بیشتر ما میدانیم که مصرف سیگار برای سلامتی ما ضرر دارد. اما شاید ندانید که سیگار کشیدن عامل اصلی بسیاری از مشکلات دندان است. کشیدن سیگار تنها عامل ایجاد این مشکلات نیست، بلکه مصرف انواع دخانیات مانند قلیان و تنباکوی بدون دود نیز میتواند به دندانها آسیب وارد کند. در این مقاله به بررسی تاثیر سیگار بر دندان پرداخته شده است.
تاثیر سیگار بر دندان و لثه چیست؟
مشکلات دندان که ناشی از مصرف دخانیات هستند خطر ابتلا به سرطان دهان را به شدت افزایش میدهند. سرطان دهان به سرعت پیشرفت میکند و اگر در مراحل اولیه تشخیص داده نشود حتی میتواند منجر به مرگ شود. از آنجا که تشخیص سرطان دهان معمولا دیر انجام میشود، احتمال مرگ در اثر ابتلا به این بیماری بسیار بالا است. البته مراجعه منظم به دندانپزشک میتواند این احتمال را کاهش دهد.
خطر ابتلا به بیماریهای لثه در افراد سیگاری بیشتر از افراد دیگر است، بیماریهای لثه از اصلیترین عوامل از دست دادن دندانها در افراد بزرگسال محسوب میشوند. به نظر میرسد که در افراد سیگاری ورود باکتریها به دهان باعث بر هم خوردن تعادل باکتریایی در دهان میشود و همین امر باعث پیشرفت بیماریهای لثه در طول زمان میشود.
سیگار کشیدن به طور کلی روند بهبود بیماریهای دهان و دندان را کاهش میدهد. بنابراین در افراد سیگاری بهبودی بعد از جراحی دندان (مثلا کشیدن یک دندان) مطمئنا به تعویق خواهد افتاد. سیگار کشیدن همچنین به بافت لثه آسیب میزند و باعث عقب رفتن لثهها و در معرض قرار گرفتن ریشه دندانها میشود.
سیگار کشیدن خطر پوسیدگی دندان را افزایش میدهد. همچنین به دلیل این که باعث در معرض قرار گرفتن اعصاب انتهایی که توسط لثهها پوشیده شدند میشود، میزان حساسیت دندانها را به گرما وسرما افزایش میدهد.
سایر اثرات مخرب سیگار کشیدن
- بوی بد دهان به دلیل برخی از فاکتورهای خود سیگار و همچنین به هم خوردن تعادل باکتریایی در دهان
- لکههای روی دندانها که حتی با مسواک زدن منظم هم از بین نمیروند. سیگار کشیدن یکی از شایعترین دلایل تغییر رنگ دندان است.
- جرم گرفتن دندانها که ممکن است باعث افزایش مراجعه فرد به دندانپزشکی برای جرم گیری شود و اگر فرد اقدام به جرم گیری نکند خطر ابتلا به بیماریهای لثه در او افزایش پیدا میکند.
دخانیات و سیگار
سیگار حاوی چندین ماده سمی است و میتواند باعث ایجاد سرطان شود. فرو ندادن دود سیگار نمیتواند خطر ابتلا به بیماریهای دهان و دندان را کاهش دهد و این یک تصور غلط است.
تنباکوی بدون دود
آیا میدانستید نیکوتین موجود در تنباکوی جویدنی بیشتر از نیکوتین موجود در سیگار است؟ تنباکوهای بدون دود مواد مضری دارند که میتواند منجر به ایجاد سرطان شود. بر اساس اعلام وزارت بهداشت دست کم 28 ماده شیمیایی سرطان زا در محصولات دخانی بدون دود وجود دارند.
قلیان
متاسفانه کشیدن قلیان در بعضی نقاط کشور بسیار محبوب است. آبی که در لوله قلیان است تمامی سموم مضر را فیلتر نمیکند و هنوز تاثیر این سموم بر دهان مشخص نیست. تصور میشود که قلیان به دلیل وجود طعم دهندهها و تنباکو میتواند باعث بعضی از مشکلات دندانی شود.
چگونه سیگار را ترک کنیم
ترک سیگار و یا انواع دیگر دخانیات میتواند برای سلامت بدن شما و همچنین سلامت دهان و دندان شما بسیار مفید باشد. اگر میخواهید کشیدن سیگار را کنار بگذارید، اما نمیدانید چگونه باید این کار را انجام دهید از یک پزشک کمک بگیرید.
سوالات متداول
سیگار کشیدن باعث ایجاد لکه بر روی دندانها و بوی بد دهان میشود. همچنین سیگار روند بهبودی بعد از کشیدن دندان و یا درمانهای پریودنتال را کند میکند. اما بزرگترین خطر سیگار آن است که احتمال ابتلا به سرطان داهان را افزایش میدهد. اگر زخم یا جراحت گستردهای بر روی زبان یا هرجای دیگر دهانتان مشاهده کردید، باید به دقت مراقب آن باشید و روند بهبودی آن را بررسی کنید.
استفاده از سیگار و سایر محصولات حاوی تنباکو میتواند به شدت به لثهها آسیب وارد کند. احتمال ابتلا به بیماری لثه در افراد سیگاری بسیاز زیاد است. ممکن است سیگار کشیدن مداوم برای لثهها مشکلات زیادی ایجاد کند که حساسیت لثهها، خونریزی و ایجاد زخمهای دردناک بر روی لثه از جمله آنهاست.
ترک دخانیات فواید بسیار زیادی برای سلامتی شما دارد. یازده سال بعد از ترک سیگار، احتمال ابتلا به بیماری لثه مشابه افرادی است که هیچ وقت در زندگیشان سیگار و یا سایر دخانیات را نکشیدهاند. آمارها نشان میدهد که 90% افراد مبتلا به سرطانهای دهان، لب، زبان و گلو در طول زندگیشان از انواع مختلف تنباکو استفاده کردهاند. احتمال ابتلا به این بیماریها در افراد سیگاری 6 برابر افراد غیر سیگاری است. 37% افرادی که پس از درمان سرطان، به سیگار کشیدن خود ادامه دادهاند مجددا مبتلا به سرطانهای دهان، لب، زبان و گلو شدهاند، در حالی که بازگشت این سرطانها تنها در 6% افرادی که سیگار کشیدن را کنار گذاشته اتفاق میافتد.
برای ترک سیگار میتوانید از دندانپزشک یا پزشک معالج خود کمک بگیرید، تا با تجویز آدامسها و یا پچهای نیکوتینی، تمایل شما به نیکوتین را کاهش دهد. بعضی از این داروها بدون نسخه قابل خریداری هستند، اما سایر داروها نیاز به نسخه پزشک دارند. همراه با دارو درمانی معمولا از کلاسهای ترک سیگار و گروههای حمایتی نیز استفاده میشود. داروهای گیاهی، هیپنوتیزم، طب سوزنی یا سایر روشهای درمانی نیز میتوانند به ترک شما کمک کنند.
همانند سیگار و قلیان، تنباکوی بدون دود دارای مواد شیمیایی است که میتواند منجر به ابتلا به سرطانهای دهان، گلو و مری شود. تنباکوهای جویدنی نسبت به سیگار نیکوتین بیشتری دارند. یک قوطی انفیه نیز بیشتر از 60 عدد سیگار نیکوتین دارد و به همین دلیل ترک کردن این ماده دشوار است. تنباکوهای بدون دود باعث تحلیل لثه و خارج شدن ریشه دندانها میشوند، احتمال پوسیدگی در دندانها را افزایش میدهند و خوردن و نوشیدن را سخت میکنند. قندهایی که به تنباکوهای بدون دود اضافه میکنند، خطر پوسیدگی دندان را افزایش میدهد، بنابراین جویدن آنها میتواند دندانها را خراب کند.
کشیدن قلیان و سیگار بر سلامت دهان و دندان شما تاثیر میگذارد. تنها در یک مطالعه که 23 سال طول کشید، ثابت شده است که افراد سیگاری به مرور زمان دندانهای خود را از دست میدهند و دچار تحلیل در استخوان آلوئولار (تحلیل استخوان فک که دندانها را در خود نگه میدارد) میشوند. این مشکلات دقیقا در افرادی که قلیان میکشند هم مشاهده شده است. احتمال ابتلا به سرطان دهان و گلو نیز در افرادی که قلیان و سیگار میکشند بالاتر است، حتی اگر دود حاصل از سوختن این مواد دخانی را استنشاق نکنند. از دیگر مشکلات این افراد میتوان به بوی بد دهان، تغییر رنگ دندانها و افزایش احتمال ابتلا به بیماری پریودنتال (بیماری لثه) اشاره کرد.
سیگار کشیدن میتواند منجر به مشکلات زیر شود:
1. بوی بد دهان
2. تغییر رنگ دندانها
3. التهاب در محل ترشح بزاق بر روی سقف دهان
4. تشکیل پلاک و جرم بیشتر بر روی دندانها
5. تحلیل رفتن استخون فک
6. افزایش احتمال ابتلا به لکوپلاکی (لکههای سفید در دهان) و بیماری لثه (یکی از دلایل اصلی از دست دادن دندانها)
7. تاخیر در بهبودی بعد از کشیدن دندان، درمان بیماریهای پریودنتال و یا جراحی دهان
8. موفقیت کمتر در کاشت ایمپلنت
9. افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان
دیدگاهتان را بنویسید