عفونت در ساختارهای اطراف دندان باعث بیماری لثه یا بیماری پریودنتال (به انگلیسی: periodontal disease) می شود و روش های زیادی برای درمان بیماری لثه وجود دارد

درمان بیماری لثه (پریودنتال)

برای آشنایی با درمان بیماری لثه ابتدا به علل ایجاد این بیماری می‌پردازیم. عفونت در ساختارهای اطراف دندان باعث بیماری پریودنتال یا بیماری لثه (به انگلیسی: periodontal disease) می‌شود. این ساختارها شامل:

  • لثه‌ها
  • استخوان آلوئول
  • رباط پریودنتال

التهاب لثه فقط لثه‌ها را درگیر می‌کند. اگر التهاب لثه درمان نشود پیشرفت می‌کند و سایر ساختارهای دهان را نیز درگیر می‌کند. در این حالت گفته می‌شود که فرد دچار بیماری پریودنتال شده است. بیماری پریودنتال یا بیماری لثه در اثر عفونت‌های باکتریایی و تجمع پلاک‌ها ایجاد می‌شود. علائم بیماری لثه عبارت اند از:

درمان بیماری لثه بسیار مهم است و نباید به تاخیر بیفتد. اگر بیماری لثه درمان نشود، احتمال ابتلا به بیماری‌های زیر افزایش پیدا می‌کند:

  • سکته
  • بیماری قلبی
  • دیابت
  • بیماری تنفسی

مراحل درمان بیماری لثه

درمان بیماری لثه در سه مرحله انجام می‌شود که در این بخش به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

مرحله 1: بررسی علت ابتلا و شروع درمان بیماری لثه

در این مرحله دندانپزشک سعی می‌کند عفونت لثه را کنترل کند و تعادل باکتریایی دهان را برگرداند. دندانپزشک با معاینه دقیق علت اصلی بیماری را پیدا می‌کند تا بتواند مراحل درمان را به خوبی پیش ببرد.

در طی مرحله اول چگونگی رعایت بهداشت دهان و دندان نیز به بیمار آموزش داده می‌شود. برای درمان بیماری لثه، لازم است بیمار بداند که باید کشیدن سیگار را ترک کند و به بهداشت دندان‌هایش بیشتر اهمیت دهد.

روش‌های درمانی اسکیلینگ و روت پلنینگ نیز در مرحله اول درمان انجام می‌شود. با استفاده از این روش‌ها دندان‌ها را به صورت عمقی تمیز می‌کنند و پلاک‌ها را از بین می‌برند. همچنین ممکن است برای بیمار داروهایی نیز تجویز شود.

مرحله 2: جراحی

اگر راهکارهای مرحله قبل به درمان کمکی نکند، جراحی انجام می‌شود. معمولا جراحی زمانی انجام می‌شود که پاکت‌های عفونت و یا پلاک‌ها بسیار عمیق باشند. اگر استخوان‌ها نیاز به ترمیم داشته باشند، آن‌ها را نیز بازسازی می‌کنند. هدف اصلی تمامی این جراحی‌ها از بین بردن‌ها پاکت‌های بین دندان‌ها و استخوان‌های فک است. این پاکت‌ها که محل رشد باکتری‌ها هستند می‌توانند باعث آسیب زدن و یا ایجاد شکستگی در استخوان فک شوند. با از بین بردن پاکت‌ها در واقع محل رشد باکتری‌ها و همچنین محل تجمع پلاک و جرم از بین می‌رود.

ممکن است برای جراحی نیاز به بیهوشی کامل باشد. بیشتر افراد بعد از پایان جراحی احساس درد نمی‌کنند و معمولا بعد از یک روز استراحت می‌توانند به زندگی عادی خود برگردند.

مرحله 3: تثبیت درمان

در این مرحله اقداماتی انجام می‌شود تا از بازگشت بیماری جلوگیری شود. در صورت عدم مراقبت صحیح، احتمال عود مجدد بیماری پریودنتال بسیار زیاد است. دندانپزشک با ارائه دستورالعمل‌های لازم، نحوه صحیح مسواک زدن و نحوه صحیح نخ دندان کشیدن را به بیمار آموزش می‌دهد. کشیدن نخ دندان، مسواک زدن و استفاده از دهانشویه برای از بین بردن باکتری‌ها بسیار مفید است. بعد از پایان درمان بیماری لثه، بیمار باید هر سه ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کند تا وضعیت لثه‌هایش مورد بررسی قرار بگیرد.

اگر در طول درمان، جراحی‌های گسترده‌ای انجام شده باشد ممکن است برای بیمار اقدامات ترمیمی انجام شود. در این شرایط معمولا بیمار نیاز به ایمپلنت یا پروتز دارد. همچنین اگر نظم دندان‌ها به هم ریخته باشد، ارتودنسی انجام می‌شود.

روش‌های درمانی بیماری لثه

نوع درمانی که دندانپزشک یا جراح انتخاب می‌کند بستگی به شدت بیماری دارد.

درمان‌های غیر جراحی

معمولا درمان را با روش‌های غیر جراحی آغاز می‌کنند. جرم گیری عمیق که شامل اسکیلینگ و روت پلنینگ است، جزء اولین راهکارهای درمانی می‌باشد که مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع جرم گیری به اندازه جراحی تهاجمی نیست و معمولا برای درمان انواع خفیف بیماری پریودنتال بسیار موثر است. در طی این فرآیند جرم‌های زیر خط لثه و لکه‌های روی دندان را حذف می‌کنند. این کار باعث از بین بردن باکتری‌های مضر شده و در عین حال محل تجمع آن‌ها را نیز از بین می‌برد. بعد از جرم گیری عمیق ممکن است بیمار دچار خونریزی شدید شود. البته خونریزی معمولا با گذشت یک روز متوقف می‌شود و بیمار می‌تواند به راحتی غذا بخورد و آب بنوشد.

ممکن است برای بیمار دارو نیز تجویز شود. آنتی بیوتیک‌های خوراکی یا ژل‌های موضعی آنتی بیوتیک رایج‌ترین داروهایی هستند که برای افراد مبتلا به بیماری پریودنتال تجویز می‌شوند. البته مصرف آنتی بیوتیک به تنهایی نمی‌تواند بیماری لثه را درمان کند، اما می‌تواند به روند درمان کمک کند.

احتمال دارد داروهای زیر نیز برای بیمار تجویز شود:

  • دهانشویه‌های ضد باکتریایی
  • تراشه‌های ضد عفونی کننده: یک قطعه ژلاتین کوچک است که حاوی دارو می‌باشد.
  • مهارکننده‌های آنزیمی: حاوی مقادیر کمی از داکسی سایکلین هستند و باعث مهار آنزیم‌های مخرب می‌شوند.

درمان با جراحی

جراحی پاکت‌های پریودنتال به از بین باکتری‌های مضر و حذف پاکت‌های عمیق کمک می‌کند. برای درمان بیماری لثه، این کار به پاکسازی لثه‌ها کمک می‌کند و از عود مجدد بیماری در آینده جلوگیری می‌کند. به این جراحی، جراحی فلپ گفته می‌شود.

در طول جراحی فلپ لثه‌ها را بلند می‌کنند و نواحی زیر آن‌ها را پاکسازی می‌کنند. سپس لثه‌ها را بخیه می‌زنند تا به خوبی اطراف دندان‌ها را بپوشانند و فاصله‌ای بین لثه و دندان ایجاد نشود. بعد از پایان جراحی ممکن است به مدت 24 تا 48 ساعت لثه‌ها دچار تورم شوند. در این شرایط معمولا برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز می‌شود. همچنین به بیمار توصیه می‌شود که به مدت دو هفته غذای نرم بخورد.

درمان بیماری لثه با پیوند بافت و استخوان

اگر بیماری پریودنتال باعث از بین رفتن استخوان فک و یا بافت لثه شده باشد ممکن است علاوه بر جراحی به پیوند بافت نیز نیاز باشد. این کار به بازسازی استخوان و بافت‌های از دست رفته کمک می‌کند.

برای پیوند استخوان، از استخوان طبیعی و یا مصنوعی استفاده می‌کنند و با استفاده از آن‌ها محل‌های فاقد استخوان را ترمیم می‌کنند. گاهی از ابزارهای مخصوص بازسازی بافت نیز استفاده می‌کنند. این ابزارها ساختارهایی شبیه تور دارند. با قرار دادن آن‌ها در بین استخوان و لثه از رشد لثه‌ها در مناطقی که فاقد استخوان است جلوگیری می‌کنند. این کار باعث می‌شود که استخوان به شکل صحیحی در جای خود بازسازی شود.

برای پیوند لثه نیز ممکن است از بافت طبیعی یا مصنوعی استفاده کنند. از پیوند لثه برای پوشاندن ریشه‌های دندان که در معرض قرار گرفته‌اند استفاده می‌شود.

بیمار نباید بعد از جراحی پیوند از نی استفاده کند و باید مدت 6 تا 8 هفته غذاهای مایع یا غذاهای نرم بخورد.

سخن پایانی

بیماری پریودنتال ممکن است احتمال سکته، بیماری قلبی، دیابت و بیماری‌های تنفسی را افزایش دهد. همچنین در صورت عدم درمان ممکن است منجر به از دست رفتن دندان‌ها نیز شود. بنابراین درمان بیماری لثه بسیار مهم است. هر چقدر درمان بیماری لثه زودتر انجام شود، احتمال نیاز به درمان‌های تهاجمی کاهش پیدا می‌کند.

درمان بیماری پریودنتال در بیشتر مواقع با موفقیت همراه است. هرچقدر دستورالعمل‌های بهداشتی با دقت بیشتری انجام شود احتمال عود مجدد بیماری کاهش می‌یابد. رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم مصرف دخانیات از مهم‌ترین نکاتی هستند که باید بعد از پایان درمان رعایت شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *