برخی از نوزادان با دندان متولد می‌شوند (دندان‌های ناتال)

درآمدن دندان‌ها یک قسمت طبیعی از رشد کودک در طول سال اول زندگی است. اولین دندان بین 4 تا 7 ماهگی شروع به رویش می‌کند. اولین دندان‌هایی که از لثه‌ها سر در می‌آورند، دندان‌های جلویی بالا و پایین هستند. اکثر نوزادان ماه‌ها بعد از تولد، اولین دندانشان رویش می‌کند، اما برخی از نوزادان با یک یا چند دندان متولد می‌شوند. به این دندان‌ها، دندان‌های ناتال گفته می‌شود. دندان‌های ناتال نسبتاً نادر هستند و در حدود 1 از هر 2،000 تولد رخ می‌دهد. اگر کودک شما با دندان متولد شود شاید شوکه شوید.

نیازی نیست نگران باشید یا کار خاصی انجام دهید، مگر آنکه وجود این دندان‌ها در تغذیه کودک اختلال ایجاد کند یا خطر خفگی را به دنبال داشته باشد. متخصص اطفال می‌تواند در مورد آنچه باید انجام دهید، به شما مشاوره دهد.

علل و میزان شیوع دندان‌های ناتال

دندان‌های ناتال ممکن است عجیب به نظر برسد، اما شرایط خاصی وجود دارد که می‌تواند شانس تولد نوزادان با دندان را افزایش دهد. برای مثال، این دندان‌ها ممکن است در کودکانی که شکاف کام یا لب دارند، دیده شود. همچنین نوزادانی که با بی نظمی در عاج متولد می‌شوند (عاج، بافت غنی از کلسیم است که به شکل‌گیری دندان کمک می‌کند) نیز ممکن است دارای دندان‌های ناتال باشند.

سندروم‌هایی که ممکن است باعث ایجاد دندان‌های ناتال شود

  • سندروم سوتوس (Sotos)
  • سندروم هالمن-استریف (Hallerman-Streiff)
  • سندروم پیر رابین (Pierre Robin)
  • سندروم الیس ون کرولد (Ellis-van Creveld)

چه عواملی احتمال ابتلا به دندان‌های ناتال را افزایش می‌دهد

علاوه بر برخی شرایط پزشکی خاص، چند عامل خطر وجود دارد که ممکن است احتمال تولد کودک با دندان را افزایش دهد.

وراثت یکی از این عوامل است و در حدود 15 درصد از نوزادانی که با دندان متولد می‌شوند یکی از اعضای نزدیک خانواده نیز دچار این مشکل بوده‌اند. اعضای نزدیک خانواده شامل خواهر و برادر و والدین می‌شود. مطالعات متناقضی در مورد نقش جنسیت و وجود دندان پس از تولد وجود دارد، اما به نظر می‌رسد زنان بیشتر از مردان با دندان متولد می‌شوند. سوء تغذیه در دوران بارداری نیز یکی دیگر از عوامل خطر احتمالی است.

انواع دندان‌های ناتال

چهار نوع دندان ناتال وجود دارد که توسط پزشک قابل تشخیص است:

  1. با این که سست هستند کاملا رویش پیدا کرده‌اند، تاج‌ها روی چند ساختار ریشه مانند متصل شده‌اند.
  2. دندان‌های لق که اصلاً ریشه ندارند.
  3. دندان‌های کوچک که فقط از لثه بیرون آمده‌اند.
  4. نشانه‌هایی از دندان زیر لثه که می‌خواهد از لثه خارج شود.

نوع دقیق دندان‌های نوزاد شما خطر عوارض آن را تعیین می‌کند. همچنین به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد که آیا درمان لازم است یا خیر. در اکثر موارد فقط یک دندان ناتال در نوزاد تازه متولد شده وجود دارد و متولد شدن با چندین دندان بسیار نادر است. رایج ترین دندان‌هایی که قبل تولد در می‌آیند، دندان‌های جلویی پایین هستند و بعد از آن دندان‌های جلویی بالایی احتمال در آمدن دارند.

کمتر از 1 درصد از نوزادان با دندان‌های آسیاب متولد می‌شوند.

دندان زودرس

برخی از نوزادان با دندان متولد نمی‌شوند، اما کمی بعد از تولد دندان‌هایشان شروع به رویش می‌کند.

این امر عموماً در اولین ماه زندگی دیده می‌شود. به دندان‌هایی که به سرعت پس از تولد پدیدار می‌شوند، دندان‌های نوزادی یا نئوناتال می‌گویند. احتمال داشتن دندان‌های نئوناتال حتی از دندان‌های ناتال نیز کمتر است. به عبارت دیگر، کودک با احتمال بیشتری با دندان متولد می‌شود تا اینکه طی ماه اول دندان‌هایش رویش کنند.

علائم شروع رشد دندان‌ها می‌تواند از 3 ماهگی آغاز شود. اما دندان‌های نئوناتال پس از تولد آنقدر سریع ظاهر می‌شوند که ممکن است کودک شما علائم طبیعی رویش دندان، مانند افزایش بزاق، بهانه‌گیری و گاز گرفتن انگشتان را از خود نشان ندهد.

چه زمانی باید به دنبال درمان باشید

دندان‌های ناتالی که شل نیستند معمولا نیازی به درمان ندارند. اما اگر کودک شما با دندان‌های شل و بدون ریشه به دنیا آمده باشد، پزشک ممکن است خارج کردن دندان با جراحی را توصیه کند. این نوع دندان‌ها می‌توانند کودک شما را در معرض خطرات زیر قرار دهند:

  • خفگی ناشی از بلعیدن دندان شل شده
  • مشکلات تغذیه‌ای
  • صدمه دیدن زبان
  • صدمه دیدن مادر هنگام شیردهی

دندان شل از طریق اشعه ایکس مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مشخص شود آیا ساختار ریشه وجود دارد یا خیر. اگر چنین ساختاری وجود نداشته باشد، خارج کردن آن ممکن است ضروری باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *