پیشگیری از پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان اغلب پس از سرماخوردگی، دومین بیماری شایع بین انسان‌ها شناخته می‌شود. عدم پیشگیری از پوسیدگی دندان می‌تواند منجر به درد، از دست دادن دندان و گاهی ابتلا به بیماری‌های بدتر شود. حتی امروزه تخمین زده می‌شود بیش از یک چهارم کودکان دو تا پنج ساله و نیمی از افراد 12-15 ساله دچار پوسیدگی دندان هستند. اما این بدان معنی نیست که همه حتما به آن دچار می‌شوند. شما می‌توانید برای جلوگیری از آسیب دیدن دندان‌های خود یا نزدیکانتان قدمی بردارید.

پوسیدگی دندان

یک واقعیت مهم وجود دارد که باید در ابتدا آن را درک کنید: هیچ روش معجزه آسایی وجود ندارد که با انجام آن به طور صد در صد جلوی پوسیدگی دندان گرفته شود. مبارزه با پوسیدگی باید به عنوان یک روش مراقبتی برای پیشگیری، مانند مراقبت از اتومبیل، انجام شود. البته با این تفاوت که در صورت مراقبت کامل، دندان‌های طبیعی شما بر خلاف اتومبیل، می‌توانند یک عمر با شما بمانند.

مهم‌ترین موارد این فرایند، رعایت بهداشت دهان و دندان در منزل و مراجعه منظم به دندانپزشک برای تمیز کردن حرفه‌ای دندان و معاینه است. اگر برای ویزیت‌های معمول به مطب دندانپزشکی رفته‌اید، احتمالاً با ابزارهای مخصوصی که دندانپزشکان برای از بین بردن پلاک‌ها (بیوفیلم باکتریایی) و تارتار (جرم سخت روی دندان) استفاده می‌کنند، آشنا هستید. برای تمیز کردن کامل دندان‌ها می‌توان از ابزارهای دستی، اسکنرهای اولتراسونیک و یا هر دو استفاده کرد. پس از آن، دندان‌های شما برای تشخیص وجود پوسیدگی کاملاً بررسی می‌شوند و در صورت لزوم، پوسیدگی‌ها درمان می‌شوند.

با وجود انجام تمام این کارها هنوز کارهای بیشتری برای جلوگیری از پوسیدگی دندان وجود دارد. آیا رژیم غذایی شما می‌تواند یک عامل مؤثر باشد؟ یا آیا تکنیک و روش مسواک زدن شما صحیح است؟ آیا می‌توانید از درمان‌های پیشگیرانه بیشتری بهره‌مند شوید؟ امروزه با درک بیشتر ما در مورد عواملی که باعث پوسیدگی دندان‌ها و روش درمان آن می‌شود، می‌توان روش‌های پیشگیری مناسب‌تری با توجه به شرایط خاص هر فرد در نظر گرفت. در واقع، امروزه می‌توان عوامل خطرزا برای هر فرد را برای ایجاد پوسیدگی ارزیابی کرد و بر انجام کارهایی که برای فرد موثرتر است، تمرکز کرد.

پوسیدگی دندان چگونه شروع می‌شود؟

دهان را می‌توان به عنوان یک اکوسیستم متعادل پویا در نظر گرفت که در آن موجودات زنده از جمله باکتری‌های مفید و مضر به طور مداوم در تعامل هستند. هنگامی که شرایط مناسب باشد، یعنی در صورت وجود قندهای خاص، برخی از باکتری‌های بیماری زا (مضر) اسیدهایی تولید می‌کنند که باعث از بین رفتن مواد معدنی دندان‌ها شده و شروع به تجزیه دندان می‌کند.

حتی رژیم غذایی که حاوی غذاهای بیش از حد اسیدی است نیز می‌تواند در از بین رفتن مواد معدنی دندان‌های شما موثر باشد. اما در شرایط مطلوب‌تر، آسیب‌هایی که این عوامل بیماری زا وارد می‌کنند توسط مکانیسم‌های درمانی بدن که شامل بزاق سالم است، برطرف می‌شود.

جلوگیری از پوسیدگی دندان

هدف اصلی در جلوگیری از پوسیدگی، ایجاد تعادل به نفع فرآیندهای مفید است. داشتن یک عادت منظم برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، دریافت فلوراید کافی و رژیم غذایی با غذاهای اسیدی محدود مطمئناً مفید است. با این وجود حتی با این اقدامات، باز برخی افراد نسبت به دیگران، بیشتر مستعد پوسیدگی دندان هستند و ممکن است نیاز به کمک و راهنمایی بیشتری داشته باشند.

راهکارهای بیشتر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان

اگر شما نیز جزء افرادی هستید که مستعد پوسیدگی دندان هستند، ممکن است یادگیری تکنیک‌های موثر مسواک زدن و انجام اقدامات دیگر در منزل کمک کننده باشد. این اقدامات شامل استفاده از خمیر دندان‌های مخصوص یا دهانشویه‌ها و در صورت لزوم، انجام درمان‌هایی توسط دندانپزشک مانند فلورایدتراپی است. اگر از طریق آب آشامیدنی یا منابع دیگر به میزان کافی فلوراید دریافت نمی‌کنید، این روش درمانی می‌تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند. درمان ضد باکتریایی نیز ممکن است در بعضی موارد مانند مشاوره تغذیه‌ای مفید باشد. در نهایت اگر دندان‌های کودک شما باز مستعد پوسیدگی دندان است، می‌توانید از سیلانت دندان استفاده کنید.

سیلانت دندان یک لایه عملاً نامرئی از رزین پلاستیکی است که در قسمت بالا یا سطح جویدنی دندان‌های آسیا قرار می‌گیرد. این یک روش بدون درد است و ناهمواری‌های طبیعی دندان را پر می‌کند و باعث می‌شود آن‌ها در برابر آسیب‌های باکتریایی بسیار مقاوم شوند. بنابراین تصور نکنید که پوسیدگی دندان اجتناب ناپذیر است. درعوض، باید بدانید که چه کاری می‌توانید انجام دهید تا از بروز این بیماری در دندان شما یا نزدیکانتان جلوگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *