کراس بایت (crossbite) یک بیماری دندانی است که بر نحوه تراز شدن دندانهای شما تاثیر میگذارد. علامت اصلی crossbite این است که زمانی که دهان شما بسته و یا در حال استراحت است، دندانهای بالایی پشت دندانهای پایینی قرار میگیرند. این امر میتواند دندانهای جلویی و پشتی را تحت تاثیر قرار دهد.
این وضعیت مشابه بیماری دندانی دیگری به نام آندربایت است. هر دو نوع مال اکلوژن دندانی هستند. تفاوت اصلی بین کراس بایت و آندربایت در این است که کراس بایت فقط روی گروهی از دندانها تاثیر میگذارد، در حالی که تاثیر آندربایت روی همه دندانها است.
crossbite میتواند عوارض و علائم دردناکی ایجاد کند، اما اصلاح آن با درمانهای تخصصی دندانپزشکی امکان پذیر است. در مورد این بیماری و نحوه درمان آن بیشتر بدانید.
کراس بایت چیست؟
داشتن دندانهای مرتب و منظم که روی هم تراز میشوند، نشانه مهمی از سلامت دهان و دندان شما به شمار میرود.
همانطور که ممکن است از نام آن حدس بزنید، crossbite به دندانهایی اطلاق میشود که وقتی دهان شما بسته است، روی یکدیگر قرار نمیگیرند. این عارضه توسط دندانپزشکان و متخصصان ارتودنسی نسبتا رایج در نظر گرفته میشود.
دو طبقه بندی کراس بایت وجود دارد: قدامی و خلفی.
- crossbite خلفی به گروهی از دندانهای پایینی که در پشت دهان بر روی دندانهای فک بالا قرار میگیرند، اشاره دارد.
- crossbite قدامی به گروهی از دندانها در قسمت جلویی پایین دهان اشاره میکند که روی دندانهای فک بالا قرار میگیرند.
مشکلات ناشی از کراس بایت
کراس بایت فقط یک مشکل زیبایی نیست، بلکه میتواند مشکلات دیگری را نیز ایجاد کند. این مشکلات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد فک یا دندانها
- پوسیدگی دندانها
- آپنه خواب
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
- سردردهای مکرر
- مشکل در صحبت کردن یا ایجاد صداهای خاص
- درد در عضلات فک، گردن و شانه
دلایل ایجاد کراس بایت
دو دلیل برای ایجاد کراس بایت وجود دارد: علل دندانی و علل اسکلتی.
ژنتیک
علل دندانی و اسکلتی ممکن است ژنتیکی باشند. این بدان معناست که اگر سایر افراد خانواده crossbite داشته باشند، ممکن است شما یا فرزندتان نیز به این عارضه مبتلا شوید.
عوامل محیطی
عوامل محیطی نیز وجود دارند. اگر دندانهای شیری کودک شما در سالهای ابتدایی زندگی، لق نمیشوند و نمیافتند، یا اگر به نظر میرسد که دندانهای دائمی با تاخیر بیرون میآیند، ممکن است خط فک و دندانهای دیگر برای جبران این موارد دچار کراس بایت شده باشند.
عاداتی مانند تنفس دهانی و مکیدن انگشت شست در اواخر دوران کودکی ممکن است در ایجاد crossbite نقش داشته باشند.
روشهای درمان کراس بایت
کراس بایت معمولا با استفاده از دستگاههای ارتودنسی و یا جراحی اصلاح میشود. زمان درمان برای بزرگسالان و کودکان بسته به شدت آن بسیار متفاوت است. اصلاح این عارضه ممکن است از 18 ماه تا 3 سال طول بکشد.
اگر crossbite در دوران کودکی شناسایی شود، درمان میتواند قبل از 10 سالگی شروع شود. وقتی فک هنوز در دوران کودکی در حال رشد است، میتوان از گشاد کنندههای کام برای باز کردن سقف دهان و درمان این عارضه استفاده کرد. بریسها یا هدگیرهای ارتودنسی نیز ممکن است به عنوان نوعی درمان استفاده شوند.
بزرگسالانی که موارد خفیف تر این بیماری را دارند نیز میتوانند از درمانهای ارتودنسی استفاده کنند، از جمله:
- بریسها
- نگهدارندهها
- گسترش دهندههای کام
- الاستیکها یا کشهای ارتودنسی
برای بزرگسالانی که crossbite شدیدتر دارند، ممکن است جراحی فک توصیه شود.
هدف از جراحی فک، تنظیم مجدد و تراز صحیح فک شماست. در حالی که بهبود مییابید، ممکن است نیاز به درمانهای اضافی مانند بریس داشته باشید.
آیا نیاز به درمان کراس بایت دارید؟
جنبههای منفی کراس بایت فراتر از زیبایی شناسی است. اگر تصمیم دارید crossbite را درمان نکنید، ممکن است به سایر بیماریهای دندانی مبتلا شوید. تمیز نگه داشتن دندانهایی که هم تراز نیستند دشوارتر است و این امر میتواند خطر پوسیدگی دندانها و بیماری لثه را افزایش دهد.
سایر شرایط پزشکی مزمن مرتبط با crossbite اصلاح نشده، عبارتند از: TMJ و آپنه خواب.
سخن پایانی
کراس بایت یک بیماری شایع است که در صورت عدم درمان میتواند منجر به عوارض دیگری شود.
روشهای درمانی ثابت و اثبات شدهای برای درمان این عارضه در بزرگسالان و کودکان وجود دارد. اگر فکر میکنید crossbite دارید، برای تشخیص و درمان با دندانپزشک یا ارتودنتیست خود قرار ملاقات بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید