درمان ریشه در کودکان؛ عصب کشی دندان شیری

درمان ریشه یکی از بهترین و موثرترین روش‌ها برای جلوگیری از دندان درد و همچنین حفظ دندان‌های پوسیده و آسیب دیده می‌باشد. هدف از این درمان‌ها حفظ دندان و جلوگیری از کشیدن دندان است تا سلامت دندانی کودک و رشد صحیح دندان‌های دائمی تضمین شود.

دلایل درمان دندان شیری

گاهی اوقات ممکن است دندان‌های شیری (milk teeth) کودکان به درمان ریشه (root canal treatment) نیاز پیدا کنند. در چنین مواقعی ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که چرا یک دندان شیری که در نهایت می‌افتد به درمان ریشه نیاز دارد؟

درست است که دندان‌های شیری کودکان در سنین 6 تا 12 سالگی می‌افتند، اما دلایل بسیار خوبی برای حفظ این دندان‌ها وجود دارد. به همین دلیل، در بسیاری از مواقع به جای این که دندان شیری پوسیده و یا آسیب دیده را بکشند، با استفاده از درمان ریشه آن را حفظ می‌کنند.

عملکرد دندان‌های شیری دقیقا همانند دندان‌های اصلی است و از دست دادن آن‌ها می‌تواند منجر به ایجاد اختلال در غذا خوردن و صحبت کردن شود. دندان‌های شیری مانند یک راهنما برای دندان‌های اصلی هستند و به آن‌ها کمک می‌کنند که در جایگاه صحیح خود قرار بگیرند. عدم وجود دندان‌های شیری، موجب می‌شود که دندان‌های اصلی در جای درست خود قرار نگیرند و کج در بیایند. این امر باعث ایجاد مشکلاتی در جویدن غذا می‌شود و ممکن است کودک شما در آینده نیاز به ارتودنسی پیدا کند.

همچنین مشکلات ریشه دندان همراه با درد شدید است و نمی‌توان آن را بدون درمان رها کرد.

زمان مراجعه برای درمان ریشه

اگرچه دندان‌ها در ظاهر سفت و سخت به نظر می‌رسند، اما پالپ‌های داخل دندان بافت نرمی دارند و غنی از رگ‌های خونی و رشته‌های عصبی هستند. اگر در پالپ‌ها مشکلی ایجاد شود معمولا به صورت دندان درد و حساس شدن دندان خود را نشان می‌دهد. وقتی بیمار با این علائم به دندانپزشک مراجعه می‌کند، او با استفاده از تصاویر رادیوگرافی آسیب دیدگی پالپ را تایید می‌کند. در چنین شرایطی است که درمان ریشه قبل از افزایش عفونت در آن ناحیه باید انجام شود.

در مواردی که آسیب دیدگی شدید باشد، دندان باید کشیده شود و فضایی که در اثر کشیدن دندان ایجاد می‌شود را با قرار دادن یک فضا نگهدارنده پر می‌کنند. اما در بسیاری از موارد نگهدارنده‌ها نمی‌توانند تمامی عملکرد دندان را داشته باشند. علاوه بر این احتمال افتادن و شل شدن نگهدارنده‌ها بسیار زیاد است و باید به صورت مداوم کنترل شوند.

روش‌های درمان دندان شیری

درمان غیر مستقیم پالپ (indirect pulp treatment)

اگر آسیب دیدگی پالپ دندان جزئی باشد، می‌توان پوسیدگی را به مقدار زیادی حذف کرد (در این حالت هیچ آسیبی به خود پالپ وارد نمی‌شود). سپس با استفاده از  آنتی بیوتیک و پر کردن دندان، مشکل بیمار را برطرف می‌کنند. به این روش، درمان غیر مستقیم گفته می‌شود.

پالپوتومی (pulpotomy)

این روش زمانی انتخاب می‌شود که پوسیدگی محدود به بخش بالایی پالپ باشد. در این حالت بخش پوسیده پالپ را حذف می‌کنند و بخش‌های سالم باقیمانده را حفظ می‌کنند. در مرحله بعد عفونت‌های آن ناحیه را از بین برده و دندان را پر می‌کنند. این تکنینک، درمان جزئی ریشه است که تا به امروز توانسته بسیاری از بیماران را درمان کند.

پالپکتومی (pulpectomy)

هنگامی که تمامی بخش‌های پالپ دندان دچار عفونت شده باشد، پالپکتومی مورد نیاز است. در این حالت کل پالپ را از دندان خارج و حذف می‌کنند. پس از آن کانال‌های دندان را ضد عفونی کرده، شکل می‌دهند و آن‌ها را با مواد مخصوصی پر می‌کنند. در نهایت تاج دندان را که بخش ظاهری آن است، بازسازی می‌کنند.

تفاوت درمان کودکان و بزرگسالان

تفاوت درمان ریشه بین کودکان و بزرگسالان در نوع ماده‌ای است که دندان با آن پر می‌شود.

برای درمان ریشه در کودکان از ماده‌ای استفاده می‌شود که بدن می‌تواند آن ماده را جذب کند و از بین ببرد. به این ترتیب، زمانی که دندان‌های اصلی کودک می‌خواهند در بیایند، ریشه‌های دندان قبلی به راحتی جذب می‌شوند و دندان اصلی می‌تواند به صورت طبیعی رشد کند.

چگونه برای درمان کودک‌تان آماده شوید؟

  • احتمالا تا الان متوجه شده‌اید که بیشتر داستان‌هایی که در رابطه با درمان ریشه شنیده‌اید، واقعیت ندارند.
  • در واقع درمان ریشه نه تنها مشکلی ایجاد نمی‌کند بلکه باعث می‌شود که دندان درد تسکین پیدا کند.
  • دندانپزشکان برای این که کودک دردی را حس نکند از داروهای بی حسی استفاده می‌کنند. آن‌ها توانایی بالایی برای آرام کردن کودک شما و از بین بردن ترس او نیز دارند.
  • این که شما در طول درمان فرزندتان مضطرب باشید کاملا قابل درک است، اما باید تلاش کنید این اضطراب را به فرزندتان منتقل نکنید.
  • با صدای آرام با کودک‌تان صحبت کنید و او را نوازش کنید تا اضطراب و ترس او به حداقل میزان ممکن برسد.
  • دندانپزشک بعد از یک معاینه دقیق بهترین گزینه‌ها را برای درمان فرزند شما پیشنهاد خواهد داد.
  • تمامی این گزینه‌ها، روش‌های معمول دندانپزشکی هستند و دستورالعمل‌های مشخصی دارند.
  • در نهایت باید بدانید که دلیلی برای ترس از درمان ریشه وجود ندارد. درمان ریشه در کودکان به توقف درد دندان کودک شما و همچنین عملکرد صحیح دندان‌های او در آینده کمک خواهد کرد.

راه‌های پیشگیری از آسیب ریشه دندان در کودکان

به غیر از درمان‌های نامبرده (درمان غیرمستقیم پالپ، پالپوتومی، و پالپکتومی)، رویکردهای جایگزین ممکن است شامل مراقبت‌های پیشگیرانه مانند سیلانت‌های دندانی (dental sealants) برای محافظت از دندان‌ها در برابر پوسیدگی، یا درمان‌های فلوراید (fluoride treatments) برای تقویت مینای دندان باشد. برای موارد پیشرفته‌تر، کشیدن دندان ممکن است برای جلوگیری از گسترش عفونت در نظر گرفته شود. با این حال، انتخاب درمان بستگی به شدت وضعیت و نیازهای خاص کودک دارد. برای اطلاعات دقیق‌تر، بهتر است با یک دندانپزشک متخصص کودکان مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *