کاهش درد حساسیت دندان

راهکارهایی برای کاهش درد دندان حساس

حساس شدن دندان‌ها معمولا نتیجه ساییدگی مینای دندان یا نمایان شدن ریشه دندان است. البته عوامل دیگری مانند پوسیدگی، شکستگی دندان و یا بیماری لثه نیز می‌توانند باعث ایجاد حساسیت در دندان‌ها شوند. اگر دچار حساسیت دندان شدید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید، اما قبل از آن می‌توانید از راهکارهایی موقت برای کاهش درد دندان حساس شده استفاده کنید. دندانپزشک با تشخیص علت اصلی حساسیت، گزینه‌های درمانی اصلی را به شما پیشنهاد خواهد داد.

در ادامه ابتدا به صورت خلاصه دلایل و علائم ایجاد حساسیت دندان را مرور می‌کنیم و سپس راهکارهای کاهش درد دندان حساس را بیان خواهیم کرد. برای مطالعه بیشتر می‌توانید به مقاله “علل و راهکارهای درمانی حساسیت دندان” مراجعه کنید.

دلایل ایجاد حساسیت در دندان‌ها

  • استفاده از مسواک سفت می‌تواند باعث حساس شدن دندان‌ها شود. موهای سفت برس مسواک در هنگام شستن دندان‌ها به لثه و مینای دندان‌ها آسیب می‌زند و به تبع آن دندان‌ها دچار حساسیت می‌شوند.
  • باقی ماندن ذرات غذا بین دندان‌ها، باعث ایجاد درد مداوم در دندان‌ها و حساس شدن آن‌ها می‌شود.
  • استفاده بیش از حد از دهانشویه از دیگر مواردی است که می‌تواند در دندان‌ها حساسیت ایجاد کند. زیرا دهانشویه حاوی اسید است و استفاده زیاد از آن به مینای دندان‌ها آسیب می‌زند.
  • مصرف مواد غذایی اسیدی به مینای دندان‌ها آسیب می‌زند و باعث حساسیت آن‌ها می‌شود.
  • درمان‌های سنگین دندانپزشکی که با درد زیاد همراه است یکی دیگر از علل حساس شدن دندان‌هاست. گاهی اوقات پر کردن دندان نیز می‌تواند باعث ایجاد حساسیت در آن شود. سفید کردن دندان‌ها نیز از دیگر مواردی است که می‌تواند حساس شدن دندان‌ها را در پی داشته باشد.
  • اصلی‌ترین عامل حساس شدن دندان‌ها که تحت کنترل فرد نیست، دندان قروچه است که بیشتر در هنگام خواب اتفاق می‌افتد.

علائم حساسیت دندان‌ها

علائم حساسیت دندان‌ها بسیار واضح هستند و به راحتی می‌توان آن‌ها را تشخیص داد. اگر با خوردن یا نوشیدن مواد غذایی سرد یا داغ دچار درد ناگهانی دندان می‌شوید، احتمالا دچار حساسیت دندان شده‌اید. در این شرایط ممکن است حتی با وارد شدن هوا به داخل دهان، دندان درد ایجاد شود. درد ناگهانی ناشی از جویدن غذا یا گاز زدن مواد غذایی نیز می‌تواند از دیگر علائم حساس شدن دندان‌ها باشد. گاهی اوقات علائم حساسیت دندان‌ها بسیار خفیف هستند. شدت علائم به مینای دندان، مقاومت لثه و نوع محصولات دندانی دارد که مورد استفاده قرار می‌دهید.

راهکارهای کاهش درد دندان حساس

اگر دچار علائمی که در بالا گفته شد هستید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید، چون احتمالا دچار حساسیت دندان شده‌اید. مهم‌ترین کار پیدا کردن علت اصلی حساسیت دندان‌ها است تا دندانپزشک متناسب با آن بهترین درمان را به شما ارائه دهد. اما می‌توانید تا قبل از مراجعه به دندانپزشک از تعدادی راهکار برای کاهش درد حساسیت دندان کمک بگیرید. در ادامه هشت راهکار موثر و ساده برای کاهش درد دندان حساس را برای شما شرح خواهیم داد.

خمیر دندان‌های ضد حساسیت دندان

خمیر دندان‌های ضد حساسیت حاوی ترکیباتی هستند که از انتهای اعصاب در برابر محرک‌ها محافظت می‌کنند. فعال‌ترین ماده‌ای که در این خمیر دندان‌ها وجود دارد، نیترات پتاسیم است. این ماده مانع از انتقال سیگنال‌های درد به مغز می‌شود.  

بعد از چند بار استفاده از این خمیر دندان‌ها، حساسیت دندان‌ها و درد ناشی از آن کاهش پیدا می‌کند. دندانپزشکان توصیه می‌کنند که در این شرایط از مسواک‌هایی با موی نرم و دهانشویه‌های فلوراید دار استفاده کنید.

آب نمک

نمک یک ضدعفونی کننده بسیار موثر است و می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. برای تسکین علائم درد در دندان حساس می‌توانید روزانه دو بار دهانتان را با آب نمک شستشو دهید. برای این کار باید نصف قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان آب ولرم حل کنید و محلول را به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید.

هیدروژن پراکسید

پراکسید هیدرژن یک ضدعفونی کننده ملایم است. این ماده معمولا برای ضدعفونی کردن زخم‌های ناشی از بریدگی یا سوختگی استفاده می‌شود. از پراکسید هیدروژن برای بهبود وضعیت لثه‌ها و جلوگیری از التهاب آن‌ها نیز استفاده می‌شود. برای استفاده از این ماده باید مقداری از محلول 3 درصد آن را با حجم مساوی از آب رقیق کنید. سپس محلول را به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید و از دهان بیرون بریزید. در نهایت نیز دهانتان را با آب شستشو دهید.

عسل و آب گرم

ترکیب عسل و آب گرم دارای خواص آنتی باکتریال است و از آن برای تسریع ترمیم زخم‌ها استفاده می‌شود. عسل همچنین به کاهش درد، تورم و التهاب کمک می‌کند. برای کاهش درد دندان‌های حساس می‌توانید دهان خود را با آب ولرم و یک قاشق عسل شستشو دهید.

زردچوبه

زردچوبه دارای خواص ضدالتهابی است. اثرات ضد التهابی زردچوبه به دلیل وجود ماده‌ای به نام کورکومین در آن است. از کورکومین در طب آیورودا، درمان مشکلات هضم غذا و بهبود ترمیم زخم استفاده می‌شود.

برای بهبود سلامت دهان و دندان و کاهش درد دندان‌های حساس نیز می‌توان از زردچوبه استفاده کرد. برای این کار می‌توانید یک قاشق چای خوری زردچوبه، نصف قاشق نمک و نصف قاشق روغن خردل را با هم ترکیب کنید تا یک ماده خمیر مانند به دست بیاید. شما می‌توانید برای تسکین درد این خمیر را روزی دو بار بر روی دندان‌ها و لثه‌ها اعمال کنید.

چای سبز

این چای دارای اثرات آنتی اکسیدانی و خواص ضدالتهابی است و به همین دلیل برای پیشگیری از سرطان و بهبود سلامت قلب و عروق می‌تواند مفید باشد. چای سبز می‌تواند به سلامت دهان و دندان نیز کمک کند. برای کاهش درد دندان‌های حساس می‌توانید روزی دو بار از چای سبز همانند دهانشویه استفاده کنید. این کار به تقویت دندان‌ها و کاهش التهاب لثه‌ها کمک می‌کند.

کپسایسین

کپسایسین ترکیبی است که در فلفل قرمز و بسیاری از فلفل‌های تند وجود دارد. در واقع تندی فلفل‌ها به خاطر این ماده است. کپسایسین خاصیت ضد درد دارد و برای کاهش سندرم سوزش دهان و کاهش التهاب و درد مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای تسکین دندان‌های حساس می‌توانید از ژل موضعی کپسایسین یا دهانشویه آن استفاده کنید. استفاده از این ترکیب ممکن است در ابتدا باعث سوزش دهان شود، اما در نهایت درد را کاهش می‌دهد.

عصاره وانیل

عصاره وانیل دارای خواص ضد باکتریایی است و می‌تواند به تسکین درد کمک کند. از این ماده برای تسکین درد ناشی از رویش دندان در نوزادان استفاده می‌شود. برای بهبود حساسیت دندان‌ها می‌توانید عصاره وانیل را بر روی پنبه بریزید و آن را به مدت چند دقیقه بر روی لثه‌ها بمالید. می‌توانید این کار را چندین بار تکرار کنید.

پیشگیری از حساس شدن دندان

درمان‌های خانگی می‌توانند به صورت موقت علائم درد را تسکین دهند. اما راهکارهایی نیز وجود دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توانید از حساسیت دندان‌ها جلوگیری کنید. روش‌هایی مانند:

  • رعایت بهداشت دهان و دندان
  • استفاده از مسواک‌های نرم برای جلوگیری از ساییدگی مینای دندان
  • محدود کردن غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی
  • مراجعه منظم به دندانپزشک
  • درمان دندان قروچه و استفاده از گارد دهان

سخن آخر

راهکارهای خانگی می‌تواند به کاهش درد حساسیت دندان‌ها کمک کند. اما بهتر است برای درمان به دندانپزشک مراجعه و از راهکارهای حرفه‌ای‌تری استفاده کنید. درمان‌های خانگی نمی‌توانند علت اصلی حساسیت دندان‌ها را از بین ببرند. اگر علائم حساسیت دندان بیشتر از چند روز طول کشید، باید برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *