر چقدر پوسیدگی عمیق‌تر شود و به پالپ دندان نزدیک‌تر شود، شدت درد دندان نیز بیشتر می‌شود. اگر باکتری‌ها لایه دنتین را کاملا از بین ببرند، اعصاب و رگ‌های خونی پالپ دندان، آسیب می‌بینند و تغییر رنگ می‌دهند.

با استفاده از راهکارهای زیر می‌توان احتمال پوسیده شدن دندان‌ها را به حداقل رساند:

  • به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • مصرف نوشیدنی‌ها و غذاهای قندی را محدود کنید.
  • روزی دو بار مسواک بزنید.
  • حداقل روزی یک بار نخ دندان بکشید.

2- تخریب پالپ

التهاب پالپ دندان اغلب باعث افزایش حساسیت به غذاهای سرد و گرم می‌شود. در اغلب موارد التهاب پالپ به علت پوسیدگی دندان اتفاق می‌افتد. وارد شدن ضربه به دندان از دیگر عواملی است که می‌تواند منجر به التهاب پالپ شود.

تخریب یا نکروز پالپ زمانی اتفاق می‌افتد که التهاب پالپ شدت پیدا کند و تمامی اعصاب و رگ‌های خونی دندان از بین بروند. زمانی که نکروز پالپ اتفاق می‌افتد، دندان توانایی حس کردن گرما و سرما را از دست می‌دهد. همچنین در این شرایط ممکن است رنگ داخل دندان سیاه یا قهوه‌ای شود. زیرا خون رسانی به دندان دچار اختلال می‌شود.

3- تغییر رنگ داخلی

مصرف غذاها و نوشیدنی‌های تیره ممکن است باعث تغییر رنگ لایه‌های خارجی دندان‌ها شود. اگر مواد رنگی به لایه‌های داخلی دندان نفوذ کنند باعث تغییر رنگ این لایه‌ها و سیاه شدن داخل دندان می‌شوند. این تغییر رنگ معمولا هم زمان با رشد دندان‌ها اتفاق می‌افتد.

مصرف بعضی از آنتی بیوتیک‌ها مانند تتراسایکلین نیز ممکن است باعث تغییر رنگ داخلی دندان‌ها شود.

4- در معرض قرار گرفتن مواد ترمیمی فلزی

در معرض قرار گرفتن مواد ترمیمی قدیمی باعث می‌شود که داخل دندان تیره به نظر برسد. بعضی از انواع مواد ترمیمی مانند آمالگام جیوه و نقره با گذشت زمان اکسید شده و به رنگ سیاه در می‌آیند. بنابراین ممکن است باعث سیاه شدن دندان شکسته شوند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

شکستگی دندان یکی از موارد اورژانسی دندانپزشکی محسوب می‌شود. به همین دلیل بعد از شکستن دندان باید در اولین فرصت به دندانپزشکی مراجعه کنید. سیاه شدن داخل دندان شکسته نیز یکی از نشانه‌های خطر است. بنابراین هرچقدر سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه کنید شانس حفظ دندان نیز افزایش پیدا می‌کند.

روش‌های درمانی سیاه شدن داخل دندان

بهترین گزینه درمانی برای درمان دندان سیاه با توجه به علت سیاه شدن آن انتخاب می‌شود. دندانی که سیاه شده باشد نیاز به درمان دارد و خود به خود بهبود پیدا نمی‌کند. از جمله روش‌های درمانی سیاه شدن دندان شکسته می‌تواند به موارد زیر اشاره کرد:

1- کشیدن دندان

اگر دندان به شدت آسیب دیده باشد باید آن را کشید. بعد از کشیدن دندان می‌توان با استفاده از بریج، کاشت ایمپلنت و یا دندان مصنوعی جای خالی آن را پر کرد.

2- درمان ریشه

اگر التهاب اعصاب دندان شدید باشد، درمان ریشه یا عصب کشی انجام می‌شود. در این روش درمانی اعصاب ملتهب را از دندان خارج می‌کنند و از بین می‌برند. در صورت التهاب یا نکروز پالپ نیز درمان ریشه انجام می‌شود.

3- روکش کردن دندان

در صورتی که دندان با پر کردن، ترمیم نشود می‌توان دندان را روکش کرد. روکش دندان یک ساختار مصنوعی است که بر روی دندان قرار می‌گیرد و از آن محافظت می‌کند. جنس روکش معمولا سرامیکی، پرسلانی یا فلزی است.

چه عواملی باعث سیاه شدن لایه خارجی دندان می‌شوند؟

سیاه شدن رنگ دندان‌ها ممکن است نشان دهنده یک بیماری باشد. از جمله دلایل این امر:

  • پوسیدگی دندان
  • آسیب دیدن دندان
  • پر کردن یا روکش کردن دندان
  • مصرف مواد غذایی رنگی
  • استفاده از برخی داروها
  • کشیدن سیگار
  • جرم و پلاک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *