ارتباط اختلالات تغذیه‌ای و سلامت دهان و دندان

افراد زیادی به ویژه دختران نوجوان و بانوان جوان، از اختلالات تغذیه‌ای که سلامتی آن‌ها را تهدید می‌کند، رنج می‌برند. دندانپزشکان اغلب اولین کسانی هستند که علائم این موضوع را مشاهده می‌کنند.

تاثیر پرخوری عصبی و بی اشتهایی عصبی بر دندان‌ها

ایجاد تهوع به صورت عمدی و مکرر که نشان دهنده بیماری بولیمیا نروُزا (bulimia nervosa) است، اثرات زیادی روی دندان‌ها دارد. این بیماری نوعی وسواس است که فرد مبتلا به آن به شدت نگران افزایش وزن بوده و برای اطمینان از عدم افزایش وزن، پس از غذا خوردن اقدام به بالا آوردن عمدی غذا می‌کند. بیماری آنورکسیا نروُزا (Anorexia nervosa) یا بی اشتهایی عصبی نیز می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامت دهان داشته باشد.

بیش از 90٪ افراد مبتلا به بولیمیا دچار سایش دندان هستند. این امر ناشی از اسید معده است که می‌تواند هنگام استفراغ و در نتیجه تماس با دندان، مینا را در خود حل کند. دندان‌هایی که مینای خود را از دست داده‌اند می‌توانند فرسوده به نظر برسند، به راحتی لب پر شوند و در برابر گرما و سرما حساس شوند.

البته سایش اسیدی دندان می‌تواند در افرادی که نوشیدنی‌هایی از جمله نوشابه، نوشیدنی‌های ورزشی و نوشیدنی‌های انرژی زا به میزان زیاد می‌نوشند نیز تأثیر بگذارد. اما سایش اسیدی در افراد مبتلا به بولیمیا نروزا الگوی خاصی دارد. اثرات این بیماری در دندان‌های جلویی بالا، به ویژه در کناره‌های زبان و لبه‌های دندان مشهود است. اما دندان‌های پایینی نشانه خاصی ندارند، زیرا هنگام تهوع توسط زبان محافظت می‌شوند.

مراقبت از دندان‌ها در صورت ابتلا به اختلالات تغذیه‌ای

هنگامی که مینای دندان از بین رفت، دیگر قابل برگشت نیست. اما با استفاده از تکنیک‌های مختلف ترمیم از جمله روکش می‌توان این آسیب را ترمیم کرد. اینکه چه ترمیمی مناسب‌تر است بعد از تعیین میزان آسیب به دندان مشخص می‌شود. این موضوع به میزان رسیدگی فرد به دندان نیز بستگی پیدا می‌کند.

برای محافظت از دندان‌ها در کوتاه مدت، رعایت این نکته مهم است که بلافاصله پس از استفراغ از مسواک زدن آن‌ها خودداری شود، زیرا این امر می‌تواند بیشتر مینای نرم شده را از بین ببرد. بهتر است که دهان را با آب که کمی جوش شیرین به آن اضافه شده است، بشویید تا اسید خنثی شود. حتی یک آبکشی ساده با آب نیز می‌تواند موثر باشد. گاهی اوقات برای تقویت مینای دندان و کاهش آسیب آن، شستشوی دهان با فلوئورید سدیم نیز توصیه می‌شود.

سایر مشکلات ناشی از اختلالات تغذیه‌ای

در افراد مبتلا به اختلالات غذایی، سایش دندان تنها نشانه‌ای نیست که دندانپزشک یا متخصص بهداشت ممکن است متوجه آن شود. در موارد شدید این بیماری، غدد بزاقی بزرگ‌تر شده و باعث می‌شوند طرفین صورت زیر گوش متورم شود. همچنین گلو، پشت زبان و سقف دهان ممکن است به دلیل استفاده از انگشتان دست یا اشیاء دیگر برای القا تهوع، متورم و آسیب دیده به نظر برسد. در ضمن بافت‌های نرم دهان نیز می‌توانند توسط اسید آسیب ببینند.

سخن پایانی

حدود 20٪ از افراد مبتلا به آنورکسیا، سایش دندان را تجربه می‌کنند، اما این افراد علائم دیگری دارند که ممکن است در مطب دندانپزشکی آشکار شود. این افراد به طور کلی از سوء تغذیه و ضعف بهداشت رنج می‌برند که به نوبه خود می‌تواند به معنی پوسیدگی بیشتر دندان‌ها و بیماری لثه باشد. همچنین بین علائم بیماری آنورکسیا و بولیمیا همپوشانی قابل توجهی وجود دارد.

در صورتی که شما یا یکی از نزدیکان خود به این بیماری‌ها مبتلا هستید، هرچه سریع‌تر برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید تا خطری سلامت دهان و دندان‌هایتان را تهدید نکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *