کیست دنتی ژروس چیست؟

کیست دنتی ژروس چیست؟

کیست دنتی ژروس یا فولیکولار دومین نوع شایع از کیست‌های ادنتوژنیک است که در استخوان فک و یا بافت نرم تشکیل می‌شود. کیست‌های فولیکولار در بالای دندان‌هایی که هنوز از فک خارج نشده‌اند و یا دندان‌هایی که بخشی از آن‌ها از فک بیرون زده باشد، تشکیل می‌شوند. بیشترین دندان‌هایی که دچار این کیست‌ها می‌شوند، دندان‌های نیش و آسیاب هستند. با این که کیست‌های دنتی ژروس خوش خیم هستند، اما اگر درمان نشوند می‌توانند عوارضی مانند عفونت را در پی داشته باشند.

علائم کیست دنتی ژروس

کیست‌های کوچک فولیکولار معمولا علائم خاصی را ایجاد نمی‌کنند، اما اگر اندازه کیست بیشتر از 2 سانتی‌متر باشد ممکن است بیمار علائم زیر را تجربه کند:

اگر دچار این نوع کیست شده باشید، احتمالا با نگاه کردن به داخل دهانتان برآمدگی کوچکی را می‌بینید. اگر کیست باعث جابجایی دندان شود نیز احتمالا به مرور زمان مشاهده می‌کنید که دندان‌هایتان در حال فاصله گرفتن از هم هستند.

دلایل تشکیل کیست دنتی ژروس

کیست‌های فولیکولار به دلیل تجمع مایعات در بالای دندان‌هایی که هنوز از فک بیرون نزده‌اند ایجاد می‌شوند. علت اصلی تشکیل این کیست‌ها هنوز مشخص نیست.

احتمال تشکیل کیست‌های دنتی ژروس در همه افراد وجود دارد، اما مطالعات نشان می‌دهد که این کیست‌ها در افرادی که در دهه بیست یا سی سالگی هستند، بیشتر ایجاد می‌شود.

تشخیص کیست دنتی ژروس

 کیست‌های کوچک فولیکولار تنها به وسیله عکس برداری ایکس-ری قابل تشخیص هستند. اگر دندانپزشک در تصاویر رادیوگرافی دندان یک لکه غیر طبیعی مشاهده کند، احتمالا از بیمار می‌خواهد که CT اسکن یا MRI انجام دهد تا با استفاده از آن‌ها نوع کیست را به درستی تشخیص دهد.

در شرایطی که کیست بزرگ باشد، دندانپزشک می‌تواند با یک معاینه ساده نوع کیست را تشخیص دهد.

درمان کیست دنتی ژروس

نوع درمان کیست‌های دنتی ژروس به اندازه آن‌ها بستگی دارد. اگر اندازه آن کوچک باشد، دندانپزشک می‌تواند کیست را همراه با دندان آسیب دیده از لثه خارج کند. در صورتی که این کار امکان پذیر نباشد، برای درمان از تکنیکی به نام Marsupialization استفاده می‌کنند.

در این تکنیک با ایجاد یک برش در کیست آن را تخلیه می‌کنند. بعد از تخلیه مایع گوشه‌های کیست را به گونه‌ای بخیه می‌زنند که باز بماند. با این کار از عود مجدد کیست جلوگیری می‌کنند.

عوارض کیست دنتی ژروس

کیست فولیکولار در هر اندازه‌ای که باشد و حتی اگر علائم خاصی را ایجاد نکند، باید درمان شود. عدم درمان این نوع کیست‌ها معمولا مشکلات زیر را در پی دارد:

  • عفونت
  • از دست رفتن دندان
  • شکستگی فک
  • آملو بلاستوما ( نوعی تومور خوش خیم فک)

سخن آخر

کیست‌های دنتی ژروس معمولا بی خطر هستند و به راحتی درمان می‌شوند. اگر احساس درد و یا تورم غیر معمول در دهان به ویژه در اطراف دندان‌های نیش و آسیاب دارید، در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان کیست‌های فولیکولار بسیار ساده است و بهتر است که هرچه زودتر برای درمان آن‌ها اقدام کنید. این کار مانع از ایجاد مشکلات و عوارض بعدی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *