عوارض بیماری پریودنتال در طول بارداری

عوارض بیماری پریودنتال در طول بارداری

تحقیقات نشان داده است که بیماری پریودنتال در طول بارداری، شما و فرزندتان را در معرض خطرات مختلفی قرار می‌دهد، به خصوص اگر به دیابت نیز مبتلا باشید.

بیماری پریودنتال معمولا با عفونت باکتریایی در بافت لثه شروع می‌شود که به تدریج بافت و استخوان زیرین را تخریب می‌کند. در صورت عدم درمان، عفونت باکتریایی باعث واکنش التهابی در بدن می‌شود که می‌تواند به طور قابل توجهی پاکت‌های لثه (فضای بین دندان‌ها و لثه‌ها) را عمیق‌تر کند. این امر منجر به تحلیل لثه و استخوان فک می‌شود. در نهایت ماهیت پیشرونده بیماری پریودنتال باعث لق شدن دندان‌ها و افتادن آن‌ها می‌شود.

بارداری باعث تغییرات هورمونی زیادی می‌شود که خطر ابتلا به ژنژیویت (التهاب بافت لثه) و بیماری پریودنتال را در مادر باردار افزایش می‌دهد. این بیماری در بسیاری از مطالعات تحقیقاتی با پره اکلامپسی، وزن کم نوزاد هنگام تولد و زایمان زودرس مرتبط است. زنان باردار باید به دنبال درمان فوری بیماری پریودنتال باشند تا خطر عوارض قبل و بعد از زایمان را کاهش دهند.

بیماری پریودنتال چگونه بر سلامت مادر و جنین تاثیر می‌گذارد؟

دلایل مختلفی وجود دارد که نشان می‌دهد چرا بیماری پریودنتال ممکن است بر سلامت مادر و جنین او تاثیر بگذارد:

  • پروستاگلاندین: به نظر می‌رسد بیماری پریودنتال سطح پروستاگلاندین را در مادرانی که از اشکال پیشرفته‌تر این بیماری رنج می‌برند، افزایش می‌دهد. پروستاگلاندین یک ترکیب القا کننده زایمان است که در یکی از باکتری‌های دهان مرتبط با پریودنتیت یافت می‌شود. افزایش سطح پروستاگلاندین می‌تواند باعث زایمان زودرس مادر و تولد نوزادی با وزن کم شود.
  • پروتئین واکنشی سی (CRP): این پروتئین که قبلاا با بیماری قلبی مرتبط بود، اکنون با پیامدهای نامطلوب بارداری از جمله پره اکلامپسی و زایمان زودرس همراه است. عفونت‌های پریودنتال سطح پروتئین واکنشی سی را افزایش می‌دهند و پاسخ التهابی طبیