آبسه لثه چیست؟

آبسه لثه چیست؟

آبسه یک توده پر از چرک است که می‌تواند در هر قسمتی از بدن از جمله در داخل دهان تشکیل شود. آبسه دهان ممکن است دندان را درگیر کند و یا بر روی لثه تشکیل شود. به آبسه لثه، آبسه پریودنتال نیز گفته می‌شود.

آبسه لثه بسیار دردناک است و می‌تواند عوارض جدی‌ای را در پی داشته باشد، به همین دلیل آگاهی از علائم آن بسیار مهم است. با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در مورد این نوع از آبسه به دست آورید.

دلایل تشکیل آبسه لثه

آبسه لثه زمانی تشکیل می‌شود که باکتری‌های دهان در فضای بین دندان‌ها و لثه‌ها عفونت ایجاد کنند. گاهی اوقات نیز ابتلا به بیماری پریودنتال باعث ایجاد آبسه بر روی لثه‌ها می‌شود. ابتلا به بیماری پریودنتال به دلیل بهداشت ضعیف دهان و دندان اتفاق می‌افتد.

بیماری پریودنتال یک نوع بیماری التهابی است که در اثر تجمع پلاک و جرم در زیر لثه‌ها ایجاد می‌شود. پلاک یک لایه چسبناک و بی رنگ باکتریایی است. مسواک نزدن و عدم استفاده از نخ دندان باعث می‌شود که پلاک بر روی دندان‌ها و لثه‌ها تجمع پیدا کند و در نتیجه آن عفونت و یا آبسه ایجاد شود.

آبسه لثه ممکن است به دلیل پاکت‌های عمیق پریودنتال نیز ایجاد شود. پاکت پریودنتال فضایی است که در اثر ابتلا به بیماری پریودنتال در اطراف دندان‌ها ایجاد می‌شود. فضای پاکت پریودنتال برای رشد باکتری‌ها بسیار مناسب است. تجمع باقیمانده مواد غذایی و پلاک‌ها در این فضاها باعث رشد باکتری‌ها و تشکیل آبسه می‌شود.

یکی دیگر از دلایل ابتلا به این نوآبسه لثه داشتن سیستم ایمنی ضعیف است. در این شرایط بدن نمی‌تواند به خوبی با عفونت مبارزه کند. خستگی، اضطراب و یا ابتلا به بعضی بیماری‌ها از جمله مواردی هستند که باعث ضعف سیستم ایمنی می‌شوند.

علائم آبسه لثه

آبسه لثه از جمله بیماری‌های دهان و دندان است که به راحتی تشخیص داده می‌شود، چرا که علائم مشخص و نسبتا شدیدی دارد. این نوع آبسه یاعث ایجاد درد شدید در اطراف خود می‌شود. اطراف آبسه لثه معمولا متورم و قرمز رنگ است. از جمله علائم دیگر آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حساسیت به غذاها و نوشیدنی‌های سرد و گرم
  • درد در هنگام جویدن غذا
  • لق شدن دندان
  • بد مزه شدن دهان ( در اثر ترشح عفونت از آبسه)
  • ترشح عفونت
  • تب

تشخیص آبسه لثه

اگر دچار علائمی مانند درد در لثه، حساسیت و یا طعم عفونت در دهان شدید نباید آن‌ها را نادیده بگیرید. در این شرایط باید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندانپزشک با معاینه‌ی لثه‌ها و بررسی علائمی مانند درد، تورم و قرمزی نوع بیماری را تشخیص می‌دهد. علاوه بر معاینه در صورت نیاز تصویربرداری ایکس-ری انجام می‌شود، تا ابتلا احتمالی به بیماری پریودنتال و یا وجود دندان آلوده مورد بررسی قرار گیرد. با استفاده از تصاویر رادیوگرافی می‌توان گسترش عفونت در استخوان فک را هم مورد ارزیابی قرار داد.

علائم آبسه لثه ممکن است به مرور زمان شدت پیدا کند. حتی اگر آبسه لثه خود به خود تخلیه شود برای درمان عفونت آن باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

درمان آبسه لثه

به یاد داشته باشید که برای درمان باید به دندانپزشک مراجعه کنید، چرا که آبسه لثه خود به خود بهبود پیدا نمی‌کند.

برای درمان، آبسه لثه را تخلیه می‌کنند و عفونت را از بین می‌برند. در این شرایط برای از بین بردن عفونت داخل پاکت‌های پریودنتال ممکن است جرم گیری عمیق انجام شود. به فرآیند جرم گیری عمیق اسکیلینگ و روت پلنینگ گفته می‌شود. در این روش پلاک و جرم‌های تشکیل شده در زیر لثه را پاکسازی می‌کنند.

تخلیه آبسه برای از بین بردن عفونت و جلوگیری از عوارض بعدی، کاملا ضروری است. برای این کار یک برش در آبسه ایجاد می‌کنند. قبل از تخلیه‌ی آبسه در صورت نیاز ناحیه‌ی اطراف آن را بی حس می‌کنند.

اگر آبسه لثه به استخوان‌ها آسیب وارد کرده باشد، ممکن است دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان شود. گاهی اوقات نیز با استفاده از روش‌های مخصوصی بافت و یا استخوان از دست رفته را ترمیم می‌کنند.

گاهی اوقات آبسه لثه به پالپ دندان آسیب وارد می‌کند. پالپ در قسمت مرکزی دندان قرار گرفته و از رگ‌های خونی، اعصاب و بافت همبند تشکیل شده است. در صورتی که پالپ دندان آسیب ببیند درمان ریشه یا عصب کشی انجام می‌شود.

داروها

علاوه بر درمان‌های دندانپزشکی، گاهی اوقات بیمار نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک دارد. استفاده از آنتی بیوتیک در شرایطی که دندانپزشک نتواند آبسه را به صورت کامل تخلیه کند، به از بین بردن کامل تورم کمک می‌کند. آنتی بیوتیک‌ها برای جلوگیری از عود مجدد آبسه و گسترش عفونت آن در سایر نقاط بدن نیز مفید هستند. در صورتی که بیمار درد داشته باشد می‌تواند با مشورت با دندانپزشک از قرص‌های مسکن استفاده کند.

هیچ راهی برای درمان آبسه در خانه وجود ندارد. برای کنترل درد و حساسیت آبسه می‌توانید تا قبل از مراجعه به دندانپزشک دهانتان را با آب نمک ولرم شست و شو دهید. استفاده از مسکن‌هایی مانند ایپوبروفن نیز برای کاهش التهاب آبسه مفید است.

عوارض آبسه لثه

اگر آبسه لثه درمان نشود، ممکن است عفونت آن در داخل بافت لثه پخش شود و دندان‌ها و استخوان‌های مجاور را تحت تاثیر قرار دهد. این اتفاق باعث افزایش درد و تورم می‌شود. در این شرایط ممکن است عفونت در سایر بخش‌های صورت و بدن گسترش پیدا کند.

در موارد نادر عفونت آبسه وارد جریان خون می‌شود و عارضه‌ی خطرناکی به نان سپسیس را ایجاد می‌کند. علائم سپسیس عبارتند از:

  • تب بالاتر از 38 درجه
  • اختلال در تنفس
  • درد شکم
  • ضربان قلب بالا

جلوگیری از آبسه لثه

رعایت بهداشت دهان و دندان اصلی ترین راه برای جلوگیری از تشکیل آبسه لثه است. برای این کار باید به صورت منظم روزی دوبار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. این کار به کاهش تجمع پلاک بر روی دندان‌ها و زیر خط لثه کمک می‌کند.

مراجعه‌ی منظم به دندانپزشک نیز یکی از فاکتورهای کلیدی در حفظ سلامتی دهان و دندان هاست. دندان‌ها باید هر شش ماه یکبار جرم گیری شوند. مراجعه‌ی منظم به دندانپزشک باعث تشخیص زودهنگام مشکلات دهان و دندان شده و مانع از ایجاد عوارض خطرناک بعدی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *