اکثر افرادی که از نظر جنسی فعال هستند در یک برهه زمانی از زندگی خود دچار ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میشوند. HPV شایعترین عفونت منتقل شده از طریق جنسی (STI) در ایالات متحده است. بیش از 100 نوع HPV وجود دارد که حدود 40 نوع آن میتوانند بر ناحیه تناسلی بدن انسان و گلو تأثیر بگذارند.
HPV توسط تماس پوستی منتشر میشود. بیشتر افراد از طریق مقاربت جنسی به ویروس پاپیلومای انسانی دچار میشوند و اگر رابطه جنسی دهانی باشد، ممکن است دهان یا گلو را درگیر کند که معمولاً با نام HPV دهانی شناخته میشود.
علائم HPV دهانی چیست؟
- HPV دهانى معمولاً علائمى ندارد. یعنی در صورت ابتلا خود شخص در ابتدا متوجه آن نمیشود و در نتیجه اقدامی برای درمان انجام نمیدهد.
- این ویروس در موارد خاصی ممکن است باعث ایجاد زگیل در داخل دهان و گلو شود که البته زیاد رایج نیست.
- HPV دهانی در موارد نادری میتواند منجر به سرطان گلو (oropharyngeal) شود.
- در صورت ابتلا به سرطان دهان و گلو، سلولهای سرطانی در وسط گلو، زبان، لوزهها و دیوارههای حلق تشکیل میشوند که این سلولهای سرطانی میتوانند گسترش پیدا کنند.
علائم اولیه سرطان گلو و حلق
- سختی در بلع و جویدن
- گوش درد مداوم
- سرفه کردن همراه با خون
- کاهش وزن بدون دلیل
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
- گلو درد مداوم یا احساس اینکه چیزی در گلو گیر کرده و پایین نمیرود
- برآمدگی روی گونهها
- تورم یا برآمدگی در گردن
- کوفتگی
در صورتی که HPV دارید، اگر متوجه هر یک از این علائم شدهاید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
چه عواملی باعث ابتلا به HPV دهانی میشود؟
HPV دهانی هنگامی رخ میدهد که ویروس آن وارد بدن میشود. این ویروس از طریق رابطه جنسی دهانی، در صورت وجود بریدگی یا خراش کوچک داخل دهان، از فرد ناقل وارد بدن شخص میشود. البته تحقیقات بیشتری لازم است تا دقیقاً مشخص شود افراد چگونه مبتلا به عفونت HPV دهانی میشوند.
عوامل افزایش خطر ابتلا به HPV دهانی
رابطه جنسی دهانی
شواهد نشان میدهد که رابطه جنسی دهانی میتواند خطر ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی را افزایش دهد. خطر ابتلا در مردان، به ویژه در مردانی که سیگار میکشند، بیشتر است.
شرکای جنسی متعد
داشتن چندین شریک جنسی ممکن است خطر ابتلا به این ویروس را افزایش دهد. طبق تحقیقات انجام شده، داشتن بیش از 20 شریک جنسی در طول زندگی میتواند احتمال ابتلا به عفونت HPV دهانی را تا 20 درصد افزایش دهد.
سیگار کشیدن
تحقیقات نشان میدهد که سیگار کشیدن به افزایش تهاجم ویروس HPV کمک میکند. استنشاق دود گرم، دهان را در برابر ایجاد خراش و بریدگی آسیب پذیرتر میکند و همچنین یکی از عوامل خطر برای ایجاد سرطان دهان است.
نوشیدن الکل
تحقیقات نشان دادهاند كه مصرف زیاد الكل باعث افزایش خطر ابتلا به ویروس HPV در مردان میشود. در صورتی که نوشیدن الکل با کشیدن سیگار همراه باشد، خطر ابتلا بیشتر میشود.
جنسیت
مردان در مقایسه با زنان، بیشتر در معرض ابتلا به HPV دهانی قرار دارند.
سن
سن نیز یک عامل خطر برای ابتلا به سرطان دهان و گلو است. این سرطان در بزرگسالان مسن شایعتر است، زیرا سالها طول میکشد تا این بیماری گسترش پیدا کند.
HPV دهانی چگونه تشخیص داده میشود؟
هیچ تستی برای تشخیص HPV دهانی وجود ندارد. ممکن است دندانپزشک یا پزشک از طریق غربالگری سرطان، زخمهای ایجاد شده بر اثر این ویروس را کشف کنند. همچنین ممکن است خودتان متوجه زخمها شوید و به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که زخمی را مشاهده کردید، پزشک میتواند بیوپسی (نمونه برداری از بافت زخم) را انجام دهد تا مشخص شود که آیا این زخمها سرطانی هستند یا خیر. همچنین میتوان نمونههای بیوپسی را برای تشخیص وجود HPV آزمایش کرد. اگر فرد مبتلا به HPV باشد، با درمان آن و از بین بردن ویروس، احتمال دارد سرطان نیز به درمان جواب دهد.
HPV دهانی چگونه درمان میشود؟
بیشتر انواع HPV دهانی قبل از ایجاد مشکل، خود به خود از بین میروند. اگر به دلیل ویروس پاپیلومای انسانی، زگیل دهانی ایجاد شود، پزشک به احتمال زیاد زگیل را برمیدارد. درمان زگیلها با روشهای درمانی موضعی میتواند مشکل باشد، زیرا دسترسی به زگیلها ممکن است امکان پذیر نباشد.
روشهای درمان زگیلها
- برداشتن با جراحی
- کرایوتراپی (فریز کردن زگیل)
- تزریق اینترفرون
درمان سرطان دهان و گلو در صورت ابتلا به HPV
در صورت بروز سرطان دهان و گلو، درمان آن به ابتلا یا عدم ابتلا به HPV ارتباط دارد.
افرادی که سرطان دهانی دارند و مبتلا به HPV هستند، نتایج درمانی بهتری در مقایسه با کسانی که HPV ندارند نشان میدهند و به میزان کمتری سرطان آنها دوباره عود میکند. درمان سرطان دهان و گلو میتواند شامل پرتودرمانی، جراحی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این موارد باشد.
چگونه میتوانید از HPV دهانی جلوگیری کنید؟
اکثر سازمانهای پزشکی و دندانپزشکی غربالگری را برای HPV دهانی توصیه نمیکنند. تغییر شیوه زندگی یکی از سادهترین راهها برای جلوگیری از ابتلا به HPV است.
با ایمن کردن رابطه جنسی، مانند استفاده از کاندوم در هر رابطه، از انتقال ویروس از طریق روابط جنسی جلوگیری کنید. تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید. با شرکای جنسی خود صحبت کنید و در مورد آخرین باری که آزمایش دادهاند از آنها بپرسید. اگر از نظر جنسی فعال هستید، باید به طور مرتب برای بیماریهای قابل انتقال از طریق جنسی آزمایش دهید. در صورتیکه شریک جنسی خود را درست نمیشناسید، از رابطه جنسی دهانی خودداری کنید. هنگام رابطه جنسی دهانی، از موانع مناسب دهانی یا کاندوم استفاده کنید تا از بروز بیماریهای قابل انتقال از دهان جلوگیری کنید.
در طی معاینات شش ماهه دندانپزشکی خود، از دندانپزشک بخواهید که هر چیز غیر طبیعی داخل دهان را جستجو کند. به خصوص اگر غالباً رابطه جنسی دهانی دارید. هر یک ماه یک بار دهان خود را برای جستجوی هرگونه ناهنجاری معاینه کنید. علیه HPV واکسینه شوید.
واکسیناسیون
واکسیناسیون علیه HPV در سنین 9 تا 14 سالگی دوبار به فاصله 6 تا 12 ماه از اولین واکسن است. از سن 15 سال به بالا 3 نوبت واکسیناسیون به فاصله 6 ماه از هم نیاز است. برای اینکه واکسن موثر باشد باید تمام نوبتها رعایت شود.
واکسن HPV یک واکسن ایمن و مؤثر است که میتواند شما را از بیماریهای مرتبط با HPV محافظت کند. این واکسن قبلاً فقط تا 26 سالگی قابل استفاده بود، اما در حال حاضر واکسن جدید با نام Gardasil 9 در افراد 27 تا 45 سال که قبلاً برای HPV واکسینه نشده بودند نیز قابل استفاده است.
در یک مطالعه در سال 2017 مشاهده شد که افراد جوانی که حداقل یک دوز واکسن را دریافت کردهاند، به میزان 88% کمتر از افراد دیگر به عفونت HPV دهانی و سرطان گلو و دهان مرتبط با این ویروس دچار میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید