استرس هم برسلامت روانی و هم بر سلامت جسمی ما تاثیر میگذارد و باعث ایجاد طیف گستردهای از علائم (گاهی اوقات به ظاهر نامرتبط) میشود. آیا تا به حال سردردی داشتهاید که خوب نمیشود؟ این میتواند به راحتی ناشی از استرس باشد. همچنین حالت تهوع، اسهال، دردهای عضلانی و کمر، فشار خون بالا و غیره نیز ممکن است در استرس ایجاد شوند. از نظر روانی، استرس میتواند باعث حملات پانیک، اضطراب، افسردگی، تحریک پذیری، خستگی و عدم تمرکز شود. چیزی که بسیاری از مردم نمیدانند این است که استرس شدید بر سلامت دندان ما نیز تاثیر میگذارد.
ما نمیتوانیم به طور کامل از خود در برابر موقعیتهای استرسزا محافظت کنیم، اما میتوانیم از قرار گرفتن در معرض استرس مداوم جلوگیری کنیم و عواقب آن را کاهش دهیم. در این مقاله، برخی از رایجترین تهدیدها برای سلامت دهان و دندان شما ناشی از استرس و نکاتی در مورد نحوه پیشگیری از آنها آورده شده است.
بهداشت نامناسب دهان منجر به مشکلات متعدد دندانی میشود
استرس میتواند به طور غیر مستقیم بر سلامت دهان و دندان شما تاثیر بگذارد. وقتی استرس دارید، به احتمال زیاد به عاداتی که بخشی از برنامه روزانه شما هستند توجه نمیکنید. بهداشت شخصی ضعیف اغلب با اختلالات جدی مانند افسردگی شدید و روان پریشی همراه است. اما حتی افزایش خفیف سطح استرس نیز میتواند بر بهداشت دهان و دندان شما تاثیر منفی بگذارد. این یک واقعیت شناخته شده است که وقتی استرس داریم بیشتر سیگار میکشیم و فکر میکنیم که باعث تسکین ما میشود. صرف نظر از استرسی که با آن دست و پنجه نرم میکنید، به یاد داشته باشید که سلامتی یک اولویت است. مراقبت از خود باعث میشود احساس بهتری داشته باشید.
خشکی دهان باعث بوی بد دهان و ایجاد پوسیدگی میشود
خشکی دهان میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد که رفع برخی از آنها کم و بیش آسان است. علت خشکی دهان این است که غدد بزاقی، بزاق کافی برای خیس نگه داشتن دهان شما تولید نمیکنند. این میتواند یک عارضه جانبی برخی از داروها یا ناشی از شرایطی مانند دیابت و عفونت قارچی باشد. با این حال، استرس و اضطراب در بیشتر موارد باعث خشکی دهان میشود. از آنجایی که بزاق پلاکها را از بین میبرد و دهان را تمیز میکند، فقدان آن حذف باکتریها را کار بسیار سختتری میکند. نوشیدن آب بیشتر در فواصل منظم میتواند کمک کننده باشد. از دهانشویه استفاده کنید و با پزشک خود در مورد تجویز داروهایی که تولید بزاق را تحریک میکنند، صحبت کنید.
دندان قروچه در هنگام خواب
دندان قروچه در هنگام خواب نه تنها شریک زندگی ما را آزار میدهد، بلکه برای سلامتی ما نیز خطرناک است. هنگامی که تحت استرس هستیم، بدن ما منقبض میشود و ماهیچههای فک نیز تحت فشار قرار میگیرند. فشردن و ساییدن دندانها بهم دندان قروچه نامیده میشود و منجر به آسیب رسیدن به دندانها و فک میشود. اگر این عادات برطرف نشود، دندانها به مرور زمان فرسوده میشوند و شکستگیها و ترک خوردگیها رخ میدهند. بیماران همچنین میتوانند به سندرمی به نام TMD (اختلال مفصل گیجگاهی فکی) مبتلا شوند که باعث درد مزمن فک، سردرد، گوش درد و کاهش تحرک فک میشود. راههای زیادی برای جلوگیری از TMD وجود دارد. برخی از آنها اجتناب از جویدن آدامس، استراحت دادن به فک تا جایی که میتوانید، خوردن غذاهای نرمتر و توجه به وضعیت بدنی خود هستند.
استرس میتواند لثههای شما را تحت تاثیر قرار دهد
هورمونی به نام کورتیزول در پاسخ به استرس ترشح میشود که سطوح بالای آن میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند. بسیاری از شرایط ممکن است به دلیل ضعف سیستم ایمنی رخ دهد و بیماری پریودنتال (بیماری لثه) تنها یکی از آنها است. علائم شامل خونریزی، لثههای متورم و دردناک، بوی بد دهان و در نهایت لق شدن دندانها است. بنابراین بهترین راه برای مبارزه با عفونت لثه چیست؟ مصرف کافی ویتامین C به حفظ سلامت لثهها و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
زمانی که تحت تاثیر استرس هستیم، غذاهای ناسالم میخوریم
رژیم غذایی نامناسب یکی از بارزترین نتایج استرس است. وقتی شکر و سایر غذاهای پر کربوهیدارت میخوریم، اندورفین ترشح میشود و به همین دلیل است که احساس خوبی داریم و به شیرینیها معتاد میشویم. همه میدانند که شیرینیها باعث پوسیدگی دندان میشوند. فرآیند به این صورت است: باکتریها شروع به تغذیه از قند میکنند و در نتیجه اسید تولید میکنند. اسید مینای دندان را از بین میبرد و این منجر به ایجاد پوسیدگی میشود. سعی کنید به جای آن کربوهیدراتهای سالم بخورید و اگر نمیتوانید مصرف شکر را ترک کنید. هرگز از مسواک زدن بعد از غذا صرف نظر نکنید، زیرا این کار ذرات غذا را از بین میبرد و باکتریها چیزی برای تغذیه نخواهند داشت.
سخن پایانی
از طریق مدیتیشن، رژیم غذایی سالم، خواب کافی و ورزش میتوان از استرس و تمام شرایط فوق (و سایر موارد) جلوگیری کرد. اگر استرس بر سلامت دهان و دندان شما تاثیر میگذارد یا میخواهید از مشکلات دندانی جلوگیری کنید، از دندانپزشک خود کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید