افزایش سن و حفظ سلامت دهان و دندان

امروزه مردم نه تنها عمر طولانی‌تری دارند، بلکه دندان‌های آن‌ها مدت بیشتری سالم می‌ماند. اما به طور کلی افراد با افزایش سن نیاز به میزان بیشتری از معالجات دندانپزشکی دارند و بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌های خاص هستند. همچنین انجام کارهای روتین و روزانه برای حفظ سلامت دهان و دندان برای آن‌ها دشوارتر است.

با این وجود حفظ سلامت دهان و دندان در سنین بالاتر بسیار حائز اهمیت است، زیرا عدم سلامتی دهان و دندان، می‌تواند باعث به وجود آمدن مشکل در جویدن، بلعیدن، صحبت کردن و لبخند زدن شوند و تمام این مشکلات می‌تواند بر سلامت جسمی و اجتماعی افراد نیز تأثیر بگذارد. امکان دارد که داروهای تجویز شده برای سایر بیماری‌ها بر سلامت دهان و دندان فرد تأثیر منفی بگذارند. همچنین ممکن است کاهش سلامت دهان و دندان باعث بدتر شدن بیماری‌های موجود (مانند دیابت) شود، یا حتی باعث التهاب سیستمیک (تمام بدن) شود.

در ادامه متن به این موضوع خواهیم پرداخت که با افزایش سن چه مشکلاتی سلامت دهان و دندان را تهدید می‌کند و در مورد آن‌ها چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

مشکلات حفظ سلامت دهان و دندان با افزایش سن

پوسیدگی دندان

این تصور که پوسیدگی دندان فقط در کودکان رخ می‌دهد، تصور اشتباهی است. مطالعات جدید نشان می‌دهد که تقریباً یک سوم از افراد بالای 65 سال دچار پوسیدگی دندان (حفره) می‌شوند. در افراد مسن، این موارد نه تنها در تاج (سطح جونده) دندان بلکه در ریشه نیز وجود دارد که ممکن است در اثر تحلیل لثه در معرض دید قرار بگیرد.

معاینات منظم دندانپزشکی بهترین روش برای یافتن و درمان پوسیدگی دندان است. در صورت عدم درمان، پوسیدگی دندان می‌تواند باعث درد شود که در آن صورت به مراحل پیچیده‌تری برای درمان نیاز دارد و در نهایت می‌تواند منجر به از دست رفتن دندان شود.

بیماری لثه

بیماری لثه یکی دیگر از مشکلات عمده دهان و دندان است که افراد مسن با آن روبرو هستند و در حال حاضر علت اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالان است. این بیماری توسط باکتری‌های موجود در پلاک دندان ایجاد می‌شود که در صورت تمیز نکردن دندان، روی آن چسبیده و باقی می‌ماند. پروتزهایی که کاملا در جای خود قرار نگرفته‌اند و ابتلا به برخی بیماری‌ها (مانند دیابت یا سرطان) نیز می‌توانند این مشکل را بدتر کنند.

مشکلات حرکتی

گاهی اوقات کاهش تحرک (به دلیل ابتلا به آرتروز یا شرایط مشابه) مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه را دشوار می‌کند. مسواک‌های مخصوص با دسته‌های بزرگ‌تر و نگهدارنده نخ دندان می‌تواند به آسان‌تر شدن فرآیند تمیز کردن روزانه دندان کمک کنند. علاوه بر این، ممکن است دندانپزشک برای این افراد دهانشویه تجویز کند. همچنین انجام یک سری کارهای درمانی در کلینیک نیز می‌تواند در کنترل بیماری لثه مؤثر باشند.

سرطان دهان

سرطان دهان در هر سنی می‌تواند رخ دهد، اما این سرطان در افراد بالای 65 سال، 7 برابر بیشتر بروز می‌کند. تشخیص زودهنگام، بهترین فرصت برای کنترل بیماری را فراهم می‌کند و میزان بهبودی را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. غربالگری دقیق برای سرطان دهان باید بخشی از معاینه معمول دندانپزشکان برای افراد مسن باشد.

خشکی دهان

خشکی دهان (زروستومی) فقط ایجاد ناراحتی نمی‌کند، بلکه می‌تواند برای سلامتی دهان شما نیز مضر باشد. بزاق دهان علاوه بر خصوصیات روان کنندگی، حاوی آنزیم‌های مفید هضم کننده، خنثی کننده اسید و عوامل ضد باکتری است. تعدادی از عوامل ممکن است باعث شود بدن بزاق کمتری نسبت به حالت عادی ایجاد کند، اما در افراد مسن، این مشکل اغلب به دلیل عوارض جانبی برخی از داروها است. اگر دچار خشکی مزمن دهان هستید، گاهی اوقات می‌توانید داروی خود را تغییر دهید و یا می‌توانید از محصولاتی استفاده کنید که برای رفع خشکی دهان ساخته شده است.

حفظ بهداشت دهان و دندان در طول زندگی

در گذشته اعتقاد بر این بود که مشکلات دندانپزشکی و از بین رفتن دندان، نتیجه ناگزیر افزایش سن است. اما واقعیت این است که افزایش سن، به خودی خود عامل خطر برای ریزش دندان نیست. اگر از دندان‌ها به درستی مراقبت شود، می‌توانند یک عمر همراه شما باشند. با اینکه هرچه سن شما می‌رود، وضعیت دهان نیز تغییر می‌کند، اما با حفظ بهداشت و انجام روزانه و منظم اعمالی که سلامت دهان و دندان شما را تامین می‌کند، می‌توانید دندان‌های خود را در طول زندگی خود سالم نگه دارید.

سخن پایانی

روزی دو بار با مسواک با برس نرم مسواک بزنید. در صورت نیاز از انواع مسواک که دسته‌های بزرگ‌تری دارند استفاده کرده و یا از مسواک برقی استفاده کنید. حداقل یک بار در روز بین دندان‌های خود را با نخ و یا نوع دیگری از پاک کننده بین دندانی تمیز کنید. اگر از پروتز استفاده می‌کنید، به طور مرتب آن را تمیز کنید و طبق دستورالعمل از آن‌ها مراقبت کنید. غذاهای سالم بخورید و آب زیادی بنوشید. فراموش نکنید که معاینات منظم دندانپزشکی انجام دهید تا مشکلات کوچک به دردهای بزرگ تبدیل نشود!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *