ارتودنسی معمولا برای افرادی استفاده میشود که دندانهای نامنظم دارند. روند درمان ارتودنسی معمولا طولانی مدت و سخت است. همچنین جز درمانهای گرانقیمت طبقه بندی میشود. با این حال ارتودنسی یک روش درمانی بسیار خوب است که در اکثر مواقع با موفقیت همراه است و در نهایت یک دهان سالم و لبخند زیبا را به شما هدیه میدهد.
ارتودنسی اغلب در سنین کودکی و یا نوجوانی انجام میشود، اما بزرگسالان نیز میتوانند از این درمان استفاده کنند. جالب است بدانید که حدود 20 درصد افرادی که دندانهایشان را ارتودنسی میکنند بزرگسال هستند.
هرچقدر زودتر برای ارتودنسی مراجعه کنید، نتایج بهتری را خواهید گرفت. در این بخش میخواهیم علائمی را که نشان دهنده نیاز یک فرد به ارتودنسی است برای شما توضیح دهیم.
علائم نشان دهنده نیاز به ارتودنسی در بزرگسالان
علائمی که نشان میدهد یک فرد بزرگسال نیاز به ارتودنسی دارد با توجه به سن و وضعیت عمومی سلامت دهان متفاوت است. ارتودنسی کردن دندانها در بزرگسالان روز به روز در حال افزایش است و خوشبختانه در بیشتر مواقع با موفقیت همراه است. از جمله علائمی که مشخص میکند شما به ارتودنسی نیاز دارید، موارد زیر است:
- دندانهایی که به وضوح کج هستند یا بسیار فشرده در کنار هم قرار گرفتهاند.
- عدم توانایی کشیدن نخ دندان و یا مسواک زدن دندانهای کج
- گاز گرفتن زبان به صورت مکرر یا بریده شدن زبان توسط دندانها
- عدم قرار گیری صحیح دندانها بر روی هم
- عدم توانایی تلفظ صحیح بعضی از حروف
- ایجاد صدا توسط فک در هنگام جویدن غذا و یا بیدار شدن از خواب
- ایجاد فشار و یا خستگی در ناحیه فک بعد از جویدن غذا
علائم نشان دهنده نیاز به ارتودنسی در کودکان
تشخیص نیاز به ارتودنسی در کودکان کمی دشوار است. کج بود و یا فشرده بودن دندانها در دهان کودک ممکن است نشان دهنده نامنظم بودن دندانهای کودک باشد. علائم دیگری که ممکن است در کودکان مشاهده شود، شامل موارد زیر است:
- تنفس دهانی
- صدا دادن فک
- گاز گرفتن زبان، داخل گونه و یا سقف دهان
- مکیدن انگشت شست و یا پستانک بعد از دو سالگی
- افتادن زودهنگام یا دیرهنگام دندانهای شیری
- عدم قرارگیری دندانها بر روی هم
تغذیه نامناسب در دوران نوزادی و کودکی، بهداشت نامناسب دهان و دندان و مسائل ژنتیکی از جمله دلایلی هستند که باعث نامرتبی دندانها در کودکان (و بزرگسالان) میشوند.
چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
دندانپزشکان معنقدند که اولین مراجعه کودک به ارتودنتیست باید در سن 7 سالگی باشد. دلیل این امر آن است که تشخیص و درمان زودهنگام ارتودنسی، نتایج بسیار بهتری را در پی خواهد داشت. حتی اگر کودک در ظاهر مشکلی در شکل دندانها نداشته باشد، مراجعه به ارتودنتیست میتواند برای او مفید باشد.
بهترین سن برای شروع درمان ارتودنسی در افراد مختلف متفاوت است. در بیشتر مواقع شروع درمان بین سنین 9 تا 14 سالگی است. درست زمانی که دندانهای دائمی شروع به در آمدن میکنند.
اما شروع درمان برای بعضی از افراد در سنین کودکی امکان پذیر نیست. دلایلی مانند هزینههای بالا، عدم تشخیص درست یا عدم تمایل در سنین کودکی باعث میشود که بسیاری از افراد در سنین پایین ارتودنسی را انجام ندهند.
به صورت کلی، هیچ وقت برای انجام ارتودنسی دیر نیست و در هر سنی میتوانید آن را انجام دهید. اما تا جایی که میتوانید نباید درمان را به تعویق بیاندازید. به همین دلیل اگر احساس نیاز به ارتودنسی میکنید در اولین فرصت به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. معمولا نیازی نیست که قبل از مراجعه به ارتودنتیست به دندانپزشک عمومی مراجعه کنید.
به یاد داشته باشید که با افزایش سن فک نیز رشد میکند که میتواند باعث فشرده شدن بیشتر دندانها شود، بنابراین هرچقدر زودتر روند درمان را آغاز کنید برای شما بهتر خواهد بود.
آیا جایگزینی برای ارتودنسی وجود دارد؟
تنها جایگزینی که برای ارتودنسی وجود دارد، جراحی صاف کردن دندانها است. این جراحی ممکن است ساده و راحت باشد و در طی آن نحوه قرارگیری دندانها در دهان تغییر دهند، اما گاهی اوقات نیز به جراحیهای پیچیده تری مانند جراحی فک نیاز است.
سخن آخر
کج بودن و یا فشرده بودن دندانها از بارزترین علائمی هستند که نشان میدهند فرد به ارتودنسی نیاز دارد، اما همان طور که در بالا اشاره کردیم اینها تنها علائم نیستند.
ارتودنسی یک درمان پرهزینه است. براکتهای مختلفی وجود دارد که از نظر میزان هزینه و کارآیی با هم متفاوت هستند. در مورد انتخاب نوع براکت و هزینهها با دندانپزشک صحبت کنید. از آنجا که معمولا روند درمان ارتودنسی یک فرآیند چند ساله است، اکثر دندانپزشکان هزینهها را در چندین نوبت دریافت میکنند، بنابراین نگران هزینهها نباشید. با یک برنامهریزی منظم میتوانید در طی چند ماه هزینهها را پرداخت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید