هدگیر ارتودنسی

گاهی اوقات استفاده از براکت‌ها به تنهایی برای مرتب کردن دندان‌ها، رفع مشکلات جویدن و یا اصلاح مشکلات فک پاسخ گو نیست. در این شرایط از ابزارهای خاصی برای برطرف کردن مشکل بیمار استفاده می‌شود. یکی از این ابزارها هدگیر ارتودنسی است که بخشی از آن خارج دهان قرار می‌گیرد و نیروی لازم برای جابجا شدن دندان‌ها را فراهم می‌کند. همچنین به اصلاح فک و رشد استخوان‌های صورت نیز کمک می‌کند.

هدگیرهای ارتودنسی انواع مختلفی دارند که هر کدام برای یک شرایط خاص طراحی و ساخته شده‌اند. دندانپزشک با توجه به مشکلات و نیازهای شما یک برنامه درمانی برایتان در نظر می‌گیرد و بهترین هدگیر که بیشترین کارایی را دارد به شما پیشنهاد می‌کند.

چگونگی استفاده و نگهداری از هدگیر نیز برای شما توضیح داده خواهد شد. توجه به دستورالعمل استفاده از هدگیر بسیار مهم است، استفاده صحیح از این وسیله می‌تواند بعد از پایان درمان بهترین نتایج را برای شما به عمل آورد.

انواع هدگیرها

  • هدگیر پشت گردنی: یکی از رایج‌ترین انواع هدگیر ارتودنسی است. این وسیله یک سیم U شکل دارد که که به نوار روی دندان‌های عقبی متصل می‌شود و از طرف دیگر به تسمه‌ای که پشت گردن شما قرار دارد، قلاب می‌شود.
  • هدگیر پشت سری: این هدگیر بسیار شبیه هدگیر پشت گردنی است. در اینجا نیز یک سیم به دندان‌ها متصل می‌شود، ولی بندی که به سیم متصل است این بار در بالا و پشت سر قلاب می‌شود.
    • از این دو نوع هدگیر معمولا برا اصلاح اوربایت افقی شدید (اورجت) در کودکان استفاده می‌شود. با استفاده از این هدگیرها رشد فک بالا را کند می‌کنند.
    • از این هدگیرها همچنین می‌توان برای بزرگسالانی که مشکلات جویدن دارند استفاده کرد. این هدگیرها به اصلاح فاصله دندان بعد از کشیدن نیز کمک می‌کنند. معمولا از این هدگیرها باید بین 12 تا 14 ساعت در هر روز استفاده کرد.
  • هدگیر معکوس یا فیس ماسک: از این هدگیر معمولا برای اصلاح مشکلات آندربایت استفاده می‌کنند. این هدگیر فک بالا را به سمت جلو فشار می‌دهد که باعث توازن آن با فک پایین می‌شود. هدگیر معکوس از دو پد تشکیل شده که یکی بر روی پیشانی و دیگری بر روی چانه قرار می‌گیرد و توسط یک بدنه عمودی به هم متصل می‌شوند.
  • الاسیتک و یا سیم‌هایی که از بدنه به براکت‌ها متصل‌اند نیروی اصلی را به فک وارد می‌کنند. این هدگیر را معمولا بین 14 تا 16 ساعت در روز استفاده می‌کنند.

نتیجه بخش بودن استفاده از هدگیر، به شما بستگی دارد!

هنگامی که از هر یک از این هدگیرها استفاده می‌کنید، باید یک سری نکات مهم را رعایت کنید. مهم‌ترین نکته رعایت دستورالعمل‌های استفاده از هدگیر است. باید حتما طبق زمان بندی مشخص شده در هر روز از هدگیر استفاده کنید، تنها در این صورت است که استفاده شما از هدگیر نتیجه بخش خواهد بود. اگر دستورالعمل به شما می‌گوید که باید شب‌ها از هدگیر استفاده کنید و شما یک شب موفق به انجام این کار نشدید، باید در روز بعد ساعات از دست رفته را جبران کنید. در غیر این صورت ممکن است تمام تلاش‌های شما برای استفاده از هدگیر در هفت روز گذشته از بین برود.

اگر با گذاشتن هدگیر احساس ناراحتی می‌کنید بسیار طبیعی است. خوشبختانه اگر به صورت منظم از آن استفاده کنید بعد از گذشت چند روز احساس ناراحتی‌تان از بین می‌رود. استفاده از مسکن‌هایی مانند بروفن و یا مواد غذایی نرم می‌تواند در این مدت به شما کمک کند. هرازگاهی ممکن است در هنگام جویدن احساس درد کنید و یا  حتی دندان آسیاب بزرگ‌تان کمی سست شود. تمام این‌ها طبیعی است و نشان می‌دهد که هدگیر شما درست کار می‌کند.

اما اگر درد غیر معمول دارید، توجه داشته باشید که شاید قلاب دندان آسیاب اول (که به هدگیر متصل است) گشاد شده باشد و یا هدگیر درست در جای خودش قرار نگرفته باشد. درد غیر طبیعی می‌تواند نشان دهنده یک مشکل باشد که باید سریعا به آن رسیدگی کنید.

از هدگیر ارتودنسی خود به خوبی نگهداری کنید

برای اینکه هدگیر ارتودنسی به بهترین نحو ممکن کار کند و همچنین سلامت دهان و دندان شما تضمین شود باید تمامی دستورالعمل‌های بهداشتی را به خوبی رعایت کنید. همچنین باید در هنگام پوشیدن و در آوردن هدگیر تمام نکات ایمنی را رعایت کنید. مثلا، در هنگام مراجعه به دندانپزشک حتما هدگیر را همراه خودتان بیاورید. در هنگام ورزش و یا دویدن در خانه حتما هدگیرتان را دربیاورید.

گذاشتن هدگیر شاید بسیار مشکل به نظر برسد و هیچ کس انکار نمی‌کند که عادت کردن به آن کمی زمان می‌برد، اما اگر همه این اجزا درست کار کنند شما به هدف اصلی خود دست پیدا خواهید کرد. به یاد داشته باشید که تمامی این سختی‌ها ارزش رسیدن به یک لبخند زیبا برای تمام عمرتان را دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *