تتراسایکلین و تغییر رنگ دندان

از آنتی بیوتیک‌ها برای مبارزه با عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود، اما آن‌ها هم مانند هر داروی دیگری می‌توانند اثرات جانبی داشته باشند. تتراسایکلین نوعی آنتی‌بیوتیک است که می‌تواند تغییر رنگ دائمی روی دندان در حال تشکیل ایجاد کند. تغییر رنگ ناشی از تترا سایکلین می‌تواند زمانی رخ دهد که مادران باردار یا کودکان قبل از ۸ سالگی تتراسایکلین مصرف کنند.

چگونه تتراسایکلین باعث تغییر رنگ دندان می‌شود؟

  • هنگامی که کودکان جوان تتراسایکلین مصرف می‌کنند، دارو ممکن است به کلسیم در دندان در حال تکامل متصل شده و باعث ایجاد تغییر رنگ شود.
  • میزان تغییر رنگ براساس دوز تتراسایکلین و طول مدت مصرف متفاوت خواهد بود.
  • تغییر رنگ ناشی از تتراسایکلین هم روی دندان‌های شیری هم روی دندان‌های دائمی موثر است.
  • تغییر رنگ ناشی از تتراسایکلین به طور قابل‌توجهی در شدت متفاوت است.
    • در كودكان با خفيف‌ترين نوع تغییر رنگ، دندان‌ها ممكن است لكه‌هاي زرد يا خاكستري با رنگ يكنواخت را نشان دهند. سایر کودکان ممکن است لکه‌های زرد-قهوه‌ای یا خاکستری تیره بر روی دندان‌ها داشته باشند.
    • کودکان مبتلا به تغییر رنگ شدید ممکن است رنگ آبی – خاکستری یا سیاه بر روی دندان‌ها داشته باشند و تغییر رنگ ممکن است به شکل نواری ظاهر شود.

موارد مصرف تتراسایکلین

  • از تتراسایکلین برای درمان بسیاری از عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود، چون از رشد و گسترش باکتری‌ها جلوگیری می‌کند.
  • پزشکان ممکن است تتراسایکلین را برای درمان عفونت‌های مختلف پوست، چشم‌ها، روده‌ها، دستگاه تنفس و دیگر بخش‌های بدن تجویز کنند.
  • برخی موارد خاص که ممکن است دکتر این آنتی‌بیوتیک را تجویز کند، درمان ذات‌الریه، موارد خاص مسمومیت غذایی، مالاریا و بیماری لیمه است.
  • تتراسایکلین نباید در زنان باردار یا کودکان کم‌تر از ۸ سال مورد استفاده قرار گیرد، مگر این که لازم باشد. در صورت امکان، پزشکان داروهایی جایگزین تجویز می‌کنند که به دندان‌ها آسیب نمی‌رساند.
  • تتراسایکلین ممکن است در مواردی که سایر آنتی‌بیوتیک‌ها بی‌اثر یا مضر باشند؛ نیاز باشد.

درمان تغییر رنگ ناشی از تتراسایکلین ​

  • بر خلاف تغییر رنگ‌های خارجی، مانند لکه‌های قهوه، تغییر رنگ ناشی از تتراسایکلین نمی‌تواند با خمیر دندان سفید کننده حذف شود.
  • تغییر رنگ ناشی از این آنتی‌بیوتیک تغییر رنگ داخلی نامیده می‌شوند، به این معنی که آن‌ها از درون دندان نشات می‌گیرند.
  • در حالی که شما نمی‌توانید این لکه‌ها را از بین ببرید، درمان‌های زیبایی وجود دارند که می‌توانند لکه‌ها را پنهان کرده و به شما کمک کنند به لبخند سفیدتر برسید.
  • دندان‌ها که توسط تتراسایکلین دچار تغییر رنگ شده‌اند را می توان با ونیر درمان کرد. ونیرها تکه‌های نازکی از پرسلن به رنگ دندان هستند که سطوح جلویی دندان‌ها را پوشانده و سطوح رنگ‌ شده دندان‌ها را پنهان می‌کنند.​
  • روکش یک گزینه درمانی دیگر برای افراد با دندان‌های لکه دار هستند. در صورتی روکش توصیه می‌شود که دندان‌ها آنقدر تیره شده باشند که با ونیر پوشانده نشوند.

سوالات متداول

چه داروهایی می‌توانند باعث تغییر رنگ دندان شوند؟

استفاده بیش از حد از فلوراید می‌تواند منجر به ایجاد لکه‌های سفید روی مینای دندان یا لکه‌های سفید مایل به قهوه‌ای شود. نمک آهن که از طریق دهان جذب می‌شود (مانند مکمل‌های آهن کودکان که به سورت مایع هستند)، منجر به سیاه شدن دندان‌ها می‌شود. آنتی بیوتیک‌های زیر می‌توانند باعث تغییر رنگ دندان به رنگ قهوه‌ای، زرد-قهوه‌ای یا خاکستری شوند:
1. آموکسی سیلین کلاوولانات (آگومنتین) که برای درمان عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود.
2. کلرهگزیدین که یک ضد عفونی کننده است.
3. داکسی سایکلین که برای درمان آکنه استفاده می‌شود.
4. تتراسایکلین که برای درمان آکنه و برخی عفونت‌های تنفسی استفاده می‌شود.
این آنتی بیوتیک‌ها ممکن است باعث تغییر رنگ دندان به رنگ مایل به سبز یا آبی و خاکستری مایل به سبز شوند:
1. سیپروفلوکساسین (Cipro)
2. مینوسیکلین

آیا تتراسایکلین می‌تواند روی دندان‌های شما تاثیر بگذارد؟

تتراسایکلین و آنتی بیوتیک‌های مرتبط، برای زنان باردار یا کودکان خردسال (زیر 8 سال) که دندان‌های آن‌ها هنوز در حال شکل گیری است، توصیه نمی‌شود. در دهه 50 پزشکان متوجه شدند رنگ دندان کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری تتراسایکلین مصرف کرده‌اند، قهوه‌ای رنگ شده است. این دارو در کلسیم موجود در بدن ته نشین می‌شود. از آنجایی که برای ساخت دندان از کلسیم بدن استفاده می‌شود، زمانی که دندان‌ها شروع به ساخته شدن و رشد می‌کنند، رنگ زردی دارند و به تدریج در تابش نور آفتاب قهوه‌ای رنگ می‌شوند. توجه داشته باشید که اگر تمام دندان‌های شما تشکیل شده باشد، تتراسایکلین باعث تغییر رنگ دندان نمی‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *