انواع نخ بخیه در دندانپزشکی

انواع نخ بخیه در دندانپزشکی

آخرین مرحله از عمل‌های جراحی که نیاز به برش یا پارگی دارند، بخیه زدن است. تکنیک‌های بخیه زدن و انتخاب مواد مناسب در جراحی بسیار مهم است. هنگامی که مواد و روش‌های بستن زخم نامناسب باشند، روند بهبودی طبیعی می‌تواند طولانی‌تر شود. نخ بخیه در دندانپزشکی به عنوان یک روش برای ترمیم کردن قسمت‌های جراحی شده دندان و لثه مورد استفاده قرار می‌گیرد. بخیه کمک می‌کند که فرآیند بهبودی با سرعت بیشتری انجام شود. همچنین از زخم یا جراحت در مقابل عفونت و آلودگی محافظت می‌کند.

اهمیت نخ بخیه در دندانپزشکی

نخ بخیه در دندانپزشکی به منظور بهبودی سریع‌تر زخم، کاهش و توقف خونریزی پس از جراحی، پیشگیری از عفونت، بهبود درد ناشی از جراحی و حفظ بافت لثه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع بخیه کمک می‌کند تا زخم راحت‌تر بهبود یابد و لثه شکل خود را حفظ کند. هرچه بخیه‌ها بهتر زده شوند، روند بهبودی سریع‌تر و بهتر خواهد بود.

ویژگی‌های نخ بخیه دندانپزشکی چیست؟

به دلیل ظرافت بافت لثه و شرایط متفاوت جراحی‌های دهان و دندان، نخ بخیه دندانپزشکی دارای ویژگی‌های خاصی است که آن را به ابزاری ایده‌آل برای دندانپزشکان تبدیل می‌کند. برخی از این ویژگی‌ها عبارتند از:

  • نخ بخیه دندانپزشکی ضد حساسیت است و کمترین آسیب را به بافت لثه وارد می‌کند و ضمن بسته نگه داشتن زخم، منجر به التهاب لثه نمی‌شود.
  • نخ بخیه دندانپزشکی در تمامی جراحی‌های دهان و دندان قابل استفاده است.
  • نخ مورد استفاده برای بخیه لثه باید در برابر بریده شدن، فشار و کشش مقاوم باشد.
  • نخ بخیه دندانپزشکی انعطاف پذیر است و راحت گره می‌خورد.
  • قطر آن در تمام قسمت‌ها یکسان است.
  • استریل و آنتی باکتریال است و مانع از تکثیر باکتری‌ها می‌شود.

انواع نخیه بخیه دندانپزشکی

اهمیت نخ بخیه در دندانپزشکی باعث می‌شود که عوامل متعددی برای دسته بندی انواع آن در نظر گرفته شود. این عوامل در دسته بندی کمک می‌کنند تا جراح دندانپزشک بتواند بهتر و راحت‌تر نخ بخیه مناسب را برای انواع جراحی‌های دهان و دندان انتخاب کند. انواع نخ بخیه به صورت زیر دسته بندی می‌شوند:

  • نخ بخیه جذبی یا غیر قابل جذب
  • نخ بخیه طبیعی یا مصنوعی
  • نخ بخیه تک رشته‌ای یا چند رشته‌ای
  • نخ بخیه روکش دار (رنگ شده) و غیر روکش دار (رنگ نشده)
  • نخ بخیه واکنش پذیر و واکنش ناپذیر

همچنین نخ‌های بخیه دارای درجه سختی و آسانی هستند که میزان انعطاف پذیری آن‌ها را مشخص می‌کند. اینکه برای هر بیمار و نوع جراحی‌ای که روی او انجام می‌شود، چه نوع نخ بخیه‌ای مناسب است، به تشخیص جراح دندانپزشک بستگی دارد.

نخ بخیه جذبی

این نوع نخ بخیه در مدت زمان مشخص جذب می‌شود و در دو دسته طبیعی و مصنوعی موجود است. نخ بخیه طبیعی منشا طبیعی دارد و معمولا از بافت روده حیوانات یا فیبر طبیعی لارو کرم ابریشم تهیه می‌شود. مدت زمان لازم برای جذب این بخیه تا 14 روز است. نخ بخیه مصنوعی از موادی مانند پلی دی اکسائون و پلی گلیکولیک اسید ساخته می‌شود و برای جذب به 2 تا 4 هفته زمان نیاز دارد. بنابراین جذب آن‌ها طولانی‌تر از نوع طبیعی است. نخ بخیه جذبی مصنوعی از نوع تابیده و چند رشته‌ای است و زمان جذب آن بستگی به موادش دارد. این نخ آنتی باکتریال بوده و از استحکام کششی بالایی برخوردار است.

نخ بخیه غیر قابل جذب

این نخ‌ها از موادی ساخته می‌شوند که قابلیت جذب توسط بدن را ندارند. نایلون، پلی ایتر، پلی وینیلیدین و ابریشم معمول‌ترین مواد مورد استفاده در تهیه نخ دندان غیر جذبی هستند. این نوع نخ بین 7 تا 10 روز بعد از جراحی توسط دندانپزشک کشیده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *