طب سوزنی یا سوزن درمانی یکی از تکنیکهای “طب مکمل و جایگزین (CAM)” است که برای درمان انواع بیماریها و اختلالات استفاده میشود. این روش درمانی بیش از 4000 سال پیش در چین برای پیشگیری از انواع بیماریها، درمان یا حفظ سلامت بدن شکل گرفت.
دندانپزشکان عمومی میتوانند با آگاهی از تکنیکهای طب سوزنی برای مراقبتهای بهداشتی دهان و دندان به بیماران خود کمک کنند. در این مقاله، مروری بر رایج ترین بیماریهای دهانی که میتوان با طب سوزنی درمان کرد، شده است. طب سوزنی بخشی از طب سنتی چین است که در آن پزشکان با وارد کردن سوزنهای نازک، انعطاف پذیر و استریل از طریق پوست، نقاط خاصی را در بدن تحریک میکنند. نقاط طب سوزنی را میتوان با طب فشاری، تحریک عصب از طریق پوست و لیزر نیز تحریک کرد.
طب سوزنی در دندانپزشکی
در دندانپزشکی، طب سوزنی در درمان طیف وسیعی از بیماریها/اختلالات و تسهیل درمانهای دندانپزشکی استفاده میشود. گزارشهای متعددی در مورد اثر ضد دردی طب سوزنی برای دردهای مرتبط با روشهای مختلف دندانپزشکی و مدیریت سایر اختلالات مزمن وجود دارد. برخی از شرایطی که میتوان برای آنها به طور موثر از طب سوزنی استفاده کرد، عبارتند از:
- سندرومهای درد مزمن دهان-صورت و میوفاسیال
- اضطراب دندان و رفلکس گگ
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
- خشکی دهان
- سندروم سوزش دهان (BMS)
- حالت تهوع و رفلکس
پاسخ بیماران به طب سوزنی در حالی که میتواند بسیار متفاوت باشد، عموما مثبت است.
مزایا و معایب طب سوزنی در دندانپزشکی
طب سوزنی یک روش درمانی ایمن است، زیرا غیرسمی است و کمترین عوارض جانبی را دارد. علاوه بر این، برخلاف مصرف برخی از داروها خطر وابستگی وجود ندارد. معایب آن این است که طب سوزنی وقت گیر است و در برخی افراد ممکن است نتواند به طور کامل علائم را کاهش دهد. این روش برای کودکان مناسب نیست، زیرا نمیتوانند سوزن را تحمل کنند. همچنین نمیتوان آن را به طور موثر در بیماران سوزن هراس استفاده کرد. در حالی که نادر است، اما قرار دادن نادرست سوزن میتواند باعث عوارض جانبی جدی و آسیب بافتی شود. در یک بررسی مقیاس بززگ از 2.2 میلیون درمان متوالی طب سوزنی، عوارض جانبی در دو بیمار مشاهده شد: پنوموتوراکس و آسیب عصب اندام تحتانی.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2023، درد در دندانپزشکی؛ از جمله درد دندان، درد صورت و درد پس از عمل جز شرایطی است که با طب سوزنی به طور موفق درمان شدهاند.
توصیهها
- دندانپزشکان تنها پس از کسب دانش و توانایی مربوطه باید بیماران خود را با طب سوزنی درمان کنند.
- طب سوزنی فقط باید پس از تشخیص کامل وضعیت بیمار انجام شود. در ضمن، استفاده از درمانهای مرسوم ممکن است مناسب در نظر گرفته شود.
- روشهای استاندارد کنترل عفونت باید وجود داشته باشد. همچنین باید از سوزن یک بار مصرف استفاده شود.
- همانطور که در مورد تمام اقدامات درمانی صدق میکند، استفاده از طب سوزنی باید به طور مناسب مستند باشد و سوابق حفظ شوند.
سخن پایانی
طب سوزنی میتواند یک مکمل مفید در دندانپزشکی باشد. شواهد علمی زیادی وجود دارد که از استفاده ایمن از طب سوزنی برای کنترل درد، اضطراب و تنگی نفس حمایت میکند. دندانپزشکان میتوانند با یادگیری انجام طب سوزنی یا ارجاع بیماران خود به یک متخصص طب سوزنی به آنها کمک کرده و خدمات خود را گسترش دهند.
دیدگاهتان را بنویسید