8 خوراکی مضر برای دندان‌ها

8 خوراکی مضر برای دندان‌ها

یکی از عوامل موثر در حفظ سلامت دندان‌ها، نوع مواد غذایی است که مصرف می‌کنیم. بسیاری از غذاها و نوشیدنی‌ها احتمال ایجاد پلاک‌های دندانی را افزایش می‌دهند و برای سلامت دندان‌ها مضر هستند. پلاک یک لایه چسبناک است که محل تجمع باکتری‌هاست. پلاک‌ها باعث ایجاد بیماری لثه و پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند. بعد از خوردن غذاهای شیرین، قند موجود در غذا توسط باکتری‌های دهان مصرف می‌شود و تولید اسید توسط این باکتری‌ها افزایش پیدا می‌کند. اسید به مینای دندان‌ها آسیب می‌زند و به مرور زمان باعث ایجاد پوسیدگی در دندان‌ها می‌شود.

شایع ترین بیماری مزمن در بین افراد 6 تا 19 ساله پوسیدگی دندان است. پوسیدگی دندان‌ها باعث ایجاد درد، اختلال در جویدن غذا و آبسه می‌شود. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث می‌شود که پلاک‌ها به جرم تبدیل شوند. جرمی که بر روی لثه‌ها تشکیل می‌شود باعث ایجاد التهاب لثه شده و در موارد شدیدتر بیماری لثه ایجاد می‌کند.

برای جلوگیری از تشکیل پلاک و جرم در دهان علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان رعایت یک رژیم غذایی مناسب نیز بسیار مهم است. در این بخش می‌خواهیم در رابطه با 8 نوع ماده خوراکی که احتمال پوسیدگی دندان‌ها را افزایش می‌دهند، صحبت کنیم.

آبنبات ترش

حتما می‌دانید که آبنبات‌ها به دلیل داشتن مقادیر زیادی قند برای دندان‌ها مضر هستند. اما آبنبات‌های ترش به دلیل محتوای اسید زیادی که دارند بیشتر به دندان‌ها آسیب می‌زنند. علاوه براین، آبنبات‌های ترش معمولا جویدنی هستند و به همین دلیل با چسبیدن به دندان‌ها، احتمال پوسیدگی در آن‌ها را افزایش می‌دهند. اگر هوس شیرینی کردید می‌توانید به جای آبنبات، یک قطعه شکلات بخورید. شکلات به راحتی از روی دندان‌ها شسته می شود و سرعت جویدن آن نیز بیشتر است.

نان

بزاق دهان نشاسته موجود در نان را به قند تبدیل می‌کند. نان در اثر ترکیب شدن با بزاق دهان به یک ماده خمیر مانند تبدیل می‌شود که به راحتی به شکاف‌های بین دندان‌ها می‌چسبد. به همین دلیل مصرف نان احتمال پوسیدگی دندان‌ها را افزایش می‌دهد. استفاده از نان‌هایی که نشاسته کم تری دارند می‌تواند به حفظ سلامت دندان‌های شما کمک کند.

الکل

استفاده از نوشیدنی‌های الکلی علاوه بر این که برای سلامتی کل بدن مضر هستند، سلامت دندان‌ها را نیز به خطر می‌اندازد. نوشیدن الکل باعث خشکی دهان می‌شود. در واقع کاهش ترشح بزاق باعث خشکی دهان می‌شود. بزاق از چسبیدن باقیمانده غذا به دهان جلوگیری می‌کند. یکی دیگر از وظایف بزاق ترمیم پوسیدگی‌های جزئی دندان‌ها، بیماری لثه و سایر عفونت‌های دهان است. برای حفظ فضای مرطوب دهان از خوردن نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید و مقادیر زیادی آب بنوشید. استفاده از دهانشویه‌های فلوراید دار و محلول‌های آبرسان نیز می‌تواند مفید باشد.

نوشیدنی‌های گازدار

مطالعات نشان می‌دهد که نوشیدن مقادیر بالایی از نوشیدنی‌ها گازدار به اندازه مصرف مت آمفتامین و کراک به دندان‌ها آسیب می‌زند. نوشیدنی‌های گازدار تولید اسید در دهان را به شدت افزایش می‌دهند و به مینای دندان‌ها آسیب می‌زنند. مصرف مداوم این نوشیدنی‌ها باعث می‌شود که یک لایه اسیدی روی دندان‌ها قرار بگیرد. یکی دیگر از مضرات خوردن این نوع نوشیدنی‌ها، کاهش ترشح بزاق و خشک کردن فضای دهان است. علاوه بر این‌ها نوشیدنی‌های گازدار سیاه رنگ، می‌توانند رنگ دندان‌ها را تغییر دهند. به یاد داشته باشید که نباید بلافاصله بعد از خوردن نوشیدنی‌های گازدار، مسواک بزنید. این کار به دندان‌های شما آسیب بیشتری وارد می‌کند.

یخ

جویدن مواد خوراکی سخت مانند یخ برای مینای دندان مضر بوده و حتی ممکن است باعث شکستگی و یا خورد شدن دندان‌ها شود. استفاده از یخ برای خنک کردن نوشیدنی‌ها مانعی ندارد، اما جویدن آن‌ها بسیار مضر است. اگر به جویدن یخ عادت دارید، مدتی نوشیدنی‌های بدون یخ مصرف کنید.

مرکبات

پرتقال، گریپ فروت و لیمو میوه‌های خوش طعمی هستند که مقادیر بالایی از ویتامین C نیز دارند. اما محتوای اسیدی این میوه‌ها باعث فرسایش مینای دندان شده و دندان‌ها را مستعد پوسیدگی می‌کند. حتی چکاندن آب لیمو در آب، باعث اسیدی شدن آن می‌شود. محتوای اسیدی مرکبات می‌تواند باعث ایجاد سوزش در دهان شود. بهتر است برای بهره بردن از آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌های مرکبات، مقادیر متوسط از آن‌ها را همراه با غذایتان مصرف کنید و بعد از آن دهانتان را با آب بشویید.

چیپس سیب زمینی

چیپس‌های سیب زمینی دارای مقادیر بالایی از نشاسته هستند که در دهان به قند تبدیل می‌شوند. باقی ماندن چیپس‌ها در بین دندان‌ها باعث می‌شود که باکتری‌های دهان از مواد قندی آن‌ها تغذیه کنند و اسید تولید کنند. از آن جا که قطعات چیپس را به مرور زمان در دهانمان می‌گذاریم، تولید اسید از آن‌ها به کندی صورت می‌گیرد. بعد از خوردن چیپس حتما نخ دندان بکشید تا ذرات باقیمانده آن را از بین دندان‌هایتان خارج کنید.

میوه خشک

شاید این تصور در ذهن شما وجود داشته باشد که میوه‌های خشک، جز مواد غذایی سالم هستند. این تصور درست است، اما بسیاری از میوه‌های خشک مانند زردآلو، آلو خشک، انجیر، کشمش چسبناک هستند. این میوه‌ها بین دندان‌ها گیر می‌کنند، به دندان‌ها می چسبند و مقادیر بالایی از مواد قندی را در دهان به جای می‌گذارند. اگر به خوردن میوه‌های خشک علاقه دارید حتما بعد از مصرف آن‌ها دهانتان را با آب بشویید، سپس مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. خوردن میوه‌های تازه برای دندان‌های شما ضرر کمتری دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *