مواد ترمیمی موقت

مواد ترمیمی موقت

دندان‌ها معمولا در اثر مصرف مداوم غذاها و نوشیدنی‌های شیرین دچار پوسیدگی می‌شوند. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان نیز باکتری‌های دهان را زیاد می‌کند و احتمال پوسیده شدن دندان‌ها را افزایش می‌دهد. با پر کردن دندان می‌توان قسمت‌هایی از دندان آسیب دیده را ترمیم کرد و از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری کرد. در بیشتر مواقع از مواد ترمیمی دائمی برای پر کردن دندان‌ها استفاده می‌کنند، اما گاهی با توجه به شرایط دندانپزشک از مواد ترمیمی موقت استفاده می‌کند.

عوارض پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان می‌تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:

  • حفره دار شدن دندان
  • تشکیل لکه‌های قهوه‌ای و مشکی روی دندان
  • حساسیت دندان
  • درد شدید

مواد ترمیمی موقت

استفاده از مواد ترمیمی موقت یک راهکار سریع و موقتی برای ترمیم دندان‌های پوسیده است. دوام این مواد ترمیمی زیاد نیست و بعد از یک مدت زمان مشخص باید با مواد ترمیمی دائمی جایگزین شوند.

چه زمانی از مواد ترمیمی موقت استفاده می‌شود؟

دندانپزشکان در شرایط خاص از ماده ترمیمی موقت استفاده می‌کنند. روند پر کردن دندان با این مواد سریع تر از پر کردن با مواد ترمیمی دائمی است. بنابراین در شرایطی که بیمار درد شدیدی داشته باشد و دندانپزشک زمان کافی برای پر کردن دندان نداشته باشد، می‌تواند از ماده ترمیمی موقت به عنوان یک راهکار درمانی اورژانسی استفاده کند.

روکش موقت

اگر پوسیدگی دندان عمیق باشد، ممکن است به روکش نیاز داشته باشد. در این شرایط تا زمانی که روکش دائمی دندان حاضر شود، یک روکش موقت بر روی دندان قرار می‌دهند.

پر کردن موقت بعد از درمان ریشه

اگر پوسیدگی دندان خیلی عمیق باشد باید درمان ریشه یا عصب کشی انجام شود. بعد از درمان ریشه از ماده ترمیمی موقت برای پر کردن دندان استفاده می‌کنند. این کار مانع از ورود باکتری‌ها و ذرات غذا به داخل حفره دندان می‌شود و از مشکلات بعدی جلوگیری می‌کند. بعد از بهبود ریشه دندان، مواد ترمیمی موقت با دائمی جایگزین می‌شوند.

استفاده از مواد ترمیمی موقت برای تسکین اعصاب دندان

اگر دندان دچار حساسیت شده باشد، برای تسکین آن از مواد ترمیمی موقت که حاوی دارو هستند استفاده می‌کنند. این کار اعصاب دندان را تسکین می‌دهد و باعث می‌شود که دندان قبل از پر شدن با مواد ترمیمی دائمی، بهبود پیدا کند.

مواد ترمیمی موقت از چه ساخته شده‌اند؟

از آنجا که از مواد ترمیمی موقت برای پر کردن دائمی دندان‌ها استفاده نمی‌شود، مواد تشکیل دهنده آن‌ها نیز نرم‌تر هستند تا به راحتی از دندان جدا شوند. ترکیبات این مواد عبارتند از:

  • اکسید روی اوژنول
  • کاویت
  • فسفات روی
  • یونومرهای شیشه‌ای
  • مواد ترمیمی اینترمدیت

مواد ترمیمی دائمی اغلب با رنگ طبیعی دندان مطابقت دارند. اما رنگ مواد ترمیمی موقت با رنگ دندان متفاوت است. این تفاوت رنگ باعث تسهیل روند کار دندانپزشک می‌شود. دندانپزشک می‌تواند به راحتی ماده ترمیمی موقت  را تشخیص دهد و از دندان خارج کند. این ماده ممکن است به رنگ‌های سفید شفاف، خاکستری مایل به سفید یا سفید با سایه صورتی یا آبی باشد.

ماندگاری مواد ترمیمی موقت چقدر است؟

مواد ترمیمی موقت به مرور زمان می‌شکنند و از بین می‌روند. از آنجا که این مواد از ترکیبات نرم‌تری ساخته شده‌اند، اگر با مواد دائمی جایگزین نشوند، ممکن است از دندان خارج شوند و یا ترک بخورند.

ماندگاری مواد ترمیمی موقت در افراد مختلف متفاوت است و به جنس آن‌ها نیز بستگی دارد. در مجموع این ماده ممکن است از چند هفته تا چند ماه دوام داشته باشد.

مواد ترمیمی موقت را چگونه در دندان قرار می‌دهند؟

فرآیند قرار دادن ماده موقت در دندان خیلی سریع است و معمولا کمتر از 30 دقیقه زمان می‌برد. مراحل پر کردن موقت دندان به شرح زیر است:

  • ابتدا دندانپزشک، دندان، لثه و نواحی اطراف آن را بی حس می‌کند.
  • سپس با استفاده از دریل پوسیدگی‌های دندان را می‌تراشد و در صورت نیاز درمان ریشه یا سایر درمان‌ها را بر روی دندان اعمال می‌کند.
  • در مرحله بعد ماده ترمیمی در داخل دندان قرار داده می‌شود به گونه‌ای که تمامی قسمت‌های دندان را پر کند.
  • در نهایت دندانپزشک سطح دندان را صاف می‌کند تا ماده ترمیمی اضافی بر روی دندان باقی نماند.

اگر دندان نیاز به روکش موقت داشته باشد، باید از دندان قالب گیری انجام شود.

مراقبت از مواد ترمیمی موقت

مواد ترمیمی موقت ماندگاری زیادی ندارند، به همین دلیل باید مراقب باشید که تا زمان مراجعه به دندانپزشک در دندان شما باقی بمانند. دندانپزشک دستورالعمل‌های لازم برای مراقبت از آن‌ها را در اختیار شما خواهد گذاشت. از جمله موارد ضروری برای مراقبت از مواد ترمیمی موقت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • باید تا چند ساعت بعد از پر کردن دندان از سمت دیگر دهان برای غذا خوردن استفاده کنید. این کار به محکم شدن ماده ترمیمی کمک می‌کند. گاهی اوقات نیز دندانپزشک توصیه می‌کند تا مراجعه بعدی از سمت دیگر دهان برای جویدن غذا استفاده کنید. جویدن زیاد غذا و یا مواد غذایی سفت مانند آبنبات یا آجیل با دندانی که به صورت موقت پر شده است، می‌تواند باعث شکسته شدن ماده ترمیمی یا خارج شدن آن از دندان شود.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدن ماده ترمیمی باید به دقت مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. در هنگام کشیدن نخ دندان به جای آن که آن را به سمت بالا بکشید، به آرامی از بین دو دندان خارج کنید.
  • از زبان زدن به ماده ترمیمی موقت جدا خودداری کنید. لمس مداوم این ماده با زبان باعث شل شدن آن می‌شود.
  • به دقت به توصیه‌های ارائه شده توسط دندانپزشکتان توجه کنید.

آیا پر کردن موقت دندان درد دارد؟

پر کردن موقت دندان یک درمان سریع و بدون درد است و حدود 30 تا 40 دقیقه طول می‌کشد. معمولا در طول درمان دندان را سر می‌کنند تا بیمار هیچ دردی را احساس نکند. بعد از درمان و از بین رفتن بی حسی ممکن است دندان کمی دردناک شود. این درد به راحتی با مسکن قابل کنترل است و مشکل خاصی را ایجاد نمی‌کند. جایگزین کردن ماده ترمیمی موقت با ماده ترمیمی دائمی نیز یک درمان سریع و بدون درد است.

آیا پر کردن موقت دندان، عوارض جانبی دارد؟

خارج کردن ماده ترمیمی موقت از دندان و جایگزین کردن آن با مواد دائمی معمولا به عارضه خاصی همراه نیست. گاهی اوقات ممکن است بعد از این کار دندان دچار حساسیت شود که کاملا طبیعی است و به مرور زمان بهبود پیدا می‌کند.

اگر ماده موقت با مواد دائمی جایگزین نشود، به مرور زمان از بین می‌رود و حفره دندان در معرض قرار می‌گیرد. در این شرایط ممکن است دندان دچار عفونت شود.

یکی از عارضه‌های بسیار نادر، واکنش آلرژیک نسبت به ماده ترمیمی موقت است. این یک عارضه غیر معمول است و علائم آن شامل ایجاد تورم و زخم در دهان یا خارش نواحی اطراف دندان است.

در صورت خروج مواد ترمیمی موقت از دندان باید چکار کنیم؟

در صورت مراقبت صحیح، احتمال خروج مواد ترمیمی از دندان بسیار کم است. با این حال گاهی ممکن است ماده ترمیمی از دندان خارج شود و یا بشکند. در این شرایط باید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. با خروج ماده ترمیمی، این احتمال وجود دارد که دندان شما دچار آسیب دیدگی جدی شود. بنابراین مراجعه سریع به دندانپزشک و پر کردن مجدد دندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *