سطح هورمونها در دوران بارداری به میزان قابل توجهی تغییر میکند. آیا میدانید این افزایش هورمونها در دوران بارداری میتواند شما را در معرض بسیاری از مشکلات جدی دندان قرار دهد؟ مسواک زدن دندانها در بارداری میتواند کمک کننده باشد، اما برای جلوگیری از عوارض احتمالی باید اقدامات بیشتری انجام دهید. بنابراین عجیب نیست اگر دندانپزشک و متخصص زنان و زایمان از شما بخواهند که در طول بارداری، بهداشت دهان خود را تقویت کنید.
التهاب لثه بارداری و پریودنتیت
ممکن است در بارداری متوجه شوید که تغییرات هورمونی باعث حساسیت بیشتر لثههای شما شده؛ به طوری که لثهها راحتتر از گذشته متورم شده و خونریزی میکنند.
انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) بیان میکند التهاب لثه در دوران بارداری میتواند نشانه این باشد که شما باید به طور منظمتر و بیشتر مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
اگر در دوران بارداری به التهاب لثه دچار شدید، باید هر چه سریعتر درمان را آغاز کنید. زیرا اگر این التهاب درمان نشود، میتواند به وضعیت بسیار جدیتری به نام پریودنتیت منجر شود که باعث از بین رفتن قابل توجه استخوان و بافت لثه در اطراف دندانهای شما میشود.
لق شدن دندانها
این امر ممکن است شگفت آور به نظر برسد، اما در دوران بارداری، حتی اگر به التهاب لثه یا پریودنتیت مبتلا نشوید، هورمونها میتوانند بر روی استخوان اطراف دندانها، تأثیر بگذارد. زمانی که این اتفاق بیفتد، دندانهای شما لق میشوند.
در صورت بروز هرگونه نشانهای از لق شدن دندان، باید فوراً به دندانپزشک خود اطلاع دهید. دندانپزشک در صورت نیاز ممکن است شما را به پریودنتیست، ارجاع دهد.
پوسیدگی و سایش دندان
ممکن است تصور کنید پوسیدگی دندان به سالهای گذشته بر میگردد و ربطی به بارداری ندارد. اما طبق تحقیقات کنگره زنان و زایمان آمریکا (ACOG)، بارداری سطح اسیدیته دهان را افزایش میدهد. این امر باعث میشود شما در برابر پوسیدگی دندان آسیبپذیرتر باشید.
بسیاری از خانمها میدانند که هوسهای دوران بارداری میتواند منجر به خوردن برخی از غذاهای شیرین و نه چندان سالم شود. خوردن غذاهای ناسالم همراه با عدم مراقبت از دندان میتواند منجر به پوسیدگی دندان شود. همچنین اگر دچار تهوع صبحگاهی نیز هستید یا رفلاکس معده دارید، دندانهای شما بیشتر در معرض فرسایش مینا هستند.
تومورهای بارداری
تومورهای دوران بارداری امری نادر است، اما گاهی اوقات امکان دارد ورمهای تومور مانندی در ناحیه لثه ایجاد شود. این مشکل در اثر واکنش بیش از حد به پلاک دندانی ایجاد میشود.
این تومورهای حاملگی میتوانند در سه ماهه دوم یا سوم ظاهر شوند و معمولا پس از بارداری از بین میروند.
سالم نگه داشتن دندانها و لثهها
در دوران بارداری شما به احتمال زیاد از بارداری خود بسیار هیجان زده هستید و بسیار انگیزه دارید تا آنچه را که برای شما و نوزادتان بهتر است انجام دهید. احتمالا با متخصص زنان و زایمان ملاقات کردهاید. مرحله بعد، مراجعه به دندانپزشک است. هم دندانپزشک و هم متخصص زنان میخواهند شما را از هرگونه مشکل دندانی خلاص کنند.
حداقل دو بار در روز دندانهای خود را مسواک بزنید و روزی یک بار نخ دندان بکشید. این مراقبت در منزل باید همیشه انجام شود، اما انجام آن هنگام بارداری مهم تر از همیشه است. شستشو با دهانشویه ضد باکتری باعث کاهش باکتریهای موجود در دهان شما میشود و پیروی از یک رژیم غذایی مغذی با محدودیت در مصرف شیرینیجات، شما را در سالمتر نگه داشتن دندانهایتان یاری خواهد کرد.
توصیه میشود که اگر تهوع دارید، دهان خود را با محلول 1 قاشق چایخوری جوش شیرین حل شده در 1 فنجان آب شستشو دهید تا اسیدیته دهان تنظیم شود.
آخرین و مهمترین نکته این است که در طول بارداری خود برای معاینه و تمیز کردن دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
مسواک زدن دندان در حین بارداری اولین قدم برای پیشگیری از بسیاری از مواردی است که ممکن است در اثر افزایش هورمونها ایجاد شود.
امروزه بسیاری از دندانپزشکان و متخصصان زنان با هم همکاری میکنند تا زنان بدانند که مراجعه به دندانپزشک در دوران بارداری نه تنها بی خطر است، بلکه بخش مهمی از مراقبتهای دوران بارداری محسوب میشود.
سوالات متداول
نامهای دیگر تومورهای بارداری عبارتند از:
1. گرانولامای پیوژنیک
2. گرانولومای بارداری
3. همانژیوم مویرگی لوبرلار
4. اپولید بارداری
رعایت بهداشت دهان و دندان در طول بارداری (دو بار در روز مسواک زدن با خمیر دندان فلوراید دار، یک بار در روز کشیدن نخ دندان و استفاده از دهانشویههای ضد باکتریایی) در پیشگیری و کاهش ابتلا به تومورهای حاملگی نقش چشمگیری دارد.
تومورهای بارداری معمولا بعد از تولد نوزاد به خودی خود از بین میروند. اما اگر تومورها برای غذا خوردن بیمار مشکل ایجاد کند، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که تومور را از دهان او خارج کند. برای این کار به یک جراحی ساده و بی حسی موضعی نیاز است. باید به خاطر داشته باشید که حتی اگر تومور در دوران بارداری برداشته شود، در حدود نیمی از موارد دوباره رشد میکند. اگر غده برداشته نشود، دندانپزشک سعی میکند تا علت ایجاد و رشد تومور را متوجه شود و آن را برطرف کند. به عنوان مثال، ممکن است رشد تومور به دلیل افزایش میزان پلاکها در دهان باشد.
دیدگاهتان را بنویسید