گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت در گلو و لوزهها است که توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک گروه A ایجاد میشود. این عارضه باعث التهاب شدید و گلودرد میشود. یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی معمولا میتواند این بیماری را با آزمایش سریع استرپتوکوک یا کشت گلو تشخیص دهذ. درمان معمولا شامل مصرف آنتی بیوتیک است.
گلودرد استرپتوکوکی چیست؟
گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت در گلو و لوزهها (گرههای لنفاوی پشت حلق) است که باعث التهاب شدید لوزهها میشود. این التهاب معمولا ناحیه اطراف گلو را نیز تحت تاثیر قرار میدهد که باعث گلودرد (فارنژیت) میشود.
گلودرد استرپتوکوکی نام خود را از باکتری ایجاد کننده خود (استرپتوکوک گروه A) گرفته است. بیش از 120 سویه از باکتری استرپتوکوک گروه A وجود دارد. این گلودرد نوعی عفونت استرپتوکوک گروهA است.
گلودرد استرپتوکوکی به ندرت باعث بیماریهای جدیتری مانند تب روماتیسمی میشود، بیماری که میتواند باعث آسیب دائمی به قلب و دریچههای قلب شود. بنابراین، مهم است که برای تشخیص و درمان سریع به یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید. با درمان مناسب، گلودرد استرپتوکوکی شما باید طی 7 تا 10 روز برطرف شود.
چه کسانی به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا میشوند؟
این بیماری در کودکان 5 تا 15 سال شایعتر است. اما میتواند هر فردی را که در تماس با کودک است، تحت تاثیر قرار دهد.
علاوه بر این، افرادی که در محیطهای گروهی قرار دارد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی هستند. این محیطهای گروهی شامل مهد کودکها، مدارس و پادگانهای نظامی میباشد.
گلودرد استرپتوکوکی چقدر شایع است؟
سالانه بیش از 616 میلیون نفر در سراسر جهان به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا میشود. گلودرد استرپتوکوکی شایعترین علت گلودرد در بزرگسالان و کودکان است.
علائم گلودرد استرپتوکوکی چیست؟
علائم اولیه این بیماری شامل گلودردی است که به طور ناگهانی شروع میشود. علاوه بر این، ممکن است خیلی سریع دچار تب شویدو در این صورت بالاترین درجه حرارت شما در روز دوم عفونت است.
علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- لرز
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- درد شکم
- تهوع و استفراغ
یکی از علائمی که این نوع گلودرد ایجاد نمیکند، سرفه است. اگر سرفه و سایر علائم سرماخوردگی دارید، احتمالا عفونت ویروسی دارید، نه گلودرد استرپتوکوکی.
علاوه بر این، برخی از افراد مبتلا به گلودرد استرپتوکوکی، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند.
گلودرد استرپتوکوکی چگونه است؟
اگر این گلودرد را دارید، گلو و لوزههای شما ممکن است قرمز، دردناک و متورم به نظر برسد. همچنین ممکن است لکههای سفید یا چرک روی گلو و لوزههای خود داشته باشید. علاوه بر این، ممکن است لکههای ریز و قرمز روی سقف دهان شما ایجاد شود که پستی (petechiae) نامیده میشود.
بسته به نوع باکتری، ممکن است بثورات گلودرد استرپتوکوکی به نام مخملک نیز ایجاد شود. ابتدا روی گردن و قفسه سینه شما ظاهر میشود، اما ممکن است به سایر قسمتهای بدن شما سرایت کند.
باکتری استرپتوکوک گروه A همچنین میتواند پوست شما را آلوده کرده و باعث ایجاد زخم شود. هنگامی که این اتفاق میافتد، عفونت زرد زخم نامیده میشود.
گلودرد استرپتوکوکی باعث ایجاد چه احساسی میشود؟
این گلودرد معمولا خفیف است، اما میتواند بسیار دردناک نیز باشد. غدد لنفاوی گردن ممکن است بسیار حساس و متورم شوند. ممکن است هنگام بلع درد داشته باشید. اگر بثورات گلودرد دارید، ممکن است مانند کاغذ سنباده خشن باشد.
علت ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی چیست؟
نوعی باکتری به نام استرپتوکوک گروه A باعث این بیماری میشود. این بیماری با سایر موارد گلودرد که به دلیل ویروسها رخ میدهند، متفاوت است.
آیا گلودرد استرپتوکوکی مسری است؟
بله. این بیماری بسیار مسری است. برخی از افراد مبتلا به عفونت علائمی ندارند و بیمار به نظر نمیرسند.اما حتی اگر علائمی نداشته باشید، باز هم میتوانید به راحتی عفونت را به دیگران منتقل کنید. با این حال، افرادی که علائم دارند، مسریتر از افرادی هستند که علائم ندارند.
