شاید در طول ماه رمضان زیاد به سلامت دندانهایتان اهمیت ندهید. برای جلوگیری از آسیب دیدگی دندانها باید در ماه رمضان نیز همانند سایر زمانها بهداشت دهان و دندانهایتان را رعایت کنید.
قبل از ماه رمضان
اگر در پنج ماه گذشته به دندانپزشک مراجعه نکردهاید، بهتر است قبل از شروع ماه رمضان به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک با معاینه دندان در صورت نیاز، درمانهای لازم را بر روی دندانها اعمال میکند تا در طول ماه رمضان راحت باشید.
بسیاری از روزه داران یک برنامه مشخص برای خواب و غذا خوردن دارند. بنابراین در طول ماه رمضان باید برای مسواک زدن و کشیدن نخ دندان نیز برنامه مشخصی داشته باشید. در حالت ایده آل، زمان مسواک زدن باید نیم ساعت بعد از غذا خوردن باشد تا مینای دندان فرصت کافی برای بازسازی و محکم شدن داشته باشد.
بهتر است در مورد راهکارهای درمانی دندانپزشکی که روزه را باطل نمیکند نیز اطلاعات کافی داشته باشید. تا در صورت نیاز از آنها استفاده کنید. ممکن است در طول ماه رمضان دچار دندان درد، آبسه و یا عفونت دندان شوید. باید بررسی کنید که در این شرایط از چه راهکارهای میتوانید استفاده کنید.
ناراحتیهای شایع دهان و دندان در افراد روزه دار
روزه گرفتن معمولا باعث ایجاد مشکلات زیر میشود:
جلوگیری از خشکی دهان
یکی از راهکارهای برای مرطوب نگه داشتن دهان، شست و شوی دهان با آب و خالی کردن آب دهان است. این کار روزهی شما را باطل نمیکند و در عین حال باعث افزایش بزاق میشود. خشکی دهان باعث افزایش فعالیت باکتریها میشود و احتمال پوسیدگی دندانها را افزایش میدهد.
برای جلوگیری از خشکی بیش از حد دهان باید در طول ساعاتی که روزه نیستید، زیاد آب بنوشید. از خوردن غذاهای شور و نوشیدنیهای کافئین دار نیز خودداری کنید. این نوع مواد غذایی باعث کاهش آب بدن میشوند. سعی کنید در هنگام افطار و سحر یک رژیم غذایی کامل که حاوی پروتئین، میوه و سبزیجات باشد را داشته باشید. این کار به حفظ سلامت عمومی بدن کمک میکند. از خوردن غذاهایی که قند یا چربی زیاد دارند نیز اجتناب کنید.
کاهش بوی بد دهان
بوی بد دهان به دلیل تجمع باکتریها در داخل دهان ایجاد میشود. استفاده از دهانشویه و یا حتی شست و شوی دهان با آب خالی به کاهش بوی بد دهان کمک میکند. البته استفاده از خمیر دندان و دهانشویه در هنگامی روزه هستید، اشکالی ندارد و روزه را باطل نمیکند. فقط باید مراقب باشید که آنها را نبلعید و کاملا از دهان خارج کنید.
تغییراتی که در طول ماه رمضان در روند زندگی و ساعات خوابتان ایجاد میشود نباید باعث شود که مراقبتهای ضروری از دندانها را کنار بگذارید. همانطور که برای خواب و وعدههای غذایی خود برنامه ریزی میکنید باید زمان کافی برای مسواک زدن و کشیدن نخ دندان نیز در نظر بگیرید.
عضلات صورت خود را شل کنید
در هنگام روزه احتمال این که دندانها بر روی هم فشار دهید و فشار زیادی به فک وارد کنید بیشتر است. این کار میتواند باعث احساس درد در فک شود. برای جلوگیری از فشردن دندانها به هم میتوانید نفس عمیق بکشید. سعی کنید که از انجام دادن این کار خودداری کنید و عضلات صورت خود را در حالت استراحت قرار دهید تا درد فک کاهش پیدا کند.
اورژانسهای دندانپزشکی در رمضان
همان طور که گفتیم بهتر است قبل از آغاز رمضان برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. اما گاهی شرایط اضطراری پیش میاید و در این شرایط فرد به درمانهای دندانپزشکی نیاز پیدا میکند.
به عنوان مثال، گاهی بیمار دچار دندان درد بسیار شدید میشود. در این شرایط باید به دندانپزشک مراجعه کند. حتما به دندانپزشک اطلاع دهید که روزه هستید، اما در شرایط اضطراری که سلامت شما در خطر است میتوانید از گرفتن روزه صرف نظر کنید و در فرصت مناسب قضای روزه را به جا آورید.
دیدگاهتان را بنویسید