تاثیر خشکی دهان بر بهداشت دهان و دندان

تاثیر خشکی دهان بر بهداشت دهان و دندان

خشکی دهان یا زروستومیا (Xerostomia) زمانی اتفاق می‌افتد که غدد بزاقی نتوانند به اندازه کافی بزاق ترشح کنند. برای برخی از افراد خشکی دهان می‌تواند ناشی از تنفس در هوای خشک، مصرف برخی داروها یا کم آبی بدن باشد. در حالی که برای برخی دیگر از افراد، این یک مشکل مزمن است که توسط یک بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌شود. خشکی دهان چه موقتی باشد و یا دائمی، یک بیماری قابل درمان است. اکنون این سوال پیش می‌آید که خشکی دهان چه تاثیری بر سلامت دهان و دندان دارد؟ بسته به شدت و زمانی که این عارضه رخ می‌دهد، چندین اتفاق می‌تواند در اثر خشکی دهان برای دندان‌ها و لثه‌ها بیفتد. در این مقاله به تاثیر خشکی دهان بر بهداشت دهان و دندان پرداخته شده است.

خشکی دهان و بهداشت دهان و دندان

هنگامی که تولید بزاق شما کاهش می‌یابد، مشکلات دیگری برای سلامت دهان و دندان ایجاد می‌شود. بزاق اسیدهای موجود در دهان را خنثی می‌کند، مواد معدنی را به دندان‌های شما بازمی‌گرداند و به شستن ذرات غذا کمک می‌کند. در واقع، به عنوان یکی از دفاع‌های طبیعی بدن شما در برابر فرسایش شناخته می‌شود.

هنگامی که خشکی دهان به دلیل کمبود بزاق رخ می‌دهد، بیماری‌های جدی دهان مانند بیماری لثه، پوسیدگی دندان، لکه‌های دندانی و فرسایش مینای دندان شایع هستند.

بیماری لثه یکی از شایع‌ترین عوارض خشکی دهان است. این بیماری در اثر تجمع جرم و پلاک روی لثه ایجاد می‌شود و در صورت عدم درمان، شرایط بدتری مانند پوسیدگی دندان ایجاد می‌شود. خشکی دهان همچنین می‌تواند مستقیما منجر به پوسیدگی دندان شود، زیرا به اسیدهای خطرناک اجازه می‌دهد روی دندان‌ها قرار بگیرند. این اسیدهای باقیمانده روی دندان‌ها نیز منجر به فرسایش مینای دندان و لکه دار شدن دندان‌ها می‌شود.

علائم خشکی دهان

برخی از علائم خشکی دهان واضح هستند، مانند نداشتن بزاق کافی حتی برای صحبت کردن. با این حال، علائم دیگری مانند ترک خوردن لب‌ها یا گوشته‌های دهان، تشنگی مداوم و احساس سوزش در دهان یا گلو وجود دارد. گلودرد، گرفتگی صدا، مشکل در بلع یا صحبت کردن و بوی بد دهان نیز از علائم شایع خشکی دهان هستند.

درمان خشکی دهان

خوشبختانه، خشکی دهان قابل درمان است و ترمیم ظاهر دندان‌ها و سایر مشکلات سلامت دهان در دسترس است.

شما می‌توانید با استفاده از مرطوب کننده هوا، نوشیدن آب فراوان، جویدن آدامس بدون قند و استفاده از بزاق مصنوعی به کاهش خشکی دهان و جلوگیری از آسیب کمک کنید. همچنین مهم است که حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا به از بین بردن پلاک و تجمع اسید کمک کند.

درمان مشکلات دهان و دندان بر اساس شدت بیماری و آسیب ناشی از خشکی دهان متفاوت است. به عنوان مثال، برای کمک به معکوس کردن بیماری لثه، دندانپزشک ممکن است درمان‌هایی مانند روکش‌های دندانی، پر کردگی‌های همرنگ دندان یا جرم گیری و روت پلنینگ را توصیه کند.

سخن پایانی

خشکی دهان می‌تواند تأثیر منفی بر بهداشت دهان و دندان داشته باشد و منجر به عوارض ناخواسته شود. این عارضه به طور قابل توجهی خطر پوسیدگی دندان و سایر بیماری‌های دهان را افزایش می‌دهد. داشتن بزاق کافی دهان شما را سالم نگه می‌دارد، زیرا دارای ترکیباتی است که می‌تواند مستقیما به باکتری‌هایی که باعث پوسیدگی می‌شوند حمله کند. به همین دلیل، اگر خشکی دهان به صورت مداوم و مشکل‌زا باشد، مشاوره با یک پزشک یا دندانپزشک توصیه می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *