دانشمندان ژاپنی موفق به کشف روش درمانی با دارو شدند که منجر به رشد مجدد دندانهای آسیب دیده به طور طبیعی خواهد شد. بنابراین، دیگر نیازی به پروتز یا ایمپلنت نخواهد بود و به زودی تنها باید منتظر رشد دوباره دندانهای آسیب دیده خود باشیم.
این پروژه تحقیقاتی قرار است تا ماه ژوئن 2024 وارد فاز بالینی بر روی انسان شود. بر اساس برنامه ریزی انجام شده این کارآزمایی بالینی ابتدا روی شرکت کنندگانی انجام میشود که به بیماری بی دندانی مبتلا هستند. البته دانشمندان در نظر دارند تا سال 2030 این درمان را در دسترس عموم قرار دهند.
ریشه تحقیق در کشف درمان یک بیماری
دندانهای ما در طول زندگیمان دو بار رشد میکنند، یکبار دندانهای شیری و پس از آن دندانهای دائمی. همه انسانها به طور معمول 32 دندان دائمی دارند. با این وجود، یک درصد از جمعیت جهان ممکن است از یک بیماری مادرزادی به نام “بی دندانی (انودونتیا)” رنج ببرند. دانشمندان ژاپنی برای این بیماری دنبال یک روش درمانی بودند که با توسعه آن به اولین داروی جهان برای رشد مجدد دندانها دست یافتند.
آزمایشات بالینی بر روی موشها
تاکنون آزمایشات مربوط به این پروژه تحقیقاتی بر روی موشها انجام شده است. در طی این مطالعات، محققان ژنی را کشف کردند که پروتئینی را که در رشد یا عدم رشد دندان نقش دارد، رمزگذاری میکند. محققان دریافتند موشهایی که فاقد این ژن خاص هستند، تعداد دندانهایشان افزایش یافته است. پروتئینی به نام “USAG-1” که توسط این ژن سنتز شده است، رشد دندانها را محدود میکند.
دانشمندان با تمرکز بر روی این پروتئین آنتی بادی را تولید کردند که میتواند به طور موقت از عملکرد این پروتئین جلوگیری کرده و به دندانهای جدید اجازه رشد دوباره بدهد.
پس از آزمایش روی موشها در سال 2018، آزمایشهای دیگر روی راسوهای اهلی نیز با موفقیت مشابه در رویش دندانهای جدید همراه بود. نتایج این تحقیقات در سال 2021 در یک مجله علمی در ایالات متحده منتشر شد.
آزمایشات بالینی بر روی انسان
کاتسو تاکاهاشی، محقق ارشد و رئیس بخش دندانپزشکی و جراحی دهان در بیمارستان موسسه تحقیقاتی پزشکی کیتانو در اوزاکا میگوید: “ایده روییدن دندان جدید، رویای هر دندانپزشکی است. من از زمانی که دانشجوی تحصیلات تکمیلی بودم، روی این موضوع کار میکردم و مطمئن بودم که میتوانم روزی آن را محقق کنم.”
محققان ژاپنی به طور خوشبینانهای به دنبال انجام این آزمایش بر روی انسان هستند. اولین آزمایش قرار است در ماه ژوئن 2024 میلادی بر روی افراد مبتلا به بیماری “بی دندانی” انجام شود. پروفسور تاکاهاشی تخمین میزند که این شیوه درمانی به صورت تجاری و گسترده میتواند تا سال 2030 به خدمت گرفته شود.
دیدگاهتان را بنویسید