چگونه بفهمیم رشد دندان‌های کودک درست است؟

چگونه بفهمیم رشد دندان‌های کودک درست است؟

رویش دندان‌های شیری بخشی از رشد طبیعی کودک شما است. در واقع، زمانی که کودک شما 3 ساله شود، 20 دندان خواهد داشت. نیازی به گفتن نیست که آن‌ها بیشتر دندان‌‌های شیری خود را فقط برای چند سال اول زندگی خود خواهند داشت.

به طور معمول، یک نوزاد با “جوانه” روی لثه متولد می‌شود. این‌ها مناطقی هستند که 20 دندان در نهایت بر روی آن‌ها ظاهر می‌شوند و رشد می‌کنند. با این حال، مواردی وجود دارد که در آن‌ها این روند طبق برنامه پیش نمی‌رود. این امکان وجود دارد که دندان‌های کودک شما به ترتیب درست رویش نیابند. همچنین ممکن است متوجه تاخیر قابل توجهی در رشد آن‌ها شوید.

در صورت داشتن هرگونه نگرانی با پزشک اطفال یا دندانپزشک اطفال خود تماس بگیرید.

ترتیب رویش دندان

پنج نوع دندان مختلف وجود دارد که در سه سال اول زندگی کودک شما رشد می‌کنند. ترتیب رویش دندان در کودک شما به شرح زیر است:

  • دندان‌های ثنایای مرکزی (دندان‌ها جلویی)
  • دندان‌های ثنایای جانبی (بین ثنایای مرکزی و نیش)
  • دندان‌های آسیاب اول
  • دندان‌های نیش (در کنار دندان‌های آسیاب جلو)
  • دندان‌های آسیاب دوم

به طور کلی، در نوزادان ابتدا دندان‌های جلویی پایینی (ثنایای مرکزی) رویش می‌یابند. گاهی اوقات دندان‌ها کمی نامرتب بیرون می‌زنند. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP) این معمولا دلیلی برای نگرانی نیست.

زمان سنجی

وقتی نوبت به دندان درآوردن می‌رسد، هر نوزادی متفاوت است. برخی از نوزادان ممکن است در اوایل 4 تا 7 ماهگی دندان دربیاورند، در حالی که برخی دیگر دندان‌های اول خود را نزدیک 9 ماهگی یا گاهی در پایان یک سالگی به دست می‌آورند. گاهی ممکن است نوزادی با یک یا چند دندان به دنیا بیاید. ژنتیک می‌تواند نقش زیادی داشته باشد. اگر شما یا همسرتان زودتر دندان‌های شیری خود را در آورده‌اید، به احتمال زیاد این اتفاق در فرزندتان نیز رخ خواهد داد.

با وجود تفاوت در رویش دندان‌ها، یک جدول زمانی کلی وجود دارد که باید در نظر داشت. جدول زمانی زیر تقریبا زمانی را نشان می‌دهد که بیشتر نوزادان دندان‌های شیری خود را در می‌آورند.

سندندان‌ها
6-10 ماهگیثنایای مرکزی پایین
8-12 ماهگیثنایای مرکزی بالا
9-13 ماهگیثنایای جانبی بالا
10-16 ماهگیثنایای جانبی پایین
13-19 ماهگیدندان‌های آسیاب اول در فک بالا
14-18 ماهگیدندان‌های آسیاب اول در فک پایین
16-22 ماهگیدندان‌های نیش بالا
17-23 ماهگیدندان‌های نیش پایین
23-31 ماهگیدندان‌های آسیاب دوم در فک پایین
25-33 ماهگیدندان‌های آسیاب دوم در فک بالا

یکی از راه‌های ردیابی رویش دندان این است که هر چهار ماه یک بار پس از شروع رشد دندان‌های کودکتان به دنبال دندان‌های جدید بگردید. به عنوان مثال، اگر دندان‌های ثنایای مرکزی پایین در 6 ماهگی رشد کنند، باید انتظار داشته باشید که دندان‌های ثنایای بالا حدودا چهار ماه بعد ظاهر شوند.

چگونه تشخیص دهیم که چیزی در رشد دندان‌ها اشتباه است؟

شاید مهم‌تر از ترتیب دقیق قرار گرفتن دندان‌های کودک، فاصله دندان‌ها با یکدیگر و پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان باشد. از آنجایی که دندان‌های شیری کوچک‌تر از دندان‌های دائمی هستند، باید فضای زیادی بین آن‌ها وجود داشته باشد. دندان‌های دائمی در کودکان در حدود 6 سالگی شروع به رویش می‌کنند و این رویش از دندان‌های ثنایای مرکزی پایین شروع می‌شود. اگر نگران این هستید که دندان‌های کودکتان خیلی به هم نزدیک رشد کرده‌اند، باید این موضوع را با یک دندانپزشک اطفال در میان بگذارید.

مساله دیگر پوسیدگی دندان است. متاسفانه دندان‌های شیری در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی هستند. این می‌تواند منجر به عوارضی شود، از جمله:

  • از دست دادن زودرس دندان
  • عفونت‌ها
  • سلولیت (عفونتی که رخ می‌دهد و زیر پوست پخش می‌شود)
  • ژنژیویت (بیماری لثه)
  • لکه‌های زرد یا قهوه‌ای روی دندان‌ها
  • مشکلات تغذیه‌ای
  • پوسیدگی دندان و حفره‌ها
  • عزت نفس ضعیف

مشکلات دندان درآوردن اغلب در نوزادنی که نارس به دنیا می‌آیند و همچنین در افرادی که به مراقبت‌های بهداشتی کافی دسترسی ندارند، رخ می‌دهد. AAP توصیه می‌کند که اگر کودک شما تا 18 ماهگی هیچ دندان رویش یافته نداشته باشد، با دندانپزشک تماس بگیرید. همه نوزادان باید بلافاصله پس از تولد یک سالگی خود به دندانپزشک مراجعه کنند.

سخن پایانی

دندان‌های شیری کودک شما در نهایت با دندان‌های دائمی جایگزین می‌شوند، اما این بدان معنا نیست که شما باید وضعیت دندان‌های شیری آن‌ها را نادیده بگیرید. اطمینان از اینکه دندان‌های کودک شما به درستی در می‌آیند و به طور سالم رشد می‌کنند می‌تواند سلامت دهان و دندان را در آینده تضمین کند.

اگر چیزی در ارتباط با دندان‌های کودکتان درست به نظر نمی‌رسد، بهتر است احتیاط کنید و به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *