5 بیماری دهان و دندان که قابل درمان است

همه ما دندان‌های سالمی می‌خواهیم که در طول عمر همراه ما باشند. هیچ چیز جذابی در گذاشتن دندان مصنوعی داخل لیوانی که به نام شماست وجود ندارد. دندانپزشکی مدرن مسیری طولانی را طی کرده است: در حقیقت، امروزه مردم بیشتر از هر زمان دیگری دندان‌های سالم در دهان دارند و این بیشتر به دلیل اثرات مثبت فلوراید و همچنین نگهداری بهتر و حفظ بهداشت دهان و دندان است.

البته هنوز هم به صورت متداول خطراتی در مورد بهداشت دهان و دندان وجود دارد که هر از گاهی بروز می‌کند. بنابراین برای جلوگیری از بروز مشکلات و داشتن لبخند، بهتر است از مواردی که در ادامه گفته می‌شود، آگاهی داشته باشید.

تحلیل لثه

علت:

دو علت اصلی تحلیل رفتن لثه ساییدن دندان‌ها به هم و دندان قروچه در طول شب است. فشار مداومی که این کار بر دندان‌ها وارد می‌کند باعث آسیب رساندن به لثه‌ها می‌شود. اما این تنها دلیل تحلیل رفتن لثه نیست.  دو دلیل دیگر ساییدگی بر اثر مسواک زدن سفت و بیماری مزمن لثه است.

سایش بر اثر مسواک در بیماران جوان‌تر شایع است. افرادی که دندان‌های خود را با مسواک‌های سفت و با شدت می‌شویند، در معرض خطر تحلیل لثه و نمایان شدن ریشه‌های دندان‌شان هستند. بیماری مزمن لثه، نتیجه تحلیل رفتن استخوانی است که از دندان‌ها پشتیبانی می‌کند. بنابراین با از بین رفتن استخوان، لثه‌هایی که آن‌ها را می‌پوشانند هم تحلیل می‌رود.

درمان:

اگر علت تحلیل رفتن لثه، نحوه مسواک زدن باشد، راه حل، استفاده از یک مسواک نرم و تغییر در روش مسواک زدن است به صورتی که به جای حرکات تند و شدید از چپ به راست، حرکات آرام از بالا به پایین باشد. در صورت ابتلا به بیماری مزمن لثه، به دندانپزشک مراجعه کرده و به طور منظم جرم گیری دندان را انجام دهید تا التهاب را کاهش داده و تحلیل استخوان حمایت کننده متوقف شود. همچنین استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید.

در مورد کسانی که تحلیل لثه خیلی زیاد باشد، می‌توانند از گزینه پیوند لثه استفاده کنند. این درمان توسط متخصص جراحی دهان و دندان انجام می‌شود. برای پیوند، بافت مورد نیاز از سقف دهان برداشته شده و به لثه‌ها متصل می‌شود. این عمل تحت بی حسی موضعی انجام شده و زخم آن طی شش هفته بهبود می‌یابد.

هشدار:

در صورتی که بیماری تحلیل لثه درمان نشود، می‌تواند باعث سایش ریشه دندان و از بین رفتن سطح دندان شود. و در انتها عدم درمان منجر به لق شدن دندان‌ها و از دست دادن آن‌ها می‌شود.

التهاب لثه

علت:

آیا در هنگام مسواک زدن لثه‌های شما خونریزی می‌کند؟ این یکی از مهم‌ترین علائم اولیه التهاب لثه است که به دلیل تشکیل پلاک در اطراف دندان ایجاد می‌شود.

درمان:

التهاب لثه درمان پذیر است. در صورتی که شما ناحیه اطراف دندان را تمیز کنید و پلاک و جرم‌های آن را از بین برده و بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید، التهاب لثه از بین خواهد رفت. بهترین کار برای شروع درمان، مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن حرفه‌ای دندان است. دندانپزشک جرم یا تارتار را از سطح دندان‌های شما پاک می‌کند. سپس در مورد بهداشت مناسب دهان و دندان، دستورالعمل‌هایی را به شما ارائه می‌دهد.

فراموش نکنید که در خانه، باید مرتباً مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و از یک دهانشویه ضدباکتریایی استفاده کنید.

هشدار:

در صورتی که التهاب لثه را درمان نکنید، ممکن است به بیماری مزمن لثه مبتلا شوید. بیماری مزمن لثه منجر به از دست رفتن استخوان حمایت کننده دندان و تحلیل لثه می‌شود. علاوه بر این لثه‌های ملتهب نه زیبا هستند و نه جذاب!

زخم های‌آفتی

علت:

در واقع کسی نمی‌داند چه عواملی باعث ایجاد آن لکه‌های کوچک پوستی بر روی زبان یا روی گونه می‌شود. تصور می‌شود كه ضربه خوردن به بافت‌های دهانی یا غذاهایی كه باعث تحریک سطح گونه‌ها می‌شود، منجر به ایجاد آفت می‌شود.

درمان:

موضوع امیدوارکننده این است که اگرچه زخم‌های آفتی تحریک کننده و دردناک هستند، اما در هر شرایطی که ایجاد شوند، تقریباً طی مدت 10 تا 14 روز بهبود می‌یابند. البته این به معنای این نیست که شما باید درد آن را تحمل کرده و صبر کنید. یک سری ژل‌ها و پمادهای بدون نسخه وجود دارند که می‌توانید آن‌ها را از داروخانه تهیه کرده و از آن استفاده کنید.

برای راحتی خود سعی کنید طی این 10 الی 14 روز از خوردن غذاهای گرم و پرادویه که می‌تواند این زخم‌ها را تحریک کنند، خودداری کنید.

هشدار:

راجع به زخم‌های کانکر (آفت) عجیبی که به خودی خود به وجود آمده و از بین می‌روند، موردی برای نگرانی وجود ندارد. اما اگر به طور مرتب دچار این نوع زخم‌ها می‌شوید و یا زخم‌ها بعد از دو هفته از بین نرفتند، زمان آن است که به دندانپزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است این زخم‌ها نیاز به بررسی بیشتر داشته باشند. حتی ممکن است زخم‌هایی که مدت طولانی در دهان وجود دارند نشان دهنده سرطان دهان باشد. زخم‌های سرطان مانند نیز ممکن است نشانه ابتلا به بیماری کرون باشد.

بوی بد دهان

علت:

بعضی از غذاها و نوشیدنی‌ها، سالاد سزار حاوی سیر، ساندویچ تن و تمام این‌ها می‌تواند باعث هالیتوزیس (halitosis) یا بوی بد دهان شود. دلیل این امر به سادگی مرتبط با غذاهایی است که مصرف می‌کنید. همانطور که غذاهایی مانند پیاز، سیر و ادویه‌ها را هضم می‌کنید، آن‌ها وارد جریان خون شما می‌شوند. سپس به ریه‌های شما منتقل شده و روی تنفس شما تأثیر می‌گذارد.

بوی بد دهان همچنین می‌تواند به دلیل بهداشت ضعیف دهان باشد. همین موضوع در مورد “نفس صبحگاهی بدبو” نیز صادق است، و بیشتر ناشی از کاهش جریان بزاق در شب است. باقی ماندن ذرات غذایی در دهان و کاهش جریان بزاق باعث می‌شود که باکتری‌های دهانی تکثیر شوند و بو ایجاد کنند.

درمان:

برای مدت کوتاهی، روزانه دو بار دهان خود را با دهانشویه بشویید. دهانشویه‌های متنوعی در بازار وجود دارد و بهتر است شما از دهانشویه چندکاره استفاده کنید که هم به از بین بردن بوی بد دهان و التهاب لثه کمک کرده و هم به سفید شدن دندان کمک می‌کند. برای از بین بردن بوی بد دهان در دراز مدت از خوردن پیاز با وعده‌های غذایی خود خودداری کنید. در نهایت بهترین راه برای از بین بردن بوی بد دهان تمیز کردن آن است. این کار شامل مسواک زدن به زبان و تمیز کردن آن هنگام مسواک زدن دندان‌ها است.

مسواک زدن روی سطح زبان می‌تواند کمک کننده باشد. زیرا برخی از افراد بر روی زبان خود دارای شکاف‌هایی هستند که مواد غذایی می‌توانند در آن شکاف‌ها جمع شده و باعث بو شوند.

هشدار:

اگر دهان شما تمیز است، اما بوی بد دهان همچنان وجود دارد، وقت آن است که توسط پزشک معاینه شوید. مصرف برخی از داروها می‌توانند با خشک کردن دهان و یا آزاد کردن مواد شیمیایی در بدن منجر به بروز هالیتوزیس شوند. همچنین، برخی از بیماری‌ها و اختلالات متابولیکی می‌توانند باعث بوی بد دهان شوند، بنابراین در صورتی که بوی بد دهان طولانی مدت ادامه دار باشد، پیگیری و درمان را فراموش نکنید.

دندان‌های زرد

علت:

آیا دندان شما سفید نیست؟ اولین راه فهمیدن علت آن، توجه به رژیم غذایی است. مصرف چای، قهوه و غذاهای خاصی که رنگ دارند و به عبارتی می‌توانند سینک ظرفشویی را لکه دار کنند، به همان ترتیب می‌توانند دندان‌های شما را نیز لکه دار کنند. اما این تنها دلیل نیست. با افزایش سن، دندان‌های ما به طور طبیعی تیره تر و زردتر می‌شوند، زیرا در اثر افزایش سن، ما مینای دندان را از دست می‌دهیم. در نتیجه عاج داخل دندان بیشتر نمایان می‌شود.

درمان:

برای جلوگیری از لکه دار شدن دندان می‌توانید غذاهایی که باعث تغییر رنگ دندان‌ها می‌شوند را کمتر استفاده کنید یا برای نوشیدن مایعات رنگی، از نی استفاده کنید تا از تماس مایعات با دندان‌هایتان جلوگیری کنید. تمیز کردن مرتب دندان‌ها توسط یک متخصص بهداشت حرفه‌ای نیز به از بین بردن لکه‌ها کمک می‌کند.

اگر می خواهید لبخند خود را درخشان‌تر کنید، می‌توانید از انواع مواد سفید کننده دندان که در داروخانه‌ها موجود هستند با مشورت دندانپزشک خود استفاده کنید. با داروساز یا دندانپزشک خود صحبت بزنید تا محصولی پیدا کنید که برای شما مناسب باشد. اما به خاطر داشته باشید که بعضی از لکه‌ها قابل حذف نیستند (مانند مواردی که ناشی از تتراسایکلین (نوعی آنتی بیوتیک) است). همین مورد راجع به تغییر رنگ پس از درمان کانال ریشه نیز صادق است. اگر زردی دندان‌های شما به دلیل افزایش سن باشد، می‌توانید از درمان‌هایی مانند ونیر و روکش دندان استفاده کنید.

هشدار:

برخی از محصولات سفید کننده می‌توانند باعث حساسیت دندان یا باعث تحریک بافت لثه شوند، بنابراین سعی کنید با احتیاط عمل کنید. در ابتدا با رسیدگی بیشتر به دندان و تمیز کردن بهتر دندان با مسواک و نخ دندان شروع کنید. اگر نتیجه رضایت بخش نبود سپس بیلیچینگ را امتحان کنید. و یا اگر تصمیم به استفاده از ونیر و یا تاج دندان دارید، به خاطر داشته باشید این دندان‌ها عمر مفید خودشان را دارند و پس از مدتی باید تعویض شوند.

سخن پایانی

مانند تمام مشکلات سلامتی و بهداشت دهان و دندان، بهترین دفاع همیشه حفظ بهداشت دهان و دندان همراه با مراجعه منظم از دندانپزشک است که مطمئنا به حفظ زیبایی لبخند شما کمک خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *