سبز شدن دندان ها ممکن است برای دندان های شیری یا دائمی اتفاق بیفتد. این تغییر رنگ علاوه بر این که ظاهر دندان ها را خراب می کند ممکن است نشان دهنده ی یک بیماری زمینه ای نیز باشد.

سبز شدن دندان‌ها، علل و درمان

تغییر رنگ دندان‌ها به سبز ممکن است برای دندان‌های شیری یا دائمی اتفاق بیفتد. این تغییر رنگ علاوه بر این که ظاهر دندان‌ها را خراب می‌کند، ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه‌ای نیز باشد. در این بخش ضمن معرفی عوامل اصلی سبز شدن دندان‌ها، راهکارهای موجود برای درمان این شرایط را نیز توضیح خواهیم داد.

دلایل سبز شدن دندان‌ها

تغییر رنگ دندان به سبز ممکن است از داخل دندان شروع شود و در نهایت در بخش بیرونی دندان بروز پیدا کند. در این شرایط، عوامل داخلی علت سبز شدن دندان هستند. همچنین ممکن است این تغییر رنگ از بخش‌های خارجی دندان شروع شود و سپس بخش‌های داخلی را در بر بگیرد. در این شرایط نیز عوامل خارجی عامل تغییر رنگ دندان هستند.

تغییر رنگ دندان از داخل

تغییر رنگ داخلی دندان از دنتین (عاج) و یا لایه داخلی دندان شروع می‌شود. این نوع تغییر رنگ به ندرت اتفاق می‌افتد. سبز شدن دندان از داخل معمولا به علت کمبود بعضی از مواد غذایی در رژیم غذایی فرد، یا ابتلا به برخی بیماری‌های خاص اتفاق می‌افتد.

از عوامل داخلی سبز شدن دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

زردی نوزادان

زردی در نوزادان با زردی پوست و چشم همراه است. این وضعیت شایع به دلیل وجود بیش از حد بیلی روبین در جریان خون ایجاد می‌شود. بیلی روبین یک رنگدانه زرد است که با تجزیه سلول‌های قرمز خون ایجاد می‌شود. بیلی روبین بیش از حد می‌تواند بر روی رنگ دندان‌های شیری در هنگام شکل گیری تأثیر بگذارد. گرچه این موضوع نادر است، اما ممکن است باعث سبز شدن دندان‌ها شود. سبز شدن دندان‌های شیری که در اثر بیلی روبین زیاد ایجاد می‌شوند، درمان نمی‌شود. دندان‌ها تا زمانی که خراب نشده و دندان‌های دائمی در جای خود رشد نکنند، به همان رنگ باقی می‌مانند. دندان‌های دائمی که جای آن‌ها می‌رویند، سبز نخواهند بود.

زردی مداوم

وقتی زردی نوزاد بیش از 2 تا 3 هفته طول بکشد، آن را زردی مداوم می‌نامند. این وضعیت به طور معمول نتیجه هیپربیلی روبینمی (بیلی روبین اضافی) است. همانند زردی نوزاد تازه متولد شده، دندان‌های سبز که در اثر زردی مداوم ایجاد می‌شوند، فقط دندان‌های شیری کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

درصد کمی از موارد سبز شدن دندان‌ها ممکن است به دلیل عوارض ناشی از بیماری کبدی کلستاتیک باشد که جریان صفرا را در بدن مسدود یا کند می‌کند.

ناسازگاری Rh یا بیماری Rh

فاکتور Rh پروتئین خاصی است که در سطح گلبول‌های قرمز خون یافت می‌شود. ناسازگاری Rh هنگامی رخ می‌دهد که یک زن باردار خون Rh منفی داشته باشد، اما کودک او Rh مثبت داشته باشد. در این حالت، بدن مادر به خون کودک مانند یک ماده خارجی واکنش نشان می‌دهد. بنابراین آنتی بادی‌هایی ایجاد می‌کند که به گلبول‌های قرمز کودک حمله می‌کنند. ناسازگاری Rh می‌تواند منجر به افزایش بیش از حد بیلی روبین در نوزادان شود، که می‌تواند باعث سبز شدن دندان‌های شیری شود.

ناسازگاری گروه خونی یا ABO

این شرایط شبیه ناسازگاری Rh است. این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که یک زن باردار گروه خونی O داشته باشد، اما کودک او گروه خونی A یا B داشته باشد. ناسازگاری ABO نیز می‌تواند منجر به هایپربیلیروبینمی یا افزایش بیش از حد بیلی روبین در نوزادان شود. این امر نیز باعث سبز شدن دندان‌های شیری می‌شود.

سپسیس

سپسیس یک واکنش بالقوه بسیار خطرناک در برابر عفونت است. این عارضه در هر سنی ممکن است رخ دهد. سپسیس ممکن است باعث توقف یا کند شدن انتشار و جریان صفرا از کبد شود. به این عارضه سپسیس کلستاز گفته می‌شود. کلستاز ممکن است باعث ایجاد دندان‌های شیری سبز در کودکان شود.

کم خونی همولیتیک

کم خونی همولیتیک زمانی اتفاق می‌افتد که سرعت از بین رفتن گلبول‌های قرمز خون از سرعت تولید آن در مغز استخوان بیشتر باشد. دلایل این امر بسیار زیاد است. این موارد شامل مشکلات ژنتیکی، مانند کم خونی سلول داسی شکل است. کم خونی همولیتیک می‌تواند باعث تجمع بیلی روبین و سبز شدن دندان‌ها شود.

مصرف برخی از داروها

برخی از آنتی بیوتیک‌ها مانند سیپروفلوکساسین و تتراسایکلین ممکن است باعث شود دندان‌های اولیه نوزادان یا حتی دندان‌های ثانویه کودکان رنگ مایل به سبز پیدا کنند.

تغییر رنگ دندان از خارج

تغییر رنگ خارجی از مینای دندان شروع می‌شود. معمولا علت سبز شدن دندان از لایه خارجی، وجود باکتری‌های یا قارچ‌هایی بر روی دندان است که در اثر مسواک زدن نیز از بین نرفته‌اند. غذاها و یا نوشیدنی‌هایی که رنگ تیره دارند نیز ممکن است باعث سبز شدن مینای دندان شوند. از دیگر عوامل سبز شدن دندان مصرف دخانیات و استفاده از برخی داروهای خاص است.

از عوامل خارجی که باعث سبز شدن دندان‌ها می‌شوند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهداشت ضعیف دهان و دندان
  • مصرف دخانیات
  • غذاها و نوشیدنی‌های تیره رنگ
  • باکتری های کروموژنیک

درمان سبز شدن دندان

درمان تغییر رنگ دندان‌ها به سبز بر اساس علت ایجاد آن‌ها متفاوت است. همچنین بسته به این که دندانی که سبز شده است شیری باشد یا دائمی نوع درمان متفاوت است. در این بخش نکات مهمی درباره تغییر رنگ دندان را ارائه می‌دهیم که باید به آن‌ها توجه کنید.

درمان دندان‌های سبز شیری با علت داخلی

سبز شدن دندان از داخل معمولا در زمان رشد دندان اتفاق می‌افتد. بیماری‌هایی مانند زردی ممکن است باعث شود که دندان‌های شیری سبز رنگ شوند. لکه‌های سبزی که بر روی دندان‌های شیری ایجاد می‌شوند، در خانه قابل درمان نیستند. دندان‌های شیری که سبز شده‌اند را نباید با استفاده از روش‌های تخصصی سفید کرد. زیرا محصولات سفید کننده ممکن است باعث ایجاد حساسیت در لثه‌ها شوند و نباید برای کودکان خردسال استفاده شوند. دندان‌های شیری سبز در نهایت می‌افتند و به جای آن‌ها دندان دائمی در می‌آیند. این دندان‌های دائمی سبز نیستند.

درمان دندان‌های سبز دائمی با علت داخلی

از بین بردن لکه‌های سبز از دندان دائمی ممکن است کمی سخت باشد. اما استفاده از راهکارهای زیر ممکن است به درمان سبز شدن دندان‌ها کمک کند:

  • استفاده از خمیر دندان‌ها و یا دهانشویه‌های سفید کننده
  • استفاده از نوارها و یا ژل‌ها سفید کننده
  • استفاده از تری بلیچینگ

راهکارهای زیر نیز ممکن است برای از بین بردن لکه‌های سبز دندان‌ها مفید باشند. البته این روش‌ها باید توسط دندانپزشک انجام شوند:

  • سفید کردن دندان‌ها: در این روش از لامپ‌های مخصوصی استفاده می‌شود که باعث شکسته شدن هیدروژن پراکسید می‌شود.
  • ونیرهای دندان: ونیر نوعی روکش است که بر روی دندان قرار داده می‌شود. معمولا لکه‌هایی که با روش‌های دیگر از بین نمی‌روند را با استفاده از ونیر می‌پوشانند.

درمان دندان سبز با علت خارجی

سبز شدن دندان از خارج معمولا به دلیل بهداشت ضعیف دهان و دندان و گسترش باکتری‌ها بر روی دندان اتفاق می‌افتد. این نوع لکه‌های سبز معمولا با استفاده از درمان‌های خانگی یا روش‌های تخصصی دندانپزشکی از بین می‌روند.

برای درمان لکه‌های خارجی دندان می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

  • مقدار زیادی از لکه‌های سبز را می‌توان با استفاده از جرم گیری حرفه‌ای دندان به نام‌های اسکیلینگ و پولیشینگ از بین برد. این درمان باید توسط دندانپزشک و در مطب انجام شود.
  • برای لکه‌های سبزی که به سختی از بین می‌روند می‌توان از استریپ‌های سفید کننده استفاده کرد.
  • استفاده از خمیر دندان سفید کننده
  • جرم گیری منظم دندان‌ها و رعایت بهداشت دهان و دندان نیز از دوباره سبز شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *