امروزه اختلال دیپ بایت به راحتی و با استفاده از ارتودنسی و یا سایر روشهای ترمیمی قابل درمان است.
مال اکلوژن زمانی اتفاق میافتد که دندانها و فک بالا و پایین تراز درستی نداشته باشند. عامل اصلی مال اکلوژن معمولا مشکلات ژنتیکی است، اما بر اثر فشار ناشی از ازدحام دندانها، دندانهای آسیب دیده و یا پوسیده، درمان نامناسب و ضعیف دندانپزشکی، از دست دادن دندان (به ویژه دندانهای عقب) نیز میتواند اتفاق بیفتد.
عادتهای غلطی مانند مکیدن دندان، جویدن ناخن و یا لب، و دندان قروچه نیز میتواند باعث مال اکلوژن شود. از دست دادن دندانهای عقب در بزرگسالان میتواند باعث اختلال دیپ بایت شود و یا آن را تشدید کند. این امر باعث میشود که بخش پایینی صورت، حالت افتادگی پیدا کند و فردی که دچار این مشکل شده است از نظر ظاهری پیرتر به نظر میرسد.
ممکن است فکر کنید که مشکلات بایت فقط برای ظاهر شما مشکل ایجاد میکنند. اما اختلالهای بایت میتوانند به دندانها و لثههای شما آسیب بزند و باعث مشکلاتی مانند سردرد و اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، اختلالات شنوایی و مشکلات هضم میشود. همه این مشکلات برای شما پیامدهای جسمانی به همراه دارد و ممکن است زندگی اجتماعی شما را دچار اختلال کند.
رایجترین اختلالهای بایت شامل موارد زیر است:
- اوربایت شدید
- کراس بایت
- اپن بایت
- به هم ریختگی دندانها
- بیرون زدگی دندان
دیپ بایت چیست؟
از بین تمامی اختلالات بایت، دیپ بایت شدید، به سلامت دندانها و مفاصل فک بیشترین آسیب را میرساند. دیپ بایت به حالتی گفته میشود که در آن دندانهای جلویی فک بالا بخش زیادی از دندانهای پایین را بپوشانند. این اختلال از نظر ظاهری نیز مشکلاتی را ایجاد میکند و زیبایی شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
در اغلب مواقع دندانهای فک پایین مانند یک زنگوله هستند، یعنی دندانهای جلوی فک پایین بیشتر از دندانهای عقبی رشد میکنند، ولی گاهی این افزایش ارتفاع تا جایی پیش میرود که لبههای این دندانها با بافت لثه در سقف دهان برخورد میکنند که باعث فرسایش لثه در پشت دندانهای بالایی میشود.
این اتفاق بسیار دردسر ساز است و حتی میتواند منجر به از دست رفتن دندانهای جلویی در فک بالا شود. اصلاح دیپ بایت نه تنها باعث بهبود در عملکرد دندانهای شما میشود، بلکه میتواند مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را نیز برایتان راحتتر کند. همچنین با اصلاح دیپ بایت لبخندتان بسیار زیباتر خواهد بود.
اصلاح دیپ بایت
اصلاح دیپ بایت معمولا به استفاده از چندین روش درمانی مانند ارتودنسی و روشهای ترمیمی دندانپزکشی نیاز دارد. روشهای ارتودنسی مدرن با فشار آوردن به دندانهای فک بالا (به سمت داخل) و دندانهای فک پایین (به سمت بیرون)، این اختلال را اصلاح میکنند.
امروزه از روشهای بسیار مناسبی برای این کار استفاده میکنند مانند: براکتهای لینگوآل، براکتهای ثابت، براکتهای نامرئی، الاینرهای نامرئی. در اختلال دیپ بایت ساییدگی در پشت دندانهای بالا و دندانهای جلوی فک پایین بسیار معمول است. در این موارد باید با استفاده از کامپوزیت، روکش پرسلن و یا تاج، دندان را ترمیم کرد. گاهی نیز ممکن است استفاده از ابزار Dahl (یک ابزار متحرک ارتودنسی) مورد نیاز باشد. در برخی مواقع، تمامی دندانها نیاز به ترمیم پیدا میکنند که در این مواقع ابتدا از کامپوزیت استفاده میکنند و سپس از روکش پرسلن، اینله و یا تاج استفاده میکنند.
از دست دادن دندانهای عقب میتواند باعث ایجاد و یا بدتر شدن دیپ بایت شود، در این شرایط بازسازی دندان از دست رفته با استفاده از کاشت ایمپلنت و یا بریج میتواند دیپ بایت را اصلاح کند. در مواردی که دیپ بایت شدید باشد جراحی ارتوگناتیک، بهترین گزینه برای رفع مشکل است. انتخاب روش درمان بستگی به شدت اختلال، ویژگیهای صورت و میزان رشد شما دارد.، اما دندانپزشک کم تهاجمیترین و ماندگارترین روش را با توجه به شرایط شما پیشنهاد خواهد داد.
دیدگاهتان را بنویسید