یکی از شایعترین عوارض ایمپلنت دندان وجود خطوط تیره یا سیاه و فرو رفتگی لثه در اطراف روکشهاست. این موضوع اگر در ناحیه لبخند ایجاد شود، یک نگرانی بزرگ است. به همین دلیل، برای جبران تحلیل استخوان و عقب رفتگی بافت لثه، روکشها بلندتر ساخته میشوند.
سه علت اصلی برای وجود خطوط تیره یا سیاه در اطراف روکشها مرتبط با ایمپلنتهای دندانی وجود دارد. ما در این مقاله به بررسی این دلایل پرداختهایم.
ایمپلنتهای دندانی نامناسب با زاویه یا شیب بیش از حد
این مشکل به دلیل برنامه ریزی ضعیف و قرار دادن نامناسب ایمپلنت با زاویه یا شیب بیش از حد رخ میدهد. این موضوع منجر به فرو رفتگی لثه و قرار گرفتن سطح ایمپلنت زیرین یا اباتمنت آن و در نتیجه خطوط تیره ایجاد میشود. از چنین عارضهای میتوان با دنبال کردن جریان کار دیجیتال و قرار گرفتن ایمپلنت هدایت شده به کمک کامپیوتر برای دقت کامل جلوگیری کرد.
استخوان یا بافت لثه ناکافی برای پشتیبانی از ایمپلنت
اگر استخوان یا بافت لثه موجود در زمان کاشت ایمپلنت ناکافی باشد، حتی با بازسازی جزئی بافت، فرو رفتگی رخ میدهد. این امر منجر به در معرض قرار گرفتن سطح ایمپلنت، اباتمنت یا حاشیه روکش میشود (اگر از فلز و سرامیک ساخته شده باشد). به دلیل در معرض دید قرار گرفتن سطح ایمپلنت، خطوط سیاه یا رنگ مایل به خاکستری در بافت لثه ایجاد میشود. برای جلوگیری از این عارضه، جراح باید مقدار مناسبی از بافت استخوان و لثه را قبل یا در زمان کاشت ایمپلنت ایجاد کند. ضخامت مناسب استخوان و بافت لثه، زیبایی و ثبات را بهبود میبخشد و طول عمر ایمپلنت را افزایش میدهد.
پری ایمپلنتیت
التهاب یا عفونت اطراف ایمپلنتهای دندانی منجر به از بین رفتن استخوان و بافت لثه میشود. این منجر به در معرض دید قرار گرفتن سطح ایمپلنت یا اباتمنت و از این رو خطوط سیاه قابل مشاهده و فرو رفتگی لثه میشود. پری ایمپلنتیت را میتوان با قرار دادن دقیق ایمپلنتها، اطمینان از استخوان یا بافت لثه کافی، اجتناب از سیگار کشیدن و حفظ مراقبتهای بهداشتی حرفهای و خانگی به طور منظم پیشگیری کرد.
سایر دلایل سیاه شدن لثه بعد از ایمپلنت
بیماری پریودنتال نکروزان
گاهی تغییر رنگ بافت لثه ناشی از بیماری است. به عنوان مثال، بیماری پریودنتال نکروزان یک عفونت نادر است که توسط باکتری ایجاد میشود و معمولا با عنوان ژنژیویت پریودنتال نکروزان شروع میشود. وجود و فعالیت باکتری باعث از بین رفتن بافت لثه و در نتیجه سیاه و خاکستری شدن آن میشود. اگر این بیماری درمان نشود، میتواند باعث از بین رفتن کامل بافت لثه، استخوان و غضروف در آن ناحیه شود و در نهایت ممکن است ایمپلنت یا دندان بیفتد. علائم بیماری پریودنتال نکروزان عبارتند از:
- شروع سریع درد
- بوی بد دهان
- قرمزی و التهاب بافت لثه
- خاکستری یا سیاه شدن بافت لثه با پیشرفت بیماری
- تب
- خستگی
- لق شدن دندان (ایمپلنت)
اگر هر یک از این علائم را داشتید، فورا با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
ضربه در بافت لثه
رنگ در بافت لثه توسط ملانوسیتها تولید میشود که مسئول تولید ملانین در پوست نیز هستند. گاهی اوقات هنگامی که ضربه در بافت لثه رخ میدهد، بدن ممکن است در پاسخ به آن ملانین بیش از حد تولید کند. این میتواند باعث تغییر رنگ در لثههای سالم شود. یکی از راههای اصلاح این مشکل، درمان تیرگی لثه است.
سخن پایانی
برای جلوگیری از سیاه شدن لثه بعد از ایمپلنت، گزینههای درمانی شامل پیوند استخوان و بافت لثه، برداشتن ایمپلنت با ایجاد استخوان و بافت لثه از دست رفته و جایگزینی با ایمپلنت جدید به دنبال رویکرد ترمیمی هدایت شده و جریان کار دیجیتال است. پس از تشخیص مناسب، میتوان یک برنامه درمانی موثر با نتیجه قابل پیش بینی ارائه داد.
دیدگاهتان را بنویسید