دندان شکسته

دندان‌ها با ارزش‌ترین دارایی ما هستند. آن‌ها از چنان قدرتی برخوردار هستند که به ما توانایی گاز زدن و جویدن غذاها را می‌دهند. با وجود اینکه مینای دندان، سخت‌ترین بافت موجود در بدن است، اما دندان‌های ما آسیب پذیر هستند و ممکن است شکسته شوند.

دندان‌ها چگونه می‌شکنند؟

دندان‌هایی که در اثر پوسیدگی ضعیف شده‌اند، بیش‌تر در معرض ترک خوردن و یا شکستن قرار دارند. یکی دیگر از عواملی که باعث شکستن دندان‌ها می‌شود، ضربات ناشی از ورزش‌های رزمی است که به صورت تصادفی و یا عمدی به صورت فرد برخورد می‌کند و قدرت لازم برای شکستن دندان را دارند. حتی گاهی اوقات گاز زدن غذاهای سفت نیز می‌تواند به دندان‌های ما آسیب وارد کند.

دندان‌ها از مواد مختلفی ساخته شده‌اند، اما بیش‌ترین و مقاوم‌ترین ماده‌ای که در دندان‌ها وجود دارد، ماده معدنی کلسیم است. کلسیم ترکیب اصلی در ساختار استخوان‌ها و دندان‌های قوی و سالم است. اگر بدن شما دچار کمبود کلسیم باشد، دندان‌هایتان ضعیف‌تر هستند و بیش‌تر در معرض ساییدگی، ترک خوردگی و یا شکستن قرار دارند.

افراد زیادی دچار کمبود کلسیم هستند که ممکن است ناشی از عدم تحمل لاکتوز، سوء تغذیه، پیری، مشکلات جذب کلسیم و یا مشکلات هورمونی باشد. مشکل کمبود کلسیم را به راحتی و از طریق چندین روش می‌توان برطرف کرد. مصرف قرص‌های کلسیم یکی از این راه‌ها است. البته این قرص‌ها باید تحت نظر پزشک و با تجویز او مصرف شود، زیرا مصرف بیش از حد کلسیم می‌تواند برای سلامتی مضر باشد. مصرف شیر و بستنی نیز می‌تواند به افزایش میزان کلسیم بدن کمک کند. افرادی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند و نمی‌توانند شیر و یا بستنی معمولی بخورند، می‌توانند از شیرها و یا بستنی‌های بدون لاکتوز استفاده کنند. منابع دیگر غنی از کلسیم شامل پنیر، ماست، بروکلی، کلم، غلات، آب میوه و پنیر سویا می‌باشد.

آیا شکستگی دندان درد دارد؟

اگر شکستگی به اعصاب موجود در دندان آسیب وارد کند، می‌تواند دردناک باشد. هر گونه آسیب به اعصاب حساس دندان‌ها می‌تواند درد شدیدی را ایجاد کند.

بعد از شکستگی دندان باید چه کار کنید؟

پاسخ این سوال مشخص است، باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه نکنید، نه تنها باید درد زیادی را تحمل کنید، بلکه ممکن است دندانتان دچار آلودگی شود که می‌تواند منجر به از دست رفتن دندان شود.

سعی کنید که دندان شکسته را با یک آدامس بدون قند و یا موم دندان بپوشانید تا لبه‌های تیز دندان به دهان و یا زبان‌تان آسیب وارد نکند. می‌توانید با مصرف مسکن‌ها، کمی درد دندانتان را کاهش دهید. اگر قبل از ترمیم دندان احساس گرسنگی می‌کنید، غذاهای نرم بخورید و در صورت امکان غذاهایی بخورید که نیاز به جویده شدن نداشته باشند مانند سوپ و یا ماست.

برای ترمیم دندان‌ شکسته از چه روش‌هایی استفاده می‌شود؟

روش‌های ترمیم دندان خرد شده بستگی به میزان آسیب دیدگی دندان دارد. در این بخش برخی از رایج‌ترین این روش‌ها را برای شما توضیح خواهیم داد.

پر کردن و اتصال قطعات کوچک دندان

این روش کم هزینه است و نسبت به زمانی که دندان دچار آسیب‌های عصبی شده است، سریع‌تر انجام می‌شود. ‌می‌توان از مواد پر کننده دندان استفاده کرد و با پر کردن دندان لبه‌های تیز دندان شکسته شده را از بین برد. اگر دندان شکسته شده در معرض دید باشد و هنگام لبخند زدن دیده شود، یک رزین رنگ دندان را به قسمت جلویی دندان می‌چسبانند تا ظاهر طبیعی آن نیز حفظ شود.

روکش دندان

روکش ماده‌ای است که کل دندان آسیب دیده را می‌پوشاند. برای قرار دادن روکش، یک لایه سطحی از دندان شکسته شده را بر می‌دارند و از دندان قالب گیری می‌کنند تا روکش متناسب با دندان را بسازند. در نهایت بعد از ساخت روکش آن را بر روی دندان قرار می‌دهند.

تاج دندان

اگر آسیب دیدگی دندان شدید باشد، دندانپزشک دندان را می‌تراشد تا جایی که فضای کافی برای قرار دادن تاج دندان ایجاد شود. تاج دندان می‌تواند از جنس رزین، سرامیک، فلز و یا پرسلن متصل به فلز باشد.

درمان ریشه (عصب کشی)

شکستگی‌ها عمیق که باعث بیرون زدن پالپ دندان می‌شوند نیاز به درمان ریشه دارند. در این روش درمانی پالپ آسیب دیده را خارج می‌کنند، کانال ریشه را تمیز و پر می‌کنند و در نهایت دندان را با استفاده از روکش مناسب می‌پوشانند.

از دندانتان مراقبت کنید

اگر دندانتان شکسته به این معنا نیست که دنیا به پایان رسیده است! نگران نباشید، بعد از درمان، دوباره می‌توانید با خیال راحت لبخند بزنید. اگر دندانتان شکسته است به شما توصیه می‌کنیم که هرچه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید. به تاخیر انداختن مراجعه به دندانپزشک ممکن است باعث آسیب به اعصاب دندان شود و احتمال از دست رفتن دندانتان را زیاد کند. ترمیم دندان‌های شکسته در بیشتر مواقع موفقیت آمیز است و غالبا بعد از ترمیم نمی‌توان دندان شکسته را از دندان‌های اطرافش تشخیص داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *