چه کسانی در معرض خطر بیماری پریودنتال (لثه) هستند؟

چند دهه پیش، مردم فکر می‌کردند بزرگ‌ترین دلیل بیماری پریودنتال (بیماری لثه) افزایش سن است. اما حقیقت این است که افزایش سن، شما را در معرض خطر بیماری پریودنتال قرار نمی‌دهد. با این حال، وجود یک سری عوامل می‌تواند احتمال ابتلا را افزایش دهد. دانستن عوامل خطر و انجام اقدامات پیشگیرانه می‌تواند این بیماری را از بین ببرد.

بیماری پریودنتال (بیماری لثه) چیست؟

بیماری پریودنتال، عفونت التهابی بافت لثه و استخوان اطراف دندان است. اولین مرحله از بیماری لثه، با تورم لثه شروع می‌شود. تورم لثه به دلیل سموم تولید شده توسط پلاک باکتریایی روی دندان‌ها ایجاد می‌شود. این سموم باعث تحریک بافت لثه شده و در نهایت باعث التهاب و خونریزی می‌شوند. در صورت عدم درمان تورم، لثه به شکل جدی‌تر از بیماری پریودنتال موسوم به پریودنتیت دچار می‌شود.

وقتی پلاک باکتریایی به حالت رسوب و جرم در آمده و سفت شود، زیر خط لثه جمع شده و پلاک بیشتری به آن می‌چسبد. در نتیجه می‌تواند باعث ایجاد فاصله بین لثه و دندان شود که به این فضای خالی ایجاد شده به اصطلاح پاکت لثه‌ای گفته می‌شود. سموم باکتریایی موجود در این پاکت‌ها درنهایت به استخوان و بافت همبند پشتیبان دندان حمله می‌کنند. در نتیجه در صورتی که درمان مناسب انجام نشود، بیماری پریودنتال می‌تواند منجر به افتادن دندان شود.

عوامل افزایش احتمال ابتلا به بیماری پریودنتال

طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (Centers for Disease Control and Prevention (CDC))، تقریبا نیمی از افراد بالای 30 سال دچار نوعی از بیماری پریودنتال هستند. همچنین به گزارش این مرکز، موارد خاصی می‌تواند شما را مستعد ابتلا به این بیماری یا افزایش شدت بیماری کند. این موارد عبارتند از:

  • دیابت: عدم ثبات قند خون در افرادی که دیابت دارند باعث می‌شود که سیستم ایمنی بدن آن‌ها در مقابله با عفونت‌های ناشی از بیماری لثه محدودتر عمل کند. بنابراین کنترل دیابت برای حفظ سلامتی دهان بسیار مهم است.
  • داروهای خاص: بعضی از داروها جریان بزاق را در دهان کاهش می‌دهد و باعث خشکی دهان می‌شود. این امر باعث می‌شود که باکتری‌های روی لثه و زبان شما شسته نشوند. بیماری‌هایی مانند HIV یا سرطان نیز می‌توانند سلامتی لثه شما تحت تاثیر قرار دهند.
  • تغییرات هورمونی در زنان: نوسانات هورمونی و بارداری در زنان می‌تواند باعث افزایش پاسخ التهابی به پلاک باکتریایی شده و باعث خونریزی لثه‌های شما شود. در دوران بارداری، زنان مستعد ابتلا به بیماری لثه بارداری هستند که در صورت عدم درمان ممکن است به پریودنتیت تبدیل شود.
  • سیگارکشیدن: طبق تحقیقات انجام شده، سیگار یک عامل خطرناک است و می‌تواند در درمان موفقیت آمیز بیماری پریودنتال اختلال ایجاد کند.
  • وراثت: وراثت می‌تواند عامل مهمی در افزایش احتمال ابتلا به بیماری لثه باشد و در صورت وجود افراد مبتلا در خانواده، فرد نسبت به دیگران بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری می‌شود.

علائم و نشانه‌های بیماری پریودنتال

علائم زیر از نشانه‌های خطر ابتلا به بیماری پریودنتال است. درصورتی که هر کدام از موارد زیر را مشاهده می‌کنید، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

  • لثه‌های قرمز یا متورم یا لثه‌هایی که از دندان‌های شما فاصله گرفته‌اند.
  • لثه‌های لکه‌دار یا خونریزی لثه، به خصوص هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن.
  • طعم بد دهان یا بوی بد دهان که از بین نمی‌رود.
  • دندان‌های لق و جویدن دردناک.
  • تغییر نحوه قرار گرفتن دندان‌ها روی هم به هنگام گاز زدن و جویدن
  • تغییر در نحوه قرارگیری پروتز دندان شما

جلوگیری از ابتلا به بیماری پریودنتال

پیشگیری بهترین درمان برای بیماری‌های پریودنتال است. بهداشت دهان و دندان مناسب، با روزی دوبار مسواک زدن کامل دندان‌ها و نخ دندان کشیدن بین دندان‌ها، بهترین دفاع در کاهش باکتری‌های مضری است که باعث بیماری پریودنتال (لثه) می‌شوند. برای از بین بردن هر نوع پلاک و رسوب سخت و جرم، مرتباً به دندانپزشک خود برای معاینه و جرم گیری دندان‌هایتان مراجعه کنید. از دندانپزشک خود در مورد خمیر دندان هایی بپرسید که می‌توانند در کنترل تشکیل جرم کمک کنند و همچنین از دهانشویه‌های ضد میکروبی استفاده کنید که می‌تواند باعث کاهش باکتری‌های موجود در دهان شما شود.

در نهایت، مراجعه به دندانپزشک، بخش مهمی از عواملی است که باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری پریودنتال و آسیب پذیری شما در برابر این بیماری می‌شود. در مورد هرگونه خطری که باعث نگرانی شما می‌شود با او صحبت کنید و با در کنار هم قرار دادن یک برنامه بهداشتی شخصی و مراجعه مرتب به دندانپزشکی، از ابتلا به بیماری‌های لثه جلوگیری کنید. ابتلا به این بیماری آسان است، اما جلوگیری از آن به مراتب آسان‌تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *