9 نکته جالب در مورد دندان‌ها

9 نکته جالب در مورد دندان‌ها

امروزه مراقبت از دندان‌ها و مراجعه به دندانپزشک جزئی از برنامه زندگی همه ماست، اما شاید برایتان جالب باشد که که بدانید انسان‌ها از حدود 500 سال قبل از میلاد از خمیر دندان استفاده می‌کردند. در آن زمان یونانیان باستان از مخلوطی که حاوی زنگ آهن و پودر کورال بود، برای تمیز کردن دندان‌هایشان استفاده می‌کردند. مردمان گذشته از شاخه درختان نیز به عنوان مسواک استفاده می‌کردند.

خوشبختانه از آن زمان تا به امروز دانش دندانپزشکی پیشرفت‌های بسیاری کرده است و اکنون ابزارهای بسیار متنوعی برای مراقبت از دندان‌ها در دسترس است. در این بخش می‌خواهیم نکاتی را در مورد دهان و دندان‌ها برایتان بازگو کنیم که شاید تا امروز چیزی در مورد آن‌ها نمی‌دانستید.

دندان‌ها منحصر به فرد هستند

دندان‌های ما درست مانند اثر انگشت، منحصر به فرد هستند. به همین دلیل گاهی از پرونده‌های دندانپزشکی افراد برای شناسایی اجساد استفاده می‌شود. حتی دو قلوهای یکسان نیز دندان‌های متفاوتی دارند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید الگوی زبان نیز برای هر فرد اختصاصی و منحصر به فرد است.

دندان‌ها شبیه کوه‌های یخی هستند

تقریبا یک سوم از هر دندان در زیر لثه قرار دارد. به همین دلیل حفظ سلامت لثه‌ها به اندازه مراقبت از دندان‌ها اهمیت دارد. لثه‌ها باید همیشه صورتی رنگ و سالم باشند.

تعداد دندان‌ها 32 عدد است

در دهان هر یک از ما در حالت طبیعی هشت دندان پیش، چهار دندان نیش، هشت دندان پرمولار و دوازده دندان آسیاب وجود دارد.

مینای دندان مقاوم‌ترین بخش در بدن است

مینا خارجی‌ترین لایه دندان است و عملکرد اصلی آن محافظت از دندان است. مینا همانند استخوان‌ها از کلسیم و فسفات تشکیل شده است، اما به دلیل پروتئین‌هایی که در ساختارش دارد از استخوان‌ها مقاوم‌تر است.

مینای دندان آسیب پذیر است

با وجود این که مینای دندان مقاومت بالایی دارد، احتمال دارد که دچار شکستگی یا پوسیدگی شود. باکتری‌های دهان با مصرف قندها و اسیدهای موجود در مواد غذایی، به مینای دندان آسیب می‌زنند و باعث پوسیدگی دندان می‌شوند. نوشابه‌ها حاوی مقادیر بالایی از قند و اسید هستند و به همین دلیل برای دندان‌ها بسیار مضر هستند.

رنگ زرد می‌تواند نشان دهنده پوسیدگی دندان باشد

مینای دندان تا حدی رنگ دندان را نیز مشخص می‌کند. اگر مینای دندان آسیب ببیند ممکن است دندان زرد به نظر برسد.

دنتین رشد می‌کند

دنتین یا عاج لایه زیرین مینای دندان است که مقاومت بالایی دارد و در مقایسه با استخوان‌ها استحکام بیشتری دارد. لایه دنتین دارای کانال‌ها و مجاری کوچکی است که سیگنال‌های عصبی و مواد غذایی را به دندان انتقال می‌دهند. سه نوع دنتین وجود دارد: اولیه، ثانویه و ترمیمی. در حالی که مینای دندان تقریبا رشدی ندارد، لایه دنتین به صورت مداوم رشد می‌کند و دچار تغییر می‌شود.

300 نوع باکتری در دهان زندگی می‌کنند

پلاک‌ها حاوی میلیون‌ها باکتری هستند. تقریبا 200 تا 300 نوع گونه مختلف باکتریایی در پلاک‌ها زندگی می‌کنند. گونه اصلی که باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود استرپتوکوکوس است. این باکتری قند و سایر کربوهیدرات‌ها را به اسید تبدیل می‌کند و باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

پلاک دشمن اصلی دندان است

پلاک یک ساختار سفید و چسبناک است که دائما رشد می‌کند. اگر با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان آن را از بین نبرید، به ساختارهای سختی به نام جرم تبدیل شده و باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. حداقل روزی دو بار مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

تولید 10 هزار بطری بزاق در طول زندگی!

هر انسانی در طول زندگی خود تقریبا 10 هزار بطری بزاق تولید می‌کند. بزاق نقش بسیار مهمی در سلامت بدن ما دارد. بزاق بلعیدن غذا را راحت می‌کند و حاوی آنزیم‌هایی است که به هضم غذا نیز کمک می‌کنند. همچنین بزاق برای حفظ سلامت دندان‌ها بسیار مفید است. کلسیم و فسفات موجود در بزاق اسیدهای پلاک را خنثی می‌کنند و از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *