لثهها معمولا صورتی هستند، اما گاهی اوقات دچار لکههای سیاه یا قهوهای تیره میشوند. چندین عامل باعث ایجاد لکه بر روی لثهها میشود. بیشتر این عوامل بی خطر هستند، اما گاهی اوقات لکههای سیاه روی لثه نشان دهنده ابتلا به بعضی بیماریها هستند. در صورت مشاهده لکههای سیاه لثه شدید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.
در این بخش میخواهیم دربارهی 7 عامل اصلی لکههای سیاه روی لثهها صحبت کنیم.
کبودی
لثهها نیز مانند هر بخش دیگری از بدن دچار جراحت میشوند. زمین خوردن، خوردن غذاهایی که لبههای تیز دارن و حتی مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن محکم میتواند باعث کبودی لثهها شود. در این شرایط ممکن است لثهها سیاه به نظر برسند و ممکن است منجر به خونریزی و ایجاد درد در لثهها شود.
کبودی لثهها معمولا خود به خود و بدون نیاز به درمان بهبود پیدا میکند، اما اگر کبودی لثهها بدون هیچ دلیلی گسترش پیدا کند ممکن است بیمار به ترومبوسیتوپنی مبتلا شده باشد. افراد مبتلا به این بیماری دچار اختلال در فرآیند لخته شدن خون هستند. سایر علائم ترومبوسیتوپنی خونریزی از بینی و لثهها است.
هماتوم
وقتی دندان در حال در آمدن باشد، ممکن است یک کیست پر از مایع بر روی آن تشکیل شود. گاهی اوقات در داخل کیست خون نیز تجمع پیدا میکند. در این شرایط کیست تیره تر به نظر میرسد. زمانی که در داخل کیست خون تجمع پیدا کند به آن هماتوم گفته میشود. هماتوم زمانی تشکیل میشود که به کیست آسیب وارد شود.
هماتوم در کودکان بسیار شایع است. معمولا بعد از درآمدن دندان هماتوم خود به خود برطرف میشود. اگر وجود کیست مانع از در آمدن دندان شود، با انجام جراحی کیست را تخلیه میکنند تا دندان بتواند از لثه خارج شود.
باقی ماندن آمالگام بر روی لثه
زمانی که دندان را با استفاده از مواد ترمیمی آمالگام پر میکنند، ممکن است مقداری از رسوب آمالگام بر روی لثه باقی بماند و باعث ایجاد لکههای تیره بر روی لثهها شود. آمالگام یک نوع ماده ترمیمی است که برای پر کردن دندانها استفاده میشود. گاهی ذرات این ماده در اطراف دندان پخش میشوند و باعث ایجاد لکه در بافت نرم میشوند.
لکههای ناشی از آمالگام از بین نمیروند. این لکهها خطری را برای سلامت دهان و دندان ایجاد نمیکنند و نیازی به درمان ندارند. برای جلوگیری از ایجاد این لکهها میتوانید از دندانپزشکتان بخواهید از در حین پر کردن دندان از رابر دم استفاده کند. این وسیله در اطراف دندان یک سد ایجاد میکند و مانع از پخش شدن آمالگام بر روی لثهها میشود.
نئوس آبی
نئوس آبی نوعی خال خوش خیم است که ظاهر گرد و صاف یا کمی برجسته دارد و معمولا بر روی لثهها به شکل لکه آبی یا سیاه به نظر میرسد. دلیل اصلی تشکیل این نوع خال بر روی لثهها هنوز مشخص نیست. نئوس آبی بیشتر در کودکان و نوجوانان ایجاد میشود. احتمال ابتلا به این نوع خال در بین زنان بیشتر از مردان است.
نئوس آبی معمولا به راحتی تشخیص داده میشود و نیازی به درمان ندارد. با این حال اگر شکل، اندازه یا رنگ آن تغییر کند معمولا از آن نمونه برداری انجام میشود تا در صورت مشاهده بدخیمی در آن، مراحل درمان مورد نیاز بیمار آغاز شود.
ماکول ملانوتیک
ماکولهای ملانوتیک لکههای خوش خیمی هستند که ممکن است در هر جایی از بدن از جمله لثهها ایجاد شوند. قطر ماکول ملانوتیک معمولا بین 1 تا 8 میلی متر است و علائم دیگری را ایجاد نمیکند.
علت اصلی تشکیل این نوع لکهها هنوز مشخص نیست. این لکهها در بعضی از افراد از بدو تولد وجود دارد و در بعضی دیگر به مرور زمان ایجاد میشود. ماکول ملانوتیک گاهی نشان دهندهی ابتلا به بیماریهایی مانند بیماری آدیسون یا سندرم پوتز-جگرز است.
اگر شکل، اندازه و رنگ این لکهها تغییر نکند، نیازی به درمان و یا نمونه برداری از آنها نیست.
ملانوآکانتومای دهانی
ملانو آکانتومای دهانی یک بیماری نادر است که باعث ایجاد لکه در نقاط مختلف دهان و لثهها میشود. این نوع لکهها بی خطر هستند و در افراد جوان بیشتر مشاهده میشوند.
علت اصلی تشکیل این نوع لکهها مشخص نیست، اما به نظر میرسد تشکیل آنها با آسیبهای ناشی از غذاهای تیز و یا جراحتهای دهانی مرتبط باشد. این لکهها نیازی به درمان ندارند.
سرطان دهان
سرطان دهان میتواند باعث تشکیل لکههای سیاه بر روی لثهها شود. سایر علائم مربوط به سرطان دهان شامل زخم، خونریزی غیرمعمول از دهان و تورم دهان است. گلو درد مزمن و یا تغییر صدا از دیگر علائم سرطان دهان هستند. برای تشخیص سرطان معمولا از لکه نمونه برداری انجام میشود. همچنین ممکن است CT اسکن و یا PET اسکن نیز انجام شود.
اگر لکه سرطانی باشد با استفاده از جراحی آن را بر میدارند و در صورت نیاز شیمی درمانی یا پرتو درمانی انجام میدهند.
مصرف مقادیر زیاد مشروبات الکلی و کشیدن سیگار و قلیان احتمال ابتلا به سرطان دهان را افزایش میدهد.
سخن آخر
لکههای سیاه روی لثهها معمولا بی خطر هستند، اما در موارد نادر میتوانند نشان دهنده ابتلا به بیماری باشند. اگر متوجه تشکیل لکه جدید بر روی لثههای خود شدید بهتر است در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. حتی اگر لکه خوش خیم باشد باید از نظر شکل، اندازه و یا رنگ تحت کنترل پزشک باشد.
دیدگاهتان را بنویسید