گلودرد استرپتوکوکی چگونه سرایت میکند؟
این بیماری به راحتی از افردی به فرد دیگر سرایت میکند، به خصوص در میان اعضای یک خانواد. میتوانید باکتریهایی را که باعث این گلودرد میشوند از طربق قطرات تنفسی تماس مستقیم به افراد دیگر منتقل کنید.
قطرات تنفسی
باکتریهایی که باعث گلودرد استرپتوکوکی میشوند، اغلب در بینی و گلو شما زندگی میکنند. هنگامی که عطسه، سرفه یا صحبت میکنید، میتوانید عفونت را از طریق قطرات تنفسی منتقل کنید. افراد دیگر ممکن است به عفونت مبتلا شوند، اگر:
- در فضای آلوده نفس بکشند.
- چیزی که حاوی باکتری است را لمس کنند و به بینی یا دهان خود بمالند.
- وسایل شخصی خود را به اشتراک بگذارند.
تماس مستقیم
باکتریهایی که باعث این گلودرد میشوند، ممکن است در زخمهای عفونی روی پوست شما زندگی کنند. سایر افراد اگر زخمهای شما را لمس کنند یا با مایع ناشی از آنها تماس پیدا کنند، ممکن است به عفونت مبتلا شوند.
گلودرد استرپتوکوکی چه مدت مسری است؟
دوره کمون یا نهفتگی این گلودرد 2 تا 5 روز است. این دوره به زمانی که شما آلوده میشوید تا زمانی که علائم ایجاد میشود، گفته میشود. در این مدت میتوانید عفونت را به دیگران منتقل کنید. اگر آنتی بیوتیک مصرف میکنید، پس از 24 تا 48 ساعت اول درمان، مسری نخواهید بود.
گلودرد استرپتوکوکی چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر فکر میکنید ممکن است گلودرد استرپتوکوکی داشته باشید، باید به یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید. ارائه دهنده در مورد علائم شما میپرسد و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. آنها همچنینن ممکن است به شما آزمایش استرپتوکوک بدهند. بیماریهای ویروسی میتوانند علائمی مشابه گلودرد استرپتوکوکی داشته باشند. به همین دلیل مهم است که برای تایید وجود باکتری استرپتوکوک گروه A در گلو، آزمایش استرپتوکوکی انجام دهید.
روش درمان گلودرد استرپتوکوکی
درمان گلودرد استرپتوکوکی شامل مصرف آنتی بیوتیک است. آنتی بیوتیک نوعی دارو است که باکتریهای عامل عفونت را از بین میبرد.
پنی سیلین و آموکسی سیلین، آنتی بیوتیکهای رایجی هستند که ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی از آن برای درمان گلودرد استرپتوکوکی استفاده میکنند. اگر به پنی سیلین حساسیت دارید، پزشک میتواند آنتی بیوتیکهای دیگری را تجویز کند.
پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را به صورت قرص یا مایع تجویز کند. معمولا قرصها یا مایعات را به مدت 10 روز مصرف میکنید. دستورالعملهای پزشک خود را دنبال کنید. شما باید تمام داروها را مصرف کنید، حتی اگر احساس بهتری دارید. زیرا حتی اگر شما احساس خوبی داشته باشید، باکتریها همچنان میتوانند زنده باشند.
چگونه میتوان گلودرد استرپتوکوکی را یک شبه از بین ببرم؟
متاسفانه شما نمیتوانید گلودرد استرپتوکوکی را یک شبه درمان کنید، زیرا باکتری عامل ایجاد این بیماری است. بنابراین، برای رفع آن به آنتی بیوتیک نیاز دارید. پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک باید ظرف یک یا دو روز احساس بهتری داشته باشید. تا آن زمان کارهایی وجود دارد که میتوانید برای مدیریت علائم خود انجام دهید، مانند نوشیدن مایعات گرم و مصرف مسکنها.
سوالات متداول
تا زمانی که آنتی بیوتیک اثرات خود را بگذارد، این روشهای درمانی خانگی میتوانند به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید:
1. استفاده از مسکنهای بدون نسخه: از استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (Motrin ،Advil) استفاده کنید تا تب را کاهش داده و گلودرد را تسکین دهد. به کودکان و نوجوانان آسپرین ندهید. این بیماری میتواند یک بیمار نادر، اما جدی به نام سندرم ریه ایجاد کند.
2. استراحت: به مدرسه یا محل کار نرفته و در خانه بمانید. شما به استراحت بیشتر برای کمک به بدن در مقابله با عفونت نیاز دارید.
3. غرغره کردن آب نمک: برای التیام خراشیدگی گلو، با مخلوط یک چهارم قاشق چایخوری نمک و یک لیوان (200 میلیلیتر) آب گرم غرغره کنید.
خوردن شکلات آبنباتی: بچههای 4 ساله و بالاتر میتوانند برای احساس بهتر آبنبات بمکند.
نوشیدن مایعات زیاد: آب و مایعات گرم مانند سوپ یا چای گلو را تسکین میدهند. اگر احساس میکنید سرما برای گلویتان بهتر است، قالبهای کوچک یخ بمکید. از نوشیدن آب پرتقال، لیموناد و سایر نوشیدنیهای سرشار از اسید خودداری کنید. اینها میتوانند گلوی شما را بسوزانند.
اگر کودکان بعد از یک الی دو روز مصرف آنتی بیوتیک احساس بهبودی نکنند، باز باید تمام قرصهای خود را تمام کنند. اگر دوره درمان را کامل نکرده و مصرف آنتی بیوتیک را زودتر متوقف کنید، ممکن است برخی از باکتریها زنده بمانند. این بیماری اگر به طور کامل درمان نشود، ممکن است منجر به عوارضی مانند زیر شود:
1. عفونت لوزهها و سینوس
2. تب روماتیسمی که میتواند به قلب، مغز و مفاصل آسیب برساند.
3. مشکلات کلیوی
پزشکان اغلب برای درمان گلودرد، پنی سلین یا آموکسی سیلین (آموکسیل) تجویز میکنند. این آنتی بیوتیکها در اولویت هستند، زیرا ایمنتر و ارزان هستند و به خوبی روی باکتریهای استرپتوکوک اثر میگذارند.
آنتی بیوتیکها میتوانند:
1. گلودرد و علائم دیگر عفونت گلو را تسکین دهند.
2. به بهبودی سریعتر کودکان کمک کنند.
3. احتمال سرایت بیماری به اطرافیان را کاهش میدهند.
4. از ابتلا به عوارض دیگر مانند عفونت سینوس و لوزهها و موارد جدیتر مانند تب روماتیسمی جلوگیری میکنند.
این دسته از داروها قادر به از بین بردن گروه A باکتری استرپتوکوک هستند که باعث گلودرد استرپتوکوکی میشوند. آنتی بیوتیکها فقط روی باکتریها اثر میگذارند و هیچ تاثیری بر گلودرد ناشی از ویروسها ندارند.
اگر آزمایش مثبت باشد، به این معنی است که شما یا فرزندتان به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا هستید. مصرف دارو و آنتی بیوتیکها میتواند گلودرد و علائم دیگر را تسکین دهد.
پزشک احتمالا از تست سریع استرپ استفاده میکند تا مطمئن شود عفونت گلو، ناشی از استرپتوکوکوس است.
اکثر درمانهای آنتی بیوتیکی برای گلودرد استرپتوکوکی حدود 10 روز طول میکشد. بچهها معمولا بعد از شروع مصرف، بعد از یک یا دو روز احساس بهتری میکنند. پس از گذشت حدود 24 ساعت از مصرف آنتی بیوتیک، بیماری دیگر مسری نیست و کودکان میتوانند به مدرسه بروند.
اگرچه این موضوع نادر است، برخی افراد نسبت به آنتی بیوتیکها حساسیت دارند. علائم واکنش آلرژیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگرچه این موضوع نادر است، برخی افراد نسبت به آنتی بیوتیکها حساسیت دارند. علائم واکنش آلرژیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1. خس خس سینه
2. مشکل در تنفس
3. راش پوستی
4. ضربان قلب سریع
5. سرگیجه
اگر فرزند شما این علائم را دارد، سریعا با پزشک تماس بگیرید.
اگر مصرف آنتی بیوتیکها را زودتر از موعد متوقف کنیم، باکتریهای ایجاد کننده گلودرد باکتریایی میتوانند در برابر دارو مقاوم شوند. این بدان معناست که اگر باز هم به این بیماری مبتلا شویم، کنترل آن بسیار سختتر خواهد بود.
آنتی بیوتیکها گاهی اوقات عوارض جانبی ایجاد میکنند. معمولا این عوارض خفیف هستند. این عوارض باید هنگامی که کودک دارو را تمام کرد، متوقف شود. اگر عوارض شدید یا مداوم باشند، باید با پزشک تماس بگیرید. این عوارض عبارتند از:
1. درد معده
2. حالت تهوع
3. استفراغ
4. اسهال
5. از دست دادن اشتها
معمولا کودکان به میزان 1 الی 3 روز باید آنتی بیوتیک را مصرف کنند. بعضی اوقات پزشکان این دارو را به صورت تزریقی تجویز میکنند.
کودکان یا بزرگسالانی که به پنی سیلین حساسیت دارند، میتوانند به جای آن از یکی از آنتی بیوتیکهای زیر استفاده کنند:
1. آزیترومایسین (Zithromax ، Zmax ، Z-Pak)
2. سفالوسپورینها، از جمله سفیکسیم (Suprax)، سفوروکسیم (Ceftin) و سفالکسین (کفلکس)
3. کلاریترومایسین (بایاکسین)
4. کلیندامایسین (Cleocin)
دیدگاهتان را بنویسید