چرا ممکن است درک ما از طعم غذا تغییر کند؟

اگر به طور ناگهانی احساس می‌کنید که طعم همه غذاها تغییر کرده است، ممکن است این موضوع دلیلی داشته باشد و شما بتوانید با کمک پزشک خود این مساله را برطرف کنید. وقتی غذا می‌خورید، دو حس با هم کار می‌کنند تا بتوانید طعم غذا را بهتر درک کنید. جوانه‌های چشایی چهار طعم اساسی (شیرین، شور، ترش و تلخ) را احساس می‌کنند. در عین حال، بوی غذا به شما اجازه می‌دهد تا از عطر غذا لذت ببرید. هنگامی که هر کدام از این موارد دچار مشکل شود طعم غذا برای شما تغییر می‌کند.

در صورتی که بتوانید از غذای خود لذت ببرید، قادر خواهید بود به راحتی تغذیه درست و کافی داشته باشید. حس بوبایی در حس طعم و عطر غذا به شما کمک می‌کند. همچنین حس بوبایی در مواقع اضطرار مثل آتش سوزی هشدار دهنده است. پس اگر در درک حس بویایی دچار تغییر شدید به دنبال علت آن باشید.

سن

هرچه پیرتر می‌شوید، درک طعم غذا برای شما کمتر می‌شود. برخی از خانم‌ها جوانه‌های چشایی خود را در دهه چهارم زندگی از دست می‌دهند. برای مردان، این تغییر می‌تواند در دهه پنجم رخ دهد. ابتدا طعم‌های شوری و شیرینی تضعیف خواهد شد و به مرور ممکن است درک طعم غذاهای که تلخ یا ترش هستند، برای شما دشوارتر باشد.

حس بویایی شما نیز کاهش می‌یابد. وقتی بین 30 تا 60 سال سن دارید حس بویای شما در بهترین حالت خود قرار دارد. سپس این حس شروع به تضعیف شدن می‌کند. برخی از سالمندان سرانجام حس بویایی خود را از دست می‌دهند. با اینکه فاکتور سن فاکتور مهمی است، اما اگر دچار چنین مشکلی شدید و سن بالایی دارید حتما با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید علت مهم دیگری ندارد.

دارو

داروهایی که استفاده می‌کنید می‌توانند طعم دهان شما تغییر دهند. در نتیجه ممکن است درک شما از طعم غذا تغییر کند. همچنین این داروها می‌توانند از طریق مواد مختلفی که در بزاق شما ترشح می‌کنند، موجب تغییر طعم دهان شما شوند.

در صورت مصرف این داروها ممکن است طعم و بوی دهان شما تغییر کند:

  • مهار کننده‌های ACE. این دارو جز داروهای کاهنده فشار خون است. این دارو و سایر داروهای کاهنده فشار خون گاهی باعث می‌شوند که جوانه‌های چشایی حساسیت کمتری به طعم غذا نشان دهند. همچنین این داروها می‌توانند طعم فلزی، تلخی یا شیرینی را در دهان شما ایجاد کنند.
  • داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامین‌ها. این داروها می‌توانند موجب خشکی دهان شوند. خشکی دهان باعث می‌شود طعم دهنده‌های موجود در بزاق دهان به خاطر خشکی دهان به جوانه‌های چشایی نرسند و در نتیجه در احساس طعم غذا دچار مشکل شوید.
  • مسدود کننده‌های  گیرنده بتا. این داروهای قلبی می‌توانند در حس چشایی و حس بویایی شما اختلال ایجاد کنند.

اگر علت این اختلالات داروهای مصرفی باشند ممکن است پزشک بتواند داروهای دیگر را جایگزین کند.

بیماری‌ها

در صورت داشتن بیماری‌های زیر ممکن است درک شما از طعم غذا تغییر کند:

  • عفونت در بینی، گلو یا سینوس‌ها
  • آسیب دیدگی در سر که ممکن است این آسیب مربوط به اعصاب چشایی و بویایی باشد.
  •  پولیپ یا هر چیزی که مسیر بینی شما را مسدود می‌کند.
  • آبسه در دهان یا سایر مشکلات دندانپزشکی. این مشکل می‌تواند مواد بد طعم را در دهان شما آزاد کند. پروتز دندان همچنین می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند.
  • در بعضی از افراد، تغییر در طعم و بو می‌تواند نشانه اولیه آلزایمر یا پارکینسون باشد.

درمان سرطان

اگر به دلیل سرطان معالجه می‌شوید، ممکن است احساس چشایی شما از بین برود:

  • شیمی درمانی روی  احساس چشایی تقریبا نیمی از افرادی که داروی شیمی درمانی دریافت می‌کنند تأثیر می‌گذارد.
  • داروهای دیگر  مانند آنتی بیوتیک‌ها، مورفین یا مواد مخدر می‌توانند بر روی احساس چشایی شما اثر بگذارد. 
  • رادیوتراپی می‌تواند به جوانه‌های چشایی شما و غده‌های بزاقی صدمه بزند. رادیوتراپی همچنین می‌تواند بر حس بویایی شما تأثیر بگذارد.

طی دوره‌ی درمان ممکن است حین غذا خوردن، متوجه شوید که:

  • بعضی از غذاها طعم متفاوت نسبت به قبل  دارند.
  • طعم همه چیز یکسان است.
  • شما به خصوص بعد از خوردن گوشت یا پروتئین دیگر، طعم فلزی در دهان  احساس می‌کنید.

اگر هرکدام از این موارد برای شما طس درمان پیش آمد، به تیم پزشکی خود اطلاع دهید. بخش اصلی کادر درمان کمک به شما در زمینه کاهش عوارض جانبی است. بعد از اتمام درمان (حدود یک ماه) معمولاً حس چشایی شما به آرامی باز می‌گردد.

سیگار کشیدن

دخانیات باعث می‌شود در حس چشایی و بوبایی شما مشکل ایجاد شود. در صورت ترک سیگار، حس چشایی و حس بویایی بهبود خواهد یافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *