آبسه پری تونسیلار، در بافت گلو در کنار یکی از لوزهها شکل میگیرد و میتواند باعث درد، تورم و در موارد شدید انسداد گلو شود. انسداد گلو باعث ایجاد مشکلاتی در بلع غذا، صحبت کردن و یا حتی تنفس میشود.
آبسه یک توده پر از چرک است که در نزدیکی پوست آلوده و یا بافت نرم آلوده شکل میگیرد.
علائم ابتلا به آبسه پری تونسیلار چیست؟
اولین علامت ابتلا به آبسه پری تونسیلار معمولا گلودرد است. گلودرد ممکن است 2 تا 5 روز قبل از شروع علائم اصلی ادامه داشته باشد. علائم اصلی این بیماری شامل موارد زیر است:
- تورم در دهان و گلو
- بزرگ شدن و یا حساس شدن غدد لنفاوی گردن
- بلع دردناک و یا دشوار غذا
- تب و لرز
- اسپاسم عضلات فک و گردن
- گوش درد در همان سمتی که آبسه تشکیل شده
- خفه شدن صدا در گلو (مانند حالتی که جلوی دهان را با دست گرفته باشند)
چه عواملی باعث ایجاد آبسه پری تونسیلار میشوند؟
تشکیل آبسههای پری تونسیلار در بیشتر مواقع از عوارض التهاب لوزه است. باکتریهایی که باعث ایجاد این بیماری میشوند، مشابه باکتریهایی هستند که باعث گلودرد استرپتوکوکی میشوند. باکتریهای استرپتوکوک معمولا باعث ایجاد عفونت در بافت نرم اطراف لوزهها میشوند (معمولا تنها در یک طرف گلو اتفاق میافتد). سپس این بافت توسط باکتریهای بی هوازی که از طریق غدد اطراف وارد میشوند، مورد حمله قرار میگیرند. باکتریهای بی هوازی در شرایط بدون اکسیژن زندگی میکنند.
چه عواملی احتمال ابتلا به آبسه پری تونسیلار را افزایش میدهند؟
عفونتهای دهان (مانند عفونت لثهها و التهاب لثه) ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. موارد دیگری نیز تاثیرگذار هستند، از جمله:
- التهاب لوزه مزمن
- مونونوکلئوز عفونی
- کشیدن سیگار
- لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL)
- سنگ و یا رسوب کلسیم در لوزهها (تانسیلولیت)
آبسه پری تونسیلار را چگونه تشخیص میدهند؟
اگر اندازه آبسه بزرگ باشد، به راحتی قابل تشخیص است. پزشک با استفاده از چراغ قوه و فشردن زبان، گلو شما را معاینه میکند. تورم و قرمزی یک طرف گلو در نزدیکی لوزه نشان دهنده وجود آبسه است. پزشک ممکن است با دست و به آرامی ناحیه متورم را فشار دهد تا بررسی کند که در داخل آن عفونت وجود دارد یا خیر.
عوارض اصلی آبسه پری تونسیلار چیست؟
عوارض اصلی این آبسه شامل موارد زیر است:
- انسداد مجاری تنفسی
- خونریزی توده به درون رگهای خونی اصلی
- کم آبی ناشی از مشکلات بلع
- عفونت
- ذات الریه
- مننژیت
- سپسیس یا عفونت خون
چند راه درمانی برای آبسه پری تونسیلار وجود دارد؟
روشهای درمانی شامل موارد زیر است:
- وارد کردن سوزن به داخل آبسه (آسپیراسیون) و مکش عفونت داخل آن به درون سرنگ
- ایجاد یک برش کوچک بر روی آبسه برای تخلیه چرک
- اگر درمانهای قبلی چاره ساز نباشند، با جراحی لوزهها را برمیدارند. این درمان برای افرادی که زیاد دچار التهاب لوزه میشوند نیز مناسب است.
آیا ممکن است دوباره به آبسه پری تونسیلار مبتلا شوم؟
معمولا با درمان صحیح آبسه، مجددا به آن مبتلا نخواهید شد. اما اگر به صورت مداوم دچار التهاب لوزه میشوید، احتمال بازگشت بیماری وجود دارد. در مجموع احتمال ابتلا مجدد به آبسه پری تونسیلار بسیار کم است. در بیشتر موارد نیز بیمار نیازی به جراحی لوزه پیدا نمیکند. عوارض بیماری در صورتی که به دیابت، سرطان یا ضعف سیستم ایمنی مبتلا باشید، بیشتر است. اگر برای درمان آبسه دیر اقدام کنید نیز ممکن است دچار مشکل شوید.
چگونه میتوان از ابتلا به آبسه پری تونسیلار جلوگیری کرد؟
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این نوع آبسه پرهیز از سیگار کشیدن، مراقبت از دندانها و لثه و درمان هر گونه عفونت در دهان است. اگر زیاد دچار التهاب لوزه میشوید، میتوانید در مورد جراحی لوزه با یک پزشک متخصص مشورت کنید. اگر برای شما آنتی بیوتیک تجویز شد، باید یک دوره کامل آن را مصرف کنید، حتی اگر بعد از چند روز احساس بهتری داشتید نباید مصرف آنتی بیوتیک را قطع کنید.
چه زمانی برای درمان آبسه پری تونسیلار باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر گلودرد به همراه تب دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر گلودرد همراه با مشکلات بلع، تنفس و صحبت کردن دارید و همچنین نمیتوانید دهان خود را ببندید و یا هر نشانهای که مشخص میکند مسیر تنفسی شما مسدود شده است، باید با 115 تماس بگیرید و یا به اوژانس مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید