احساس خارش در دندان‌ها: دلایل و راه‌های درمان

احساس خارش در دندان‌ها: دلایل و راه‌های درمان

شاید تا به حال احساس خارش در دندان‌ها را تجربه نکرده باشید، اما جالب است بدانید که بعضی از افراد دچار این احساس می‌شوند. خارش دندان‌ها می‌تواند باعث عصبی شدن شما شود.

اما آیا دندان‌ها واقعا دچار خارش می‌شوند؟

گاهی احساس درد در دندان با خارش اشتباه گرفته می‌شود. گاهی نیز احساس خارش در بافت‌های نرم اطراف دندان  و یا لثه‌ها اتفاق می‌افتد. ممکن است خارش لثه‌ها به گونه‌ای باشد که فرد تصور کند دندان‌هایش دچار خارش شده‌اند.

در ادامه در رابطه با دلایل احساس خارش در دندان‌ها و نحوه درمان آن‌ها توضیح خواهیم داد.

آلرژی

آلرژی می‌تواند باعث احساس تورم، حساسیت و خارش بافت دهان شود. ابتلا به سندروم آلرژی دهانی یا PFAS باعث می شود که بیمار در هنگام خوردن غذاهایی که به آن‌ها آلرژی دارد، احساس کند که دندان‌ها یا لثه‌هایش دچار خارش شده‌اند.

تجمع پلاک

تجمع پلاک در امتداد خط لثه در بعضی از افراد باعث احساس خارش در لثه‌ها می‌شود. در این شرایط ممکن است فرد در دندان‌هایش نیز احساس خارش کند.

بیماری لثه

بیماری لثه باعث حساس‌تر شدن دندان‌ها می‌شود. همین حساسیت باعث احساس خارش در دندان‌ها می‌شود. افزایش رشد باکتری‌های مضر دهان باعث التهاب لثه‌ها می‌شود. اگر التهاب لثه درمان نشود، شدت پیدا می‌کند و منجر به ابتلا به بیماری پریودنتال می‌شود.

بیماری لثه ممکن است بدون علامت باشد و یا علائم خفیفی مانند التهاب یا خونریزی از لثه‌ها را به همراه داشته باشد. اما در عین حال می‌تواند آسیب‌های شدیدی را به دندان‌ها و استخوان‌ها وارد کند.

عوارض جانبی درمان‌های دندانپزشکی

گاهی اوقات بعد از پر کردن دندان و یا درمان ریشه، دندان دچار خارش می‌شود. در این شرایط بدن احساس می‌کند که دندان یا لثه دچار جراحت شده است و پاسخ بدن به این جراحت، احساس خارش در ناحیه آسیب دیده است.

آسیب به دندان

احساس خارش در دندان‌ها ممکن است در نتیجه آسیب دیدگی دندان در اثر ضربه و … اتفاق بیفتد. علت آسیب یا ضربه هرچه که باشد ممکن باعث احساس خارش در دندان شود.

دندان قروچه

بعضی از افراد معتقدند احساس خارش در دندان‌هایشان به دلیل ابتلا به دندان قروچه است. اگرچه شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد افراد مبتلا به دندان قروچه دچار احساس خارش در دندان‌ها نیز می‌شوند. اما دلایل علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.

عفونت

مطالعات نشان می‌دهد که احساس درد و خارش در دندان‌ها ممکن است به دلیل عفونت‌های باکتریایی، ویروسی، قارچی و یا انگلی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال ویروس هرپس زوستر می‌تواند باعث احساس سوزن سوزن شدن و خارش در اعصاب دندان شود. این ویروس که عامل بیماری زوناست می‌تواند باعث ایجاد درد و حساسیت در صورت و ناحیه دهان شود. به این نوع درد اودنتولوژی گفته می‌شود.

درمان‌های خانگی خارش دندان

بعضی از درمان‌های خانگی که برای کنترل خارش لثه‌ها استفاده می‌شوند، برای کنترل خارش دندان‌ها نیز مفید هستند. به عنوان مثال قرار دادن یک تکه یخ در دهان می‌تواند احساس خارش در لثه‌ها و دندان‌ها را کاهش دهد. شست وشوی دهان با آب نمک نیز در این شرایط مفید است.

مسواک زدن و کشیدن نخ دندان برای حفظ سلامت دندان‌ها بسیار مهم است. این کار به جلوگیری از ایجاد عفونت و ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان نیز کمک می‌کند. به همین دلیل برای جلوگیری از احساس خارش در دندان‌ها نیز مفید است.

کشیدن سیگار و قلیان باعث تحریک دهان و لثه‌ها می‌شود. ترک سیگار و قلیان نیز می‌تواند به کاهش احساس خارش در دهان کمک کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

هر زمان که دچار علائمی شدید که قبلا آن‌ها را تجربه نکرده‌اید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر به همراه خارش، درد، حساسیت و خونریزی از لثه‌ها و یا دهان را تجربه کردید باید به دندانپزشک به مراجعه کنید. در این شرایط اگر دچار عفونت و یا بیماری خاصی باشید، دندانپزشک آن را تشخیص داده و مراحل درمان را آغاز می‌کند. علائم دیگری که باید به آن‌ها توجه داشته باشید شامل:

  • تب
  • تورم
  • عفونت

درمان خارش دندان

نوع درمان بستگی به علت اصلی خارش دندان دارد.

آلرژی

اگر علت خارش آلرژی به یک نوع ماده غذایی باشد، باید خوردن آن را کنار بگذارید. اگر علت خارش آلرژی‌های فصلی مانند رینیت آلرژیک یا تب یونجه باشد، می‌توانید با مشورت با پزشک از داروهای ضد حساسیت مانند آنتی هیستامین استفاده کنید. استفاده کوتاه مدت از اسپری بینی نیز در این شرایط می‌تواند مفید باشد.

تجمع پلاک

تجمع پلاک بر روی دندان‌ها و لثه‌ها به راحتی اتفاق می‌افتد. اگر پلاک بر روی دندان‌ها باقی بماند به یک ماده سخت به نام جرم تبدیل می‌شود که می‌تواند منجر به پوسیدگی دندان و ابتلا به بیماری لثه شود. یکی دیگر از عوارض تجمع پلاک بر روی دندان‌ها خارش دندان است.

دندانپزشک می‌تواند به راحتی و با جرم گیری پلاک‌های دندانی را از بین ببرد. برای جلوگیری از تجمع پلاک‌ها باید حداقل روزی دو بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.

بیماری لثه

اگر دچار بیماری لثه شوید باید بیشتر از حالت عادی مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. در این شرایط ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد که از دهانشویه استفاده کنید.

عوارض جانبی درمان‌های دندانپزشکی

اگر اخیرا درمان دندانپزشکی انجام داده‌اید و دچار خارش دندان شده‌اید باید تا زمان بهبودی کامل صبر کنید. در نهایت بعد از پایان دوره‌ی بهبودی خارش دندان نیز متوقف می‌شود. اگر با گذشت زمان بهبود پیدا نکردید حتما با دندانپزشکتان تماس بگیرید.

آسیب به دندان

اگر علت خارش آسیب دیدگی دندان باشد، برای رفع مشکل باید درمان‌های دندانپزشکی انجام شود. درمان ریشه و یا روکش دندان از جمله روش‌های درمانی است که ممکن است در این شرایط به آن‌ها نیاز داشته باشید.

دندان قروچه

اگر احساس می‌کنید که به دندان قروچه مبتلا هستید بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید. برای درمان این مشکل روش‌های محتلفی وجود دارد. استفاده از محافظ دهان و یا جراحی کرونوپلاستی از جمله روش‌هایی است که ممکن است برای درمان دندان قروچه استفاده شود. بوتاکس نیز می‌تواند به کاهش دندان قروچه کمک کند.

عفونت

برای درمان عفونت معمولا دندانپزشک برای بیمار آنتی بیوتیک و یا داروهای ضد قارچ تجویز می‌کند. این داروها به تسکین درد، تورم و خارش لثه‌ها یا دندان‌ها کمک می‌کنند.

سخن آخر

اگر برای اولین بار است که دچار خارش دندان می‌شوید، نباید این احساس را نادیده بگیرید. این پدیده در بسیاری از افراد مشاهده می‌شود که ممکن است دلیل خاصی نداشته باشد و یا در اثر عفونت و یا مشکلات دیگر ایجاد شود. به هرحال با مراجعه به دندانپزشک می‌توانید دلایل احتمالی خارش دندان را بررسی کنید و در صورت نیاز درمان‌های لازم را دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *