اگر خونریزی لثه هنگام مسواک زدن را تجربه میکنید، ممکن است به بیماری لثه مبتلا شده باشید. بیماری لثه میتواند منجر به بوی بد دهان، التهاب لثه، تحلیل لثه و در نهایت از دست دادن دندان شود. به همین دلیل، هرگز نباید خونریزی لثه را نادیده بگیرید.
خونریزی لثه معمولا به دلیل پلاک ایجاد میشود، یک لایه چسبنده از باکتری که دائما در اطراف، روی و بین دندانهای شما جمع میشود. اگر پلاک برداشته نشود، میتواند لثهها را تحریک کند و منجر به قرمزی، خونریزی و التهاب شود. با این حال، دلایل دیگری نیز برای خونریزی لثه وجود دارد که در ادامه مطلب به آنها اشاره شده است.
ژنژیویت
ژنژیویت باعث تورم، حساس شدن و خونریزی لثهها میشود. این اولین مرحله بیماری پریودنتال یا بیماری لثه است و زمانی رخ میدهد که پلاک شما با مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن برداشته نمیشود. علت اصلی ژنژیویت، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. با این حال، میتوان آن را توسط دندانپزشک درمان کرد.
تغییر در عادات بهداشت دهان و دندان
اگر به طور منظم از نخ دندان استفاده نکنید، ممکن است خونریزی لثه را تجربه کنید. با این حال، هنگامی که عادات بهداشت دهان و دندان را به طور منظم انجام دهید، خونریزی باید متوقف شود. اگر خونریزی لثه متوقف نشد، باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بیش از حد تهاجمی
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با فشار زیاد ممکن است منجر به خونریزی دندان و لثه شوند. با این حال، این بدان معنا نیست که شما باید از انجام دادن این کارها خودداری کنید. در عوض، با مسواک نرم مسواک بزنید و این کار را بطور ملایم انجام دهید.
داروها
اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید، ممکن است دچار خونریزی لثه شوید. این داروها توانایی بدن شما برای لخته شدن خون را کاهش میدهند که میتواند منجر به خونریزی شود. شما باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید که چه داروهایی مصرف میکنید و اگر خونریزی شدید شد، فورا باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
چگونه خونریزی لثه را متوقف کنم؟
صرف نظر از علت خونریزی لثه، بهترین کار این است که در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. آنها میتوانند علائم شما را بررسی کنند و سپس در مورد بهترین راه برای جلوگیری از خونریزی لثه به شما توصیههایی دهند.
همچنین روشهایی برای جلوگیری از خونریزی لثه وجود دارند که میتوانید آنها را در خانه امتحان کنید. این روشها میتوانند به جلوگیری از جدی شدن مشکل کمک کنند:
- دندانهای خود را دو بار در روز به مدت حداقل دو دقیقه با یک خمیر دندان کامل مسواک بزنید.
- از مسواک دستی یا برقی با سر کوچک و موهای نرم استفاده کنید. هنگام مسواک زدن به خط لثه توجه ویژهای داشته باشید
- نخ دندان بکشید یا از مسواکهای بین دندانی استفاده کنید تا پلاک را از نواحی با دسترسی سخت مانند بین دندانهایتان پاک کنید.
- برای درمان و پیشگیری از بیماری لثه از دهانشویهها استفاده کنید.
- به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید، زیرا ممکن است قبل از بروز علائم، مشکلات لثه شما را تشخیص دهد. اگر خونریزی لثه را تجربه کردید، فورا برای درمان آن اقدام کنید تا دندانپزشک بتواند قبل از جدی شدن آن به شما کمک کند.
سخن پایانی
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است خونریزی لثه هنگام مسواک زدن را تجربه کنید، از داروهایی که مصرف میکنید تا بیماری پریودنتال. این مسائل ممکن است قابل درمان باشند. اگر این مشکل را تجربه میکنید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که با یک متخصص پریودنتیست صحبت کنید. پریودنتیستها دندانپزشکانی هستند که در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای پریودنتال تخصص دارند.
اگر علائمی مانند درد دهان، خونریزی، لثههای متورم و حساس، لق شدن دندانها، تحلیل لثه و بوی بد دهان را تجربه میکنید، ممکن است لازم باشد که به یک پریودنتیست مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که بیماری پریودنتال درمان نشده میتواند در طول زمان بدتر شود.
سوالات متداول
عواملی که باعث خونریزی لثه میشوند، عبارتند از:
1. التهاب لثه
2. مسواک سفت یا مسواک زدن با فشار زیاد
3. به تازگی استفاده از نخ دندان را شروع کردهاید و لثههای شما هنوز به آن عادت ندارند.
4. مصرف برخی داروهای خاص مانند رقیق کننده خون
5. التهاب لثه به دلیل بارداری (التهاب لثه بارداری)
6. از پروتزهایی استفاده میکنید که متناسب و اندازه نمیباشند.
در بسیاری از موارد تورم و خونریزی لثه نشان دهنده ابتلا به بیماری لثه است. با این وجود ممکن است دلیل تورم و خونریزی مربوط به سایر مشکلات لثه نیز باشد. درد و خونریزی لثه هر دلیلی که داشته باشد، راههای درمانی وجود دارد که میتواند مشکل شما را حل کند.
اگر خون ریزی شدید لثه داشته باشید، ممکن است به این دلیل باشد که به مقدار کافی ویتامین K دریافت نمیکنید. این ویتامین به لخته شدن خون کمک میکند. همچنین برای استحکام استخوانها نیز مفید است. اگر در رژیم خود به میزان کافی ویتامین K مصرف نکنید یا این ویتامین در بدن به خوبی جذب نشود، میتواند باعث خونریزی لثه شود.
بیماری اسکوروی، بیماری نادری است که در اثر کمبود شدید ویتامین C در بدن ایجاد میشود. این بیماری به دلیل تغذیه نامناسب اتفاق میافتد. اسکوروی میتواند بدن را ضعیف کرده، باعث کم خونی شده و منجر به خونریزی زیر پوست شود. خونریزی لثهها نشانه رایجی از بیماری اسکوروی است.
ویتامین C به رشد و ترمیم بافت کمک میکند. این ویتامین زخمها را بهبود میبخشد و استخوانها و دندانها را تقویت میکند. اگر بدن به اندازه کافی ویتامین C دریافت نکند، ممکن است احساس ضعف و سستی داشته باشید. در صورت کمبود ویتامین C به مدت طولانی ممکن است لثهها متورم شده و خونریزی کنند.
اگر زخم شدن لثه همراه با خون ریزی شدید باشد، ممکن است نشانهای از اختلالهایی مانند هموفیلی یا بیماری ون ویلبراند باشد. در صورت ابتلا به این بیماریها، خون به درستی لخته نمیشود، بنابراین ممکن است لثهها خونریزی داشته باشند.
خون ریزی لثه میتواند نشانه از سرطان خون باشد. پلاکتهای خون به بدن کمک میکنند تا خونریزی را متوقف کند. در صورت ابتلا به سرطان خون، تعداد پلاکت کاهش پیدا میکند. این امر باعث میشود توقف خونریزی در قسمتهای مختلف بدن از جمله لثهها، برای این افراد سختتر باشد.
تورم یا خون ریزی لثه میتواند نشانه هشدار دهنده از ابتلا به دیابت نوع 1 یا نوع 2 باشد. هنگامی که شما مبتلا به دیابت هستید، دهان در مبارزه با میکروبها قدرت زیادی ندارد، بنابراین احتمال ابتلا به عفونتهایی مانند بیماری لثه افزایش پیدا میکند. افزایش قند خون که همراه با دیابت است، باعث کند شدن سرعت ترمیم بدن میشود که میتواند بیماری لثه را شدیدتر کند.
خونریزی لثهها نشانهای از بیماری لثه یا التهاب لثه است. این بیماری یک بیماری شایع و خفیف است که در اثر وجود پلاک ایجاد میشود. اگر مبتلا به بیماری لثه هستید، ممکن است لثهها تحریک پذیر، قرمز و متورم شوند و وقتی مسواک میزنید خونریزی کنند.با مراقبت از دندانهای خود میتوانید از این مشکل خلاص شوید. روزانه دو بار مسواک بزنید، هر روز نخ دندان بکشید، هر روز دهان را با دهانشویه ضد باکتریایی بشویید و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
وقتی دچار اضطراب میشوید، میزان هورمون کورتیزول در خون شما بالا میرود. کورتیزول باعث افزایش التهاب در تمامی بخشهای بدن میشود. بنابراین، میتواند لثهها را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد و آنها را ملتهب کند.
باید در مورد مصرف مواد غذایی خیلی گرم و یا خیلی سرد با احتیاط عمل کنید. هنگامی که دچار مشکلات لثه هستید، احتمالا مصرف غذاها یا نوشیدنیهای سرد یا ولرم برای شما خوشایندتر است.
برای حفظ سلامت لثهها زیاد آب بنوشید. نوشیدن آبا به ویژه بعد از غذا میتواند به شستن مواد غذایی از روی دندانها کمک کند و احتمال تشکیل پلاکهای باکتریایی را کاهش دهد.
برای حفظ سلامت لثهها باید یک رژیم غذایی کامل داشته باشید. رژیم غذایی شما باید مقدار زیادی ویتامین C و کلسیم داشته باشد. اهمیت رژیم غذایی در حفظ سلامت لثهها بسیار زیاد است. در واقع شما میتوانید با یک برنامه غذایی مناسب، سلامت لثههایتان را تضمین کنید.
دیدگاهتان را بنویسید