سلامت روان شما بر سلامت کل بدن از جمله سلامت دهان و دندان تاثیر میگذارد. افرادی که مشکلات روحی و روانی دارند، بیشتر در معرض مشکلات دهان و دندان مانند مشکلات دندان و لثه هستند. سلامت دهان و دندان نیز بر سلامت کلی شما تاثیر میگذارد و میتواند به بهبود سلامت روان شما کمک کند.
تاثیر سلامت دهان بر سلامت روان
سلامت دهان و روان شما بیشتر از آنچه تصور میکنید به هم مرتبط هستند. اختلالات سلامت روان میتواند منجر به برخی عادات مقابلهای مانند سیگار کشیدن شود که تاثیر منفی بر سلامت دهان و دندان دارد. برخی از افراد مبتلا به مشکلات سلامت روان نیز ممکن است از مراجعه به دندانپزشک اجتناب کنند یا آن را متوقف کنند.
افراد مبتلا به بیماریهای روانی مانند اضظراب و افسردگی ممکن است رفتارها یا مشکلات دیگری ناشی از بیماری خود داشته باشند که بر سلامت دهان و دندان تاثیر میگذارد، مانند:
- از دست دادن اشتها که میتواند منجر به تغذیه نامناسب شود
- خوردن یا نوشیدن بیش از حد غذاها یا نوشیدنیهای شیرین
- اضطراب دندانپزشکی – ترس از مراجعه به دندانپزشک
- انرژی کم
- مشکل در انجام کارهای روزانه مانند مسواک زدن
- درد
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- سیگار کشیدن
- خشکی دهان
تغذیه نامناسب
اگر اضطراب، افسردگی یا بیماری روانی دیگری دارید، ممکن است تمایلی به خوردن نداشته باشید. همچنین ممکن است غذاهای شیرین یا نوشیدنیهای زیادی بخورید یا بنوشید که برای مدتی احساس بهتری در شما ایجاد میکنند، اما میتوانند باعث پوسیدگی دندان شوند.
افراد مبتلا به تغذیه نامناسب یا اختلالات خوردن ممکن است سطوح پایینی از کلسیم داشته باشند. از دست دادن کلسیم میتواند مینای سطح دندان شما را ضعیف کند. برخی از اختلالات خوردن مانند پرخوری عصبی که در آن فرد پس از خوردن غذا استفراغ میکند، میتواند به گلو، دندانها و دهان آسیب برساند. پرخوری عصبی همچنین میتواند میزان بزاق دهان را کاهش دهد که میتواند باعث خشکی دهان و مشکلات دندانی شود.
سندروم سوزش دهان – احساس سوزش مزمن در زبان، سقف دهان و داخل گونهها – میتواند نشانهای از تغذیه نامناسب باشد، اما ممکن است ناشی از افسردگی نیز باشد. برخی از افراد مبتلا به افسردگی ممکن است از سلامت دهان و دندان و تغذیه مناسب برخوردار باشند، اما ممکن است به سندروم سوزش دهان مبتلا باشند.
اضطراب
بسیاری از افراد، از جمله کسانی که مشکل سلامت روانی ندارند، اضطراب دندانی دارند. اگر اختلال اضطرابی دارید، ممکن است از مراجعه به دندانپزشک خودداری کنید که میتواند منجر به مشکلات دندانی شود.
انرژی کم
افسردگی یا سایر بیماریهای روانی میتواند باعث ایجاد احساس خستگی و بی انگیزگی در شما شود. ممکن است انجام کارهای اساسی مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن برای شما سخت باشد. همچنین ممکن است برای تهیه غذا احساس خستگی زیادی کنید که ممکن است منجر به تغذیه نامناسب شود.
درد
افسردگی و اضطراب میتواند شما را نسبت به درد حساستر کند. این میتواند شما را از رفتن به دندانپزشک مضطرب کند.
الکل، سیگار و سایر مواد مخدر
اگر افسردگی و اضطراب دارید، احتمال مصرف الکل بیشتر است. با گذشت زمان، نوشیدن بیش از حد الکل میتواند منجر به بیماری لثه و احتمالا سرطان دهان شود.
خشکی دهان
برخی از داروهایی که برای درمان بیماریهای روانی استفاده میشوند، مانند داروهای ضد افسردگی، ممکن است عوارض جانبی مانند خشکی دهان ایجاد کنند. خشکی دهان ممکن است خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد.
مراقبتهای پیشگیرانه بهداشت دهان و دندان
سلامت دهان و دندان ضعیف میتواند سلامت روان شما را بدتر کند. ممکن است از وضعیت دندانهایتان خجالت بکشید، یا در حضور افراد دیگر خوردن یا نوشیدن برایتان سخت باشد. این میتواند باعث شود که از بودن با افراد دوری کنید که میتواند بر رفاه شما تاثیر بگذارد.
در اینجا اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای حفظ سلامت دندانها و لثههای خود انجام دهید:
- دندانهای خود را دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید
- بین دندانهای خود را با نخ دندان یا مسواک بین دندانی دو بار در روز تمیز کنید
- سیگار را ترک کنید
- مصرف الکل را کاهش دهید یا نوشیدن آن را متوقف کنید
- مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین را کاهش دهید
- به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید
- از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید
اگر دارویی که مصرف میکنید باعث خشکی دهان شما میشود، از زایلیتول استفاده کنید. زایلیتول یک شیرین کننده طبیعی است که به شما کمک میکند بزاق بیشتری تولید کنید و همچنین میتواند از ایجاد پلاک و حفره جلوگیری کند. برخی از محصولات زایلیتول شامل موارد زیر است:
- آدامس
- خمیر دندان
- اسپری دهان
چگونه سلامت روان خود را مدیریت کنیم؟
شما میتوانید گامهای فعالی برای بهبود سلامت روان و بهتر بودن خود بردارید.
- ورزش کنید. فعالیت بدنی نه تنها برای بدن شما مفید است، بلکه برای سلامت روان نیز مفید است. ورزش میتواند عزت نفس شما را افزایش دهد و مواد شیمیایی موجود در مغز را تغییر دهد تا به بهبود خلق و خوی شما کمک کند.
- با افراد دیگر ارتباط برقرار کنید. روابط خوب به شما احساس تعلق میدهد، به شما کمک میکند تا پشتیبانی برای خود پیدا کنید و ارزشتان را افزایش دهید. چند راه برای ایجاد روابط اجتماعی نزدیکتر عبارتند از:
- با دوستان خود ناهار بخورید.
- با آنها به پیاده روی بروید.
- هنگام شام، تلفن صحبت نکنید و تلویزیون را خاموش کنید تا بتوانید با بچهها و همسرتان صحبت کنید.
- در جامعه کارهای داوطلبانه انجام دهید.
- ذهن آگاهی را تمرین کنید. زمانی را برای کاهش سرعت و توجه به احساسات و صداها، بوها و مناظری که در طول روز شما را احاطه کردهاند، اختصاص دهید. آموزش ذهن خود برای قرار گرفتن در لحظه حال میتواند به شما کمک کند تا احساس آرامش و تمرکز داشته باشید و به شما حس خوبی میدهد.
- به پزشک خود مراجعه کنید. اگر با سلامت روان خود مشکل دارید، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان مشکل شما تجویز کند یا ممکن است به شما در پیدا کردن یک درمانگر کمک کند.
سخن پایانی
سلامت دهان و سلامت روان ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. بنابراین، به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید و اگر در مورد سلامت روان خود نگرانیهایی دارید، در مورد مشکل خود با پزشک صحبت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید