رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. یکی از مشکلاتی که ممکن است اتفاق بیفتد، دندان درد در دوران بارداری یا حساس شدن دندان ها است.

دندان درد در دوران بارداری

رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. یکی از مشکلاتی که ممکن است اتفاق بیفتد، دندان درد در دوران بارداری یا حساس شدن دندان‌ها است. اما اگر در طول دوران بارداری نیز به دندانپزشک مراجعه کنید و به خوبی از دندان‌هایتان مراقبت کنید دچار مشکلات و بیماری‌های دهان و دندان نخواهید شد.

علت دندان درد در دوران بارداری چیست؟

احتمال ابتلا به مشکلات دهان و دندان در بین زنان باردار وجود دارد و می‌توان گفت که یک پدیده تقریبا رایج است. در طول بارداری بدن دچار تغییرات زیادی می‌شود. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری اتفاق می‌افتد، دندان‌ها را نسبت به تشکیل پلاک‌ها حساس‌تر می‌کند.

تشکیل پلاک بر روی دندان‌ها عامل اصلی التهاب و خونریزی لثه و همچنین ابتلا به التهاب لثه بارداری است. مطالعات نشان می‌دهد که 75 درصد از زنان باردار همچین علائمی را تجربه می‌کنند.

اگر شدت التهاب لثه بارداری زیاد باشد، ممکن است فرد به بیماری پریودنتال نیز مبتلا شود. در بیماری پریودنتال عفونت لثه‌ها به شدت زیاد می‌شود تا جایی که استخوان‌های اطراف دندان را از بین می‌برد و در نهایت باعث از دست رفتن دندان می‌شود.

تومورهای بارداری

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود، تومورهای بارداری است. تومورهای بارداری در اثر تجمع پلاک‌ها در دهان ایجاد می‌شوند. ممکن است از اسم تومور بارداری بترسید اما نگران نباشید، این نوع تومورها که بر روی لثه‌ها رشد می‌کنند، سرطانی نیستند.

تومورهای بارداری اغلب در سه ماهه دوم بارداری شکل می‌گیرند و باعث ایجاد درد یا حساسیت در دهان شده و خوردن و آشامیدن را برای بیمار سخت می‌کنند. این تومورها معمولا بعد از زایمان از بین می‌روند.

بارداری باعث تغییر اشتها و تغییر رژیم غذایی نیز می‌شود. اگر در دوران بارداری تمایل به مصرف غذاهای قندی در شما بالا رود احتمال ایجاد پوسیدگی در دندان‌هایتان افزایش پیدا می‌کند.

رفلاکس معده و استفراغ مکرر نیز در دوران بارداری شایع است. بازگشت اسید معده به دهان به آرامی به مینای دندان آسیب می‌زند و باعث حساسیت دندان‌ها می‌شود.

درمان دندان درد در دوران بارداری

اگر در دهان‌تان احساس درد یا سوزش دارید اولین و مهم‌ترین اقدام این است که به دندانپزشک مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که باید به دندانپزشک بگویید که باردار هستید.

انجام تصویربرداری ایکس ری و بعضی از درمان‌های دندانپزشکی را در دوران بارداری بی خطر است. اما دندانپزشک با توجه به این که بیمار در ماه چندم بارداری است، ممکن است درمان را به تاخیر بیاندازد. معمولا بعضی از درمان‌ها را در سه ماهه اول انجام نمی‌دهند.

ترمیم دندان و یا درمان ریشه (عصب کشی) که نیاز به حسی دارند، خطر سقط جنین را در سه ماهه اول افزایش می‌دهند. اندام‌های حیاتی کودک در سه ماهه دوم تشکیل می‌شوند به همین خطر عوارض جانبی داروهای بی حسی در این دوران کمتر است.

به صورت منظم جرم گیری کنید

جرم گیری نه تنها هیچ آسیبی به جنین وارد نمی‌کند بلکه با کاهش پلاک‌ها، احتمال ایجاد حساسیت و پوسیدگی در دندان‌های مادر را نیز کاهش می‌دهد. جرم گیری می‌تواند باعث کاهش دندان درد در دوران بارداری شود و التهاب لثه بارداری را نیز درمان کند. از آنجا که خطر التهاب لثه در دوران بارداری زیاد است، احتمال دارد در بعضی افراد به جای هر 6 ماه یک بار، هر 3 ماه یک بار جرم گیری انجام شود.

با جرم گیری دندان‌ها، تحمل تومورهای حاملگی نیز راحت‌تر می شود. همان طور که گفتیم این تومورها بعد از زایمان از بین می‌روند. پس نگران آن‌ها نباشید.

در صورت نیاز باید درمان‌های تخصصی‌تری دریافت کنید

گاهی اوقات تومورهای بارداری در غذا خوردن اختلال ایجاد می‌کنند. در این شرایط ممکن است دندانپزشک پیشنهاد کند که تومور را بردارید. البته جراحی تومور باید در سه ماهه دوم یا سوم انجام شود. برای برداشتن تومور ناحیه اطراف آن را بی حس می‌کنند.

اگر بیماری پریودنتال در دوران بارداری تا جایی گسترش پیدا کند که دندان را از بین ببرد، دندان پزشک مجبور می‌شود که دندان را بکشد. البته کشیدن دندان نیز باید در سه ماهه دوم به بعد انجام شود. استفاده از روش‌های جایگزین کردن دندان مانند ایمپلنت و بریج نیز از سه ماهه دوم به بعد امکان پذیر است.

درمان‌های خانگی برای دندان درد در دوران بارداری

اگر در سه ماه اول بارداری هستید و درمان شما فعلا به تعویق افتاده است، می‌توانید برای تسکین درد دندان از روش‌های خانگی استفاده کنید.

یکی از بهترین راهکارها اجتناب از مصرف غذاهایی است که درد یا حساسیت دندان‌ها را افزایش می‌دهند. بعضی از افراد با خوردن غذاها یا نوشیدنی‌های گرم و سرد دچار دندان درد می‌شوند. در این شرایط استفاده از دهانشویه‌های الکل دار درد دندان را افزایش می‌دهد.

شستشوی دهان با آب نمک ولرم می‌تواند تورم و التهاب لثه‌ها را کاهش دهد. برای کاهش التهاب لثه‌ها می‌توانید از کمپرس سرد نیز استفاده کنید. برای این کار کیسه یخ را در سمتی که دچار التهاب شده است بر روی صورت قرار دهید.

در مورد مصرف مسکن‌ها حتما با دندانپزشک و یا پزشک‌تان مشورت کنید.

چگونه از دندان درد در دوران بارداری پیشگیری کنیم؟

برای رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری می‌توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

  • از دندان‌هایتان به خوبی مراقبت کنید. در طول دوران بارداری احساس خستگی در شما شدت پیدا می‌کند و به همین دلیل ممکن است به بهداشت دهان و دندان کم‌تر اهمیت دهید. حداقل روزی دو بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. استفاده از خمیر دندان‌های فلوراید دار و دهانشویه‌ها احتمال ایجاد پوسیدگی در دندان‌ها را کاهش می‌دهد.
  • بعد از استفراغ آب بنوشید یا دهان‌تان را با آب بشویید. این کار به شستشوی اسید معده از فضای دهان کمک می‌کند. بلافاصله بعد از این که حالتان به هم خورد، مسواک نزنید. مسواک زدن در این شرایط به دلیل وجود اسید معده در دهان، می‌تواند به دندان‌ها آسیب بزند. بنابراین برای مسواک زدن حداقل یک ساعت صبر کنید.
  • به دندانپزشک خود بگویید که باردار هستید تا در صورت لزوم بیشتر جرم گیری انجام دهید. بعضی از بیمه‌های درمانی جرم گیری بیشتر در دوران بارداری را نیز پوشش می‌دهند .
  • مصرف غذاهای قندی و کربوهیدرات دار را به حداقل برسانید. مصرف میان وعده‌های سالم مانند سبزیجات خام، گندم سبوس دار و میوه‌ها برای سلامت دندان‌ها بسیار مفید است.

خوشبختانه اغلب مشکلات دهان و دندان که در دوران بارداری اتفاق می‌افتند، کوتاه مدت هستند و پس از زایمان از بین می‌روند. تغییراتی که در دوران بارداری در بدن اتفاق می‌افتد قابل کنترل نیستند. تنها کاری که در این شرایط می‌توانید برای حفظ سلامت دندان‌هایتان انجام دهید، رعایت بهداشت دهان و دندان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *