دندان شیری فرزندم را بکشم یا درمان کنم؟

یک سوال رایج والدین از دندانپزشکان این است که “از آنجایی که دندان شیری به هر حال می‌افتد، آیا نمی‌توانیم به جای پر کردن، دندان پوسیده را رها کنیم تا بیفتد؟”

دندان‌های شیری کودک بسیار مهم هستند و باید مانند دندان‌های دائمی مراقبت شوند. آن‌ها به تکلم صحیح کودک و سلامت دندان‌های دائمی زیرین کمک می‌کنند.

با رعایت صحیح بهداشت دهان فرزندتان و بهبود رژیم غذایی و کنترل میان وعده‌های شیرین و قندی، از پیشرفت پوسیدگی‌های کوچک می‌توان جلوگیری کرد.

اگر دندانپزشک اطفال تشخیص دهد که دندان نزدیک به زمان افتادنش است، ممکن است نیازی به پر کردن آن نباشد.

پوسیدگی چیست؟

  • گزارشی از آکادمی دندانپزشکان کودکان آمریکا در سال 2014 نشان داد که تا سن 5 سالگی، تقریبا 60٪ از کودکان در ایالات متحده آمریکا پوسیدگی دندان را تجربه کرده‌اند.
  • در صورت عدم درمان، این پوسیدگی می‌تواند منجر به عفونت، مشکل در جویدن و حتی سوء تغذیه شود.
  • کودکانی که دچار پوسیدگی دندان هستند، به دلیل درد، اغلب در مدرسه مشکل دارند.
  • میزان پوسیدگی دندان در دوران کودکی همچنان رو به افزایش است، بنابراین توصیه می‌شود کودکان تا اولین سال تولد حتما به دندانپزشک کودکان مراجعه کنند.
  • به این ترتیب، ما دندانپزشکان می‌توانیم با والدین همکاری کنیم تا عادت‌های خوبی برای بهداشت دهان و دندان ایجاد کنیم، به راهنمایی‌های مربوط به رژیم غذایی کمک کنیم و دندان‌ها را رصد کنیم تا بتوانیم قبل از اینکه مسئله بزرگی پیش بیاید، مداخله کنیم. “

اما چرا باید وقت و پولمان را خرج کنیم که دندان‌هایی را که به هر حال می‌افتند را درست کنیم؟

پوسیدگی دندان یک بیماری مسری و ساده و ناشی از میکروب‌های خاص است و می‌تواند به راحتی پخش شود و در سراسر عمر باقی بماند. اگر دندان‌های کودک دچار پوسیدگی جدی شوند، دندان‌های دائمی حتی قبل از رویش در دهان آسیب می‌بینند.

آیا پوسیدگی‌های دندان شیری روی دندان‌های دائمی تأثیر می‌گذارد؟

  • ممکن است فکر کنید که پر کردن دندان شیری یا درمان آن باعث اتلاف پول است، زیرا دندان‌های کودک دائمی نیستند، اما درک مشکلات طولانی مدت ناشی از عدم درمان مهم است.
  • دندان شیری، قوام متفاوت و نازک‌تری نسبت به دندان‌های دائمی دارد. بنابراین، در مورد مسواک زدن، نخ دندان و مراقبت نیاز به توجه بیشتری دارند.
  • پوسیدگی‌ها می‌توانند به سرعت پیشرفت کنند و نیاز به عصب کشی و روکش داشته باشند.
  • در صورت عدم درمان، پوسیدگی می‌تواند باعث عفونت و درد و تورم شود.
  • همچنین مهم است که به کودکان کمک کنید تا زمانی که ممکن است دندان شیری در دهانشان بماند، زیرا آن‌ها راهنمایی برای قرار گرفتن دندان‌های دائمی در موقعیت صحیح‌شان هستند.
  • دندان‌های شیری کشیده شده می‌تواند مشکلات ارتودنسی ایجاد کند که نیاز به براکت گذاری یا سایر روش‌های ارتودنسی را ضروری کند. این امر باعث می‌شود کودک شما به درمان ارتودنسی طولانی‌تر نیاز داشته باشد یا حتی کودکانی را که نیازی به ارتودنسی ندارند، مجبور کند برای اصلاح لبخند خود، از ارتودنسی استفاده کنند.

سایر تاثیرات عدم درمان دندان‌های شیری

جلوگیری از تغذیه مناسب

  • عدم درمان پوسیدگی‌ها می‌تواند باعث درد و ناراحتی موقع خوردن شود.
  • کودکانی که هنگام غذا خوردن دچار درد می‌شوند، از خوردن خودداری می‌کنند.
  • برخی غذاهای سالم به طور طبیعی می‌توانند سفت باشند، از جمله سیب، هویج و کرفس. اما اگر كودك به دلیل درد در دهان قادر به خوردن این غذاهای سخت نباشد، مواد ضروری مورد نیاز برای رشدش ممکن است به بدنش نرسند.

تاثیر روی تکلم

پوسیدگی‌های درمان نشده همچنین می‌توانند منجر به مشکل در گفتار شوند. دندان‌ها بخشی از صحبت کردن هستند. اگر دندان‌های پوسیده کشیده شوند، می‌تواند باعث ایجاد مشکل در گفتار شود که بر توانایی کودک در صحبت صحیح تأثیر می‌گذارد و می‌تواند تأثیرات ماندگاری بر اعتماد به نفس او و برقراری ارتباط با دیگران داشته باشد.

اعتماد به نفس و ظاهر

دندان‌های بدرنگ یا از دست رفته باعث می‌شوند کودک تصویر بدی از خودش در ذهنش داشته باشد و اگر احساس کنند که لبخند یا دندان‌های آن‌ها سالم و سفید به نظر نمی‌رسد، ممکن است از لبخند زدن خودداری کنند. این عدم اعتماد به نفس در ظاهر آن‌ها تأثیر ماندگاری بر اعتماد به خود و زندگی اجتماعی آن‌ها خواهد داشت.

گسترش پوسیدگی‌ها به سایر دندان‌ها

در صورت عدم درمان، پوسیدگی می‌تواند به دندان‌های دیگر سرایت کند. معمولاً تصور می‌شود که پوسیدگی‌ها برخلاف سایر بیماری‌ها یا عفونت‌ها هستند و نمی‌توانند شیوع پیدا کنند. پوسیدگی‌ها مطمئناً در صورت عدم درمان می‌توانند به دندان‌های دیگر گسترش یابند.

علایم پوسیدگی

  • درد خود به خود یا دردی که بدون دلیل مشخص بروز می‌کند
  • حساسیت دندان
  • هنگام خوردن چیزهای شیرین یا نوشیدن مایعات گرم یا سرد، درد خفیف یا شدید داشته باشد
  • حفره‌های قابل مشاهده در دندان‌های شما
  • رنگ قهوه‌ای، سیاه یا سفید روی هر سطح دندان
  • درد هنگام جویدن

در صورت وجود پوسیدگی چه درمان‌هایی می‌توان انجام داد؟

رمینرالیزاسیون

  • اگر پوسیدگی به اندازه کافی کوچک باشد، دندانپزشک کودکان ممکن است به دندان اجازه دهد تا خود را ترمیم کند. این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که بزاق می‌تواند فرآیندهای بهبودی را سرعت بخشد.
  • بزاق حاوی پروتئین‌ها، آنزیم‌ها و ترکیباتی است که به سخت شدن مینای دندان‌ها کمک می‌کند و حتی می‌تواند مینای دندان شما را “مجددا” بسازد.
  • اگر حفره به اندازه کافی كوچك باشد و بهداشت دهان و دندان باعث ترشح بزاق شود، دندان می‌تواند از طریق بازسازی (یا خود ترمیمی) به حیاتش ادامه دهد.
  • اگر رژیم غذایی ضعیف باشد و پر از شکر و نشاسته باشد، می‌تواند باعث غلبه بر بزاق شود و باعث بزرگتر شدن پوسیدگی شود.

ترمیم با مواد همرنگ دندان

اگر رمینرالیزاسیون گزینه مناسبی نباشد، برای درمان، دندان لازم است پر شود. این روند معمولاً برای بزرگسالان و کودکان شناخته شده است. دندانپزشک ممکن است از پرکردگی‌های سفید استفاده کند که در چند ثانیه سخت می‌شوند و از رنگ و ظاهر دندان‌های طبیعی تقلید می‌کنند.

روکش

اگر پوسیدگی دندان بزرگ باشد، ترمیم مناسب نخواهد بود. روکش یک محافظ در اطراف دندان مبتلا ایجاد می‌کند و خطر ایجاد حفره جدید یا پوسیدگی بیشتر روی دندان را به حداقل می‌رساند. برای قرار دادن روکش بر روی دندان، دندان تراشیده شده و سپس روکش پیش ساخته روی دندان قرار می‌گیرد و سپس با استفاده از سمان روی دندان چسبیده می‌شود.

مهم است که حتماً از سایز مناسب برای روکش استفاده شود، زیرا اگر روکش خیلی بزرگ یا کوچک باشد، روی جویدن کودک تأثیر می‌گذارد.

کشیدن دندان یا درمان ریشه (عصب کشی)

هنگامی که یک حفره به اندازه‌ای بزرگ باشد که شروع به رسیدن به عصب دندان کند، باعث درد شدید خواهد شد. پوسیدگی می‌تواند باعث عفونت و التهاب عصب شود و در صورت بروز این اتفاق، تنها گزینه انجام درمان ریشه است. که شامل برداشتن پالپ آلوده (عصب و رگهای خونی) می‌شود. پس از برداشتن، دارو در بالای ناحیه آسیب دیده قرار می‌گیرد.

برخلاف درمان ریشه بزرگسالان، کانال‌های ریشه کودک بسیار متفاوت است، این درمان فقط چند دقیقه طول می‌کشد و چند جلسه درمان لازم نیست!

دندانپزشکی تحت آرام بخشی

این روش برای کودکان مضطربی که اجازه کار دندانپزشکی نمی‌دهند کاربرد دارد. دندانپزشک متخصص کودکان، شما را جهت انتخاب درمان تحت آرام بخشی یا بیهوشی عمومی راهنمایی می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *