جرم گیری دندان

حتی اگر دندان‌هایتان را به خوبی مسواک می‌زنید و نخ دندان می‌کشید، بسیار مهم است که به طور مرتب دندان‌هایتان را جرم گیری کنید. به ویژه اگر بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نمی‌کنید، این امر اهمیت بیشتری نیز پیدا می‌کند. بعد از جرم گیری، دندان‌های شما صاف و تمیز می‌شوند و درخشان‌تر به نظر می‌رسند. اما باید بدانید که جرم گیری دندان تنها از نظر ظاهری اهمیت ندارد.

چرا باید دندان‌هایتان را جرم گیری کنید؟

به مرور زمان یک لایه از پلاک (یک لایه چسبنده غنی از باکتری) و جرم (که به آن تاتار و یا کلکلوس گفته می‌شود) بر روی دندان شکل می‌گیرد، که بدون استفاده از ابزارهای مخصوص جرم گیری نمی‌توان آن‌ها را از بین برد. باقی ماندن جرم‌ها بر روی دندان و یا زیر خط لثه، شرایط ایده آلی را برای رشد و تکثیر باکتری‌ها فراهم می‌کند. اسیدهای تولید شده توسط بعضی از این باکتری‌ها منجر به ایجاد پوسیدگی در دندان و همچنین بیماری ‌های لثه می‌شود. اگر کنترل به موقع صورت نگیرد، در نهایت این جرم‌ها می‌توانند منجر به ایجاد التهاب و عفونت لثه شوند. همچنین ممکن است بر بیماری‌های سیستمیک (که کل بدن را درگیر می‌کنند) نیز تاثیر بگذارند.

دندانپزشکان از یک اصطلاح خاص برای این نوع اقدامات پیش گیرانه، مانند تمیز کردن دندان استفاده می‌کنند. آن‌ها به این نوع اقدامات prophylaxy می‌گویند که یک واژه یونانی به معنای محافظت است. در مورد جرم گیری دندان تمرکز اصلی بر روی پیشگیری از پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه است. با انجام یک معاینه معمول دندانپزشکی، بهداشت کار دهان و دندان می‌تواند این دو بیماری شایع را کنترل کند.

جرم گیری به شما این فرصت را می‌دهد که علاوه بر تمیز کردن دندان‌هایتان، سلامت عمومی دهان و دندان خود را مورد ارزیابی قرار دهید. همچنین چند مشکل خاص و جزئی را نیز مورد بررسی قرار دهید.

چگونگی فرآیند جرم گیری دندان

جرم گیری معمولا توسط بهداشت کار دهان و دندان انجام می‌شود (یک تکنسین بسیار مجرب که از ابزارهای خاصی که ویژه جرم گیری هستند استفاده می‌کند). از آنجا که دندان‌های افراد با هم متفاوت است جرم گیری دندان‌های شما متناسب با نیازهایتان انجام می‌شود. با این حال، غالب جرم گیری‌ها طبق یک الگوی مشخص انجام می‌شوند. در ابتدا متخصص بهداشت دهان و دندان، دهان شما را معاینه می‌کند تا میزان سلامت بافت‌های دهان را ارزیابی کند. سپس با استفاده از یک دستگاه اسکیلر التراسونیک و یا یک ابزار فلزی که به آن کورت گفته می‌شود، شروع به از بین بردن پلاک و یا کلکلوس‌ها از سطح دندان‌ها می‌کند.

اسکیلر التراسونیک یک ابزار دستی با نوک ریز است که با سرعت بسیار بالایی نوسان می‌کند و تکان می‌خورد. سخت‌ترین جرم‌ها نیز به وسیله حرکت سریع نوک این دستگاه می‌شکنند. ولی این حرکات به خود دندان آسیبی وارد نمی‌کند. بعضی از متخصصان بهداشت دهان، استفاده از کورت را ترجیح می‌دهند. کورت‌ها نیز ابزارهای دستی هستند، اما شکل خمیده دارند که به آن‌ها کمک می‌کند در اطراف و بین دندان‌ها قرار بگیرند.

اگر دندان‌های شما حساس هستند، ممکن است استفاده از ابزارهای دستی برای جرم گیری آن‌ها راحت‌تر باشد. صرف نظر از این که متخصص بهداشت از چه ابزاری استفاده می‌کند، می‌تواند با وارد کردن یک فشار حد وسط، جرم‌های سخت را از بین ببرد و دندان‌های شما را به خوبی تمیز کند.

در مرحله آخر دندان‌های شما با استفاده از یک برس چرخشی کم سرعت که یک نوک پلاستیکی نرم دارد، جلا داده می‌شود. مقدار کمی از یک ماده ژله‌ای که شبیه خمیر دندان است بر روی دندان‌هایتان گذاشته می‌شود. سپس با استفاده ابزار گفته شده و نوک چرخنده آن، دندان‌ها را صیقل می‌دهند و در نهایت دندان‌ها صاف و براق می‌شوند.

نیاز به حفظ سلامت دهان و دندان

در اکثر افراد هیچ گونه ناراحتی در هنگام جرم گیری احساس نمی‌شود. حتی بعضی از افراد می‌گویند که جرم گیری برایشان بسیار لذت بخش بوده است، به ویژه وقتی نتایج فوق العاده آن را در انتهای کار دیده‌اند. اگر مدت زمان طولانی جرم گیری نکرده باشید ممکن است چند دقیقه‌ای طول بکشد تا به فرآیند جرم گیری عادت کنید. با این حال، اگر احساس ناراحتی کنید، می‌توانند برای شما از ژل‌های بی حسی موضعی و یا انواع دیگری از مواد بی حس کننده را استفاده کنند.

اگر لثه‌های شما به دلیل رشد باکتری‌ها آسیب دیده باشد، ممکن است در طول جرم گیری احساس درد کنید و یا خونریزی اندکی داشته باشید. شما می‌توانید با اقدامات مناسب (مانند نخ دندان کشیدن با استفاده از روش‌های صحیح و یا استفاده از دهانشویه) از درد و خون ریزی در دفعات بعدی جرم گیری پیشگیری کنید. همچنین این علائم می‌تواند نشان دهنده این باشد که به جرم گیری‌های بیشتری در طول سال نیاز دارید.

سخن پایانی

جرم گیری یک اقدام پیشگیرانه است و به شما کمک می‌کند تا به درمان‌های پیچیده دندانپزشکی احتیاج پیدا نکنید. همچنین به شما این شانس را می‌دهد که دندان‌های خود را برای تمام طول زندگی‌تان حفظ کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *