عادت‌های سالم مراقبت از دهان و دندان

دستیابی به دندان‌های سالم نیاز به مراقبت دارد. حتی اگر دندان‌های خوبی داشته باشید، بسیار مهم است که هر روز اقدامات لازم را برای مراقبت از آن‌ها و جلوگیری از مشکلات انجام دهید. در این مقاله به عادت‌های سالم مراقبت از دهان و دندان پرداخته شده است.

مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت روزانه

مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به همان اندازه‌ای که برای برای نوه‌هایتان مهم است، برای شما نیز مهم است. حتی اگر سال‌هاست که دندان‌های شما پوسیده نشده است، احتمال ابتلا به آن با افزایش سن، زیاد می‌شود. یکی از دلایل افزایش احتمال پوسیدگی دندان با افزایش سن، خشک شدن دهان است که یکی از عوارض شایع بسیاری از داروهاست.

روزانه دو بار دندان‌های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. مسواکی با برس نرم و سر کوچک انتخاب کنید تا بتوانید به راحتی به تمام قسمت‌های دهان دسترسی داشته باشید. مسواک خود را هر سه یا چهار ماه یک بار جایگزین کنید و یا اگر برس آن زودتر خراب شد، زودتر جایگزین کنید. اگر مبتلا به آرتروز یا بیماری دیگری هستید که میزان حرکات را محدود می‌کند، مسواک برقی را امتحان کنید.

روزانه بین دندان‌هایتان را تمیز کنید. می‌توانید از نخ دندان یا وسایل دیگری که به طور خاص برای تمیز کردن بین دندان‌ها ساخته شده است استفاده کنید. مانند نخ دندان‌های دسته دار، مسواک‌های کوچک مخصوص بین دندان‌ها، واتر فلاسر یا پاک کننده‌های پلاک از جنس چوب. هنگام خرید محصولات مراقبت از دهان، به آرم مجوز وزارت بهداشت بر روی آن توجه کنید. در صورت داشتن مجوز می‌توانید به کارایی و بی خطر بودن آن محصول اطمینان کنید و طبق دستورالعمل از آن استفاده کنید.

پروتزهای دندانی خود را هرروز تمیز کنید

باکتری‌ها به دندان‌ها و همچنین به پروتزهای کامل یا جزئی می‌چسبند. اگر از پروتز استفاده می‌کنید به یاد داشته باشید که روزانه آن‌ها را با پاک کننده‌هایی که مخصوص پروتز ساخته شده‌اند تمیز کنید. از خمیر دندان‌های مخصوص دندان‌های طبیعی یا پاک کننده‌های خانگی استفاده نکنید. زیرا آن‌ها بسیار ساینده هستند و می‌توانند باعث آسیب به پروتزهایی شوند که جایگزین کردن آن‌ها هزینه زیادی در بر دارد.

در طول 24 ساعت، پروتزهای دندانی خود را حداقل به مدت چهار ساعت از دهان خود بیرون بیاورید تا سلامت دهان حفظ شود. بهتر است پروتزهای کامل یا جزئی خود را در شب تمیز کنید. دندانپزشک دستورالعمل‌هایی را در مورد مدت زمان استفاده روزانه از پروتزها به شما ارائه می‌دهد.

به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید

حداقل یک بار در سال معاینات منظم دندانپزشکی را انجام دهید. لطفا آنقدر منتظر نمانید تا احساس درد کنید و بعد به دندانپزشک مراجعه کنید. مراجعه مرتب به دندانپزشک بسیار مهم است، زیرا با افزایش سن، اعصاب داخل دندان‌های شما کوچک‌تر و حساس‌تر می‌شوند. به این دلیل زمانی که به علت پوسیدگی دندان احساس درد کنید، ممکن است خیلی دیر شده باشد و شاید دندان خود را از دست بدهید.

همچنین با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری‌های جدی‌تری مانند سرطان دهان و بیماری لثه نیز وجود دارد که دندانپزشک در طول معاینات دوره‌ای، علائم آن‌ها را نیز بررسی خواهد کرد. این بیماری‌ها تا مراحل پیشرفته بیماری باعث ایجاد درد نمی‌شوند و اگر برای درمان دیر اقدام شود، درمان سخت‌تر و پرهزینه‌تر خواهد بود.

هنگامی که برای معاینه به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، اطلاعات زیر را به او ارائه دهید:

  • لیست داروهایی که مصرف می‌کنید از جمله ویتامین‌ها، داروهای گیاهی و داروهای بدون نسخه
  • لیست شرایط پزشکی، بیماری‌ها و آلرژی‌ها
  • اطلاعات و شماره تلفن‌های کلیه ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، پزشکان و دندانپزشک قبلی شما
  • اطلاعات و شماره تماس اضطراری که باید متعلق به کسی باشد که می‌تواند در شرایط اورژانسی پزشکی از طرف شما تصمیم بگیرد
  • بیمه دندانپزشکی
  • پروتزها، حتی اگر دیگر از آن ها استفاده نمی‌کنید

حتما در مورد نگهداری یا دور انداختن ایمن هر گونه داروی غیر قابل استفاده، منقضی شده و یا داروهایی که دیگر نمی‌خواهید مصرف کنید با دندانپزشک مشورت کنید. مخصوصا اگر فرزند کوچک در منزل دارید. همچنین حتما به فرزندان یا نوه‌های خود در مورد خطرات استفاده از داروها بدون تجویز پزشک، توضیح دهید.

آب حاوی فلوراید بنوشید

در هر سنی که باشید نوشیدن آب حاوی فلوراید به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌کند. فلوراید جنگنده طبیعی در برابر پوسیدگی دندان است. در بسیاری از کشورها به سیستم توزیع آب فلوراید اضافه می‌شود، اما اگر شما استفاده از آب معدنی را ترجیح می‌دهید، برچسب آن را بررسی کنید، زیرا برخی از آن‌ها فلوراید ندارند. برخی از فیلترهای آب خانگی نیز وجود دارد که فلوراید را از آب شیر حذف نمی‌کنند.

سیگار کشیدن را ترک کنید

هرگز برای ترک سیگار دیر نیست. سیگار کشیدن احتمال ابتلا به بیماری لثه، پوسیدگی دندان و از دست دادن دندان را افزایش می‌دهد. همچنین بهبودی بعد از عمل‌های دندانپزشکی را کند می‌کند و می‌تواند میزان موفقیت کاشت ایمپلنت‌های دندانی را کاهش دهد. می‌توانید برای ترک کردن سیگار با دندانپزشک مشورت کنید. برنامه‌های ترک دخانیات، محصولات بدون نسخه و داروهای تجویز شده‌ای وجود دارد که ممکن است دندانپزشک استفاده از آن‌ها را به شما توصیه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *