باندینگ دندان چیست؟

باندینگ دندان چیست؟

باندینگ دندان روشی است که در طی آن از یک ماده رزینی همرنگ دندان برای ترمیم دندان‌ها و پوشش نقاط ضعیف آن‌ها استفاده می‌شود و از یک نور خاص برای سخت کردن آن کمک گرفته می‌شود تا لبخند فرد را بهبود بخشد.

چرا باندینگ دندان انجام می‌شود؟

باندینگ دندان گزینه‌ای است که می‌توان آن را برای موارد زیر در نظر گرفت:

  • ترمیم دندان‌های پوسیده (رزین‌های کامپوزیتی برای پر کردن حفره‌ها استفاده می‌شوند)
  • ترمیم دندان‌های ترک خورده یا شکسته
  • بهبود ظاهر دندان‌هایی که تغییر رنگ داده‌اند
  • بستن فاصله بین دندان‌ها
  • بلندتر کردن دندان‌ها
  • تغییر شکل دندان‌ها
  • به عنوان جایگزین زیبایی برای پرکننده آمالگام نقره
  • محافظت از قسمتی از ریشه دندان که هنگام تحلیل لثه در معرض دید قرار گرفته است

روش انجام باندینگ دندان

  • آماده سازی: برای باندینگ دندان به آماده سازی کمی نیاز است. بیهوشی اغلب ضروری نیست، مگر اینکه از باندینگ برای پر کردن دندان پوسیده استفاده شود، دندان برای تغییر شکل نیاز به تراشیدن داشته باشد و یا ناحیه مورد نظر نزدیک به عصب باشد. دندانپزشک از یک راهنمای سایه برای انتخاب رنگ رزین کامپوزیت استفاده می‌کند تا دقیقا با رنگ دندان شما مطابقت داشته باشد.
  • فرآیند باندینگ: دندانپزشک سطح دندان را زبر می‌کند و از مایع حالت دهنده استفاده می‌کند تا به چسبیدن مواد باندینگ به دندان کمک کند. پس از قالب گیری و حالت دهی به رزین، با گذشت مدت زمان کوتاهی این ماده با نوری خاص در دندان محکم خواهد شد. پس از سفت شدن مواد، دندانپزشک آن را بیشتر تراشیده و شکل می‌دهد، سپس آن را صیقل می‌دهد تا با دندان‌های دیگر همخوانی و تناسب داشته باشد.
  • زمان تکمیل: باندینگ دندان برای هر دندان حدود 30 الی 60 دقیقه طول می‌کشد.

به دلیل برخی محدودیت‌های این روش، برخی از دندانپزشکان آن را برای تغییرات کوچک زیبایی، اصلاح کوتاه مدت مشکلات زیبایی و اصلاح دندان‌ها در نواحی با فشار بسیار کم بایت (مثلا دندان‌های جلویی) مناسب می‌دانند.

مزایا و معایب باندینگ دندان

مزایا

این روش یکی از ساده ترین و کم هزینه ترین روش‌های دندانپزشکی زیبایی است. برخلاف ونیرها و روکش‌ها، که پوشش‌های سفارشی هستند و باید در آزمایشگاه ساخته شوند، باندینگ معمولا می‌تواند در یک ویزیت مطب انجام شود، مگر اینکه چندین دندان درگیر باشند. مزیت دیگر در مقایسه با ونیرها و روکش‌ها، این است که کمترین میزان مینای دندان از بین می‌رود. همچنین نیاز به بیهوشی ندارد، مگر اینکه برای پر کردن دندان پوسیده استفاده شود.

معایب

باندینگ دندان به اندازه ونیرها، روکش‌ها و مواد پرکننده از مقاومت بالایی برخوردار نیست. همچنین مواد باندینگ می‌تواند دندان را بشکند یا به آن آسیب برساند. به همین دلیل بیشتر دندانپزشکان از باندینگ برای ایجاد تغییرات سطحی، از بین بردن عیوب ظاهری و استفاده در موارد کم فشار میان دندان‌ها استفاده می‌کنند.

مراقبت‌های لازم بعد از باندینگ دندان

از آنجایی که مواد باندینگ ممکن است خرد شوند، اجتناب از عاداتی مانند جویدن ناخن، خودکار، یخ یا مواد غذایی سفت و یا استفاده از دندان‌ها برای انجام برخی کارها مانند باز کردن سس و … مهم است. اگر متوجه هرگونه تیزی روی دندان خود شدید و یا اگر هنگام گاز گرفتن احساس عجیبی در دندان خود داشتید، به دندانپزشک مراجعه کنید.

در غیر اینصورت، بعد از انجام فرآیند باندینگ نیاز به هیچ مراقبت خاصی نخواهید داشت و می‌توانید به سادگی از روش‌های خوب بهداشت دهان پیروی کنید:

  • دندان‌های خود را حداقل روزی دو بار مسواک بزنید
  • حداقل یکبار در روز نخ دندان بکشید
  • دهان خود را یک یا دو بار در روز با دهانشویه ضدعفونی کننده شستشو دهید
  • برای معاینات و تمیز کردن حرفه‌ای به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید

طول عمر باندینگ دندان چقدر است؟

طول عمر مواد باندینگ به میزان باندینگ انجام شده و عادات دهانی شما بستگی دارد. بعد از انجام فرآیند باندینگ، دندان‌های شما مانند دندان‌های طبیعی استحکامی ندارند و برخی عادات می‌توانند طول عمر آن‌ها را کاهش دهند. برای مثال، اگر تمایل به گاز گرفتن سخت دارید، ممکن است باعث شکستن مواد باندینگ شوید. همچنین اگر سیگار می‌کشید یا به میزان زیاد نوشیدنی‌های تیره مانند قهوه یا چای می‌نوشید، مواد باندینگ شما سریع تر لکه دار می‌شوند و زودتر نیاز به تعویض دارند. به طور معمول مواد باندینگ، 3 تا حدود 10 سال به تعمیر یا تعویض نیاز ندارند. اگر مورد خاصی پیش آمد، می‌توانید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

سوالات متداول

مواد ترمیمی و باندینگ چه کمکی به حفظ سلامتی دندان‌ها می‌کنند؟

امروزه می‌توان دندان‌های شکسته شده را با استفاده از مواد باندینگ و تکنیک‌های جدید به گونه‌ای ترمیم کرد که از نظر ظاهری با دندان‌های دیگر هیچ تفاوتی نداشته باشند و کاملا طبیعی به نظر برسند. یکی از مواد باندینگ که این امکان را فراهم کرده است “رزین” است. رزین درخشان‌تر از مواد باندینگ گذشته است و همچنین نسبت به آن‌ها طول عمر بیشتری دارد. رزین تنوع رنگ بیشتری نیز دارد و بنابراین به راحتی این امکان را فراهم کرده است که با رنگ طبیعی دندان بیمار ترکیب شود. برای پر کردن دندان نیز بسیاری از دندانپزشکان از مواد ترمیمی رنگ دندان مانند کامپوزیت یا پرسلن استفاده می‌کنند که باعث می‌شود دندان طبیعی‌تر به نظر برسد.

چگونه دندان شکسته را ترمیم می‌کنند؟

برای ترک‌های کوچک در دندان‌های جلویی و یا دندان‌هایی که در هنگام لبخند زدن مشخص هستند، معمولا از روشی به نام باندینگ استفاده می‌کنند. در این روش از رزین کامپوزیت (رنگ دندان) برای ترمیم دندان شکسته استفاده می‌شود. برای این کار ابتدا دندانپزشک با استفاده از ژل یا مایع مخصوصی سطح دندان را محکم و مقاوم می‌کند تا بتواند مواد باندینگ را به آن بچسباند. انجام این کار نیازی به بی حس کردن دندان ندارد. در مرحله بعد، ماده‌ چسبناک را به دندان می‌زنند و به دنبال آن کامپوزیت رزین را بر روی دندان قرار می‌دهند. بعد از اینکه مواد باندینگ را به شکل طبیعی دندان در آوردند، از نور UV برای سخت و محکم شدن این ماده استفاده می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *