مقایسه دندان مصنوعی و ایمپلنت

مقایسه دندان مصنوعی و ایمپلنت

برای جایگزین کردن دندان‌ها روش‌های متنوعی وجود دارد. انتخاب نوع روش به فاکتورهای مختلفی مانند قیمت، سلامت استخوان فک و تعداد دندان‌های باقیمانده بستگی دارد. دندان مصنوعی و ایمپلنت گزینه‌هایی هستند که در این شرایط می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. هریک از این روش‌ها معایب و مزایای خاص خود را دارند. برای انتخاب نوع روش باید با دندانپزشک‌تان مشورت کنید. بهتر است در مورد سایر گزینه‌ها مانند بریج یا پل دندان نیز با دندانپزشک خود مشورت کنید.

هدف از جایگزین کردن دندان‌ها با استفاده از ایمپلنت یا دندان مصنوعی موارد زیر است:

  • بهبود توانایی جویدن غذا
  • تقویت عضلات صورت
  • بهبود وضعیت صحبت کردن
  • افزایش اعتماد به نفس با ایجاد یک لبخند زیبا

البته این دو روش تفاوت‌های زیادی با هم دارند. در ادامه به بررسی نقاط قوت و ضعف هریک از این روش‌ها می‌پردازیم و آن‌ها را با هم مقایسه می‌کنیم.

چگونگی کاشت ایمپلنت و قرار دادن دندان مصنوعی در دهان

کاشت ایمپلنت

برای کاشت ایمپلنت باید استخوان کافی در فک وجود داشته باشد. کاشت ایمپلنت در سال‌های اخیر بسیار محبوب شده است، به ویژه در بین بزرگسالان 55 تا 64 سال.

برای کاشت ایمپلنت ابتدا ریشه دندان آسیب دیده را از فک خارج می‌کنند. سپس با استفاده از دریل در استخوان فک یک سوراخ ایجاد می‌کنند. در مرحله بعد یک پایه را که مانند ریشه عمل می‌کند در استخوان فک قرار می‌دهند.

 بعد از این که استخوان فک به پایه جوش خورد، بر روی آن ساختاری به نام اباتمنت قرار می‌دهند. اباتمنت همانند یک تکیه گاه است که روکش یا تاج دندان را بر روی آن قرار می‌دهند. قبل از قرار دادن اباتمنت بر روی پایه، باید استخوان فک به پایه جوش خورده باشد. این مرحله ممکن است به دو ماه زمان نیاز داشته باشد. البته گاهی اوقات پایه و اباتمنت را به صورت همزمان در فک قرار می‌دهند.

در مرحله نهایی کاشت ایمپلنت، بر روی پایه و اباتمنت، تاج یا روکش قرار می‌دهند.

دندان مصنوعی

دندان‌های مصنوعی پروتزهای متحرک هستند و برای قرار دادن آن‌ها در دهان میزان استخوان فک اهمیتی ندارد. دندان‌های مصنوعی ممکن است به صورت یک دست کامل باشند و جایگزین تمامی دندان‌های فک بالا یا پایین شوند و یا ممکن است برای جایگزین کردن تعدادی از دندان‌ها مورد استفاده قرار بگیرند.

برای ساخت یک دست کامل دندان مصنوعی باید از لثه‌های فک بالا و پایین به صورت کامل قالب گیری انجام شود. دندانپزشک علاوه بر قالب گیری وضعیت باید و هم ترازی فک بالا و پایین را بررسی می‌کند تا دندان مصنوعی به شکل درست طراحی و ساخته شود و اختلالی در جویدن و صحبت کردن فرد ایجاد نشود.

دست دندان مصنوعی در آزمایشگاه ساخته می‌شود و سپس به مطب دندانپزشک ارسال می‌شود. دندانپزشک دندان مصنوعی را در داخل دهان قرار می‌دهد و آن را تنظیم می‌کند. پروتزهای مصنوعی به گونه‌ای ساخته می‌شوند که طبیعی به نظر برسند. برای قرار دادن آن‌ها در دهان از چسب‌های مخصوصی استفاده می‌کنند تا دندان جا به جا نشود و به درستی در جای خود قرار بگیرد.

هزینه‌های دندان مصنوعی و ایمپلنت

کاشت ایمپلنت از دندان مصنوعی و سایر روش‌های درمانی مانند بریج گران قیمت تر است. البته میزان هزینه‌ها به مکان کلینیک دندانپزشکی و … نیز بستگی دارد.

مراقبت از دندان مصنوعی و ایمپلنت

مراقبت از ایمپلنت همانند مراقبت از دندان‌های طبیعی است. این به آن معنا است که همانند سایر دندان‌ها برای تمیز نگه داشتن ایمپلنت باید روزی دو بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. برای مسواک زدن باید از مسواک‌های نرم استفاده کنید. مراجعه منظم به دندانپزشک نیز برای حفظ سلامت دندان‌ها و ایمپلنت بسیار مهم است.

دندان‌های مصنوعی به مراقبت بیشتر و دقیق تری نیاز دارند. نباید در طول شب دندان مضنوعی را در دهانتان قرار دهید. در طول شب باید دست دندان را در داخل آب و یا تمیز کننده‌های مخصوص دندان مصنوعی قرار دهید. برای تمیز کردن دندان مصنوعی باید روزی دو بار آن را از دهانتان خارج کنید و مسواک بزنید.

از آنجا که بایت با گذشت زمان تغییر می کند، هر چند وقت یه بار باید دست دندان مصنوعی را مجددا تنظیم کرد. این در حالی است که ایمپلنت‌های دندانی ثابت هستند و تنها دز صورتی که دچار شکستگی تاج شوند نیاز به ترمیم دارند.

عوارض دندان مضنوعی و ایمپلنت

کاشت ایمپلنت معمولا یک روش ایمن و موثر برای جایگزین کردن دندان‌هاست. اما مطالعات نشان می‌دهد که ممکن است عوارضی مانند عفونت و یا مشکلات فیزیکی (شل شدن پایه، شکستگی تاج) را در پی داشته باشد. در حدود 5 تا 10 درصد از مواقع کاشت ایمپلنت با موفقت همراه نیست.

رایج ترین عوارض دندان‌های مصنوعی شامل موارد زیر است:

  • جا به جا شدن دندان مصنوعی
  • زخم شدن لثه

دندان مصنوعی یا ایمپلنت؟

برای تصمیم گیری در مورد این که کدام یک از این روش‌ها برای شما مفید است باید فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید:

سن

از آنجا که ایمپلنت‌های دندانی یک جایگزین ثابت برای دندان‌ها هستند، برای افرادی که 60 سال به پایین دارند مناسب ترند. دندان مصنوعی برای افراد مسنی که تمایل به انجام روش های تهاجمی کاشت ندارند، مناسب‌تر است.

تراکم استخوان

برای کاشت ایمپلنت باید در فک به اندازه کافی استخوان وجود داشته باشد. افرادی که به میزان کافی استخوان نداشته باشند و یا به دلیل آسیب دیدگی، سن، بیماری لثه و یا از دست دادن دندان استخوان فکشان را از دست داده باشند، نمی‌توانند ایمپلنت بکارند.

برای افزایش تراکم استخوان می‌توان پیوند استخوان انجام داد. پیوند استخوان یک فرآیند پیچیده و هزینه بر است.

عملکرد

جویدن با ایمپلنت‌ها راحت تر از دندان‌های مصنوعی است. مطالعات نشان می‌دهد که افرادی که از ایمپلنت‌ها استفاده می‌کنند در مقایسه با کسانی که دندان مصنوعی دارند، رضایت بیشتری دارند و راحت‌تر هستند.

بهداشت

مراقبت از دندان‌های مصنوعی به زمان و انرژی بیشتری نیاز دارد. افرادی که توانایی لازم برای مراقبت از دست دندان مصنوعی را ندارند باید از کاشت ایمپلنت استفاده کنند.

سخن آخر

برای انتخاب بین دندان مصنوعی و کاشت ایمپلنت باید با دندانپزشک مشورت کنید. اگرچه کاشت ایمپلنت گران است، اما باید به یاد داشته باشید که این روش درمانی تقریبا دائمی است و تا 20 سال یا بیشتر دوام دارد.

با دقت تمام گزینه‌های موجود برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته را بررسی کنید و با مشورت با دندانپزشک بهترین گزینه را انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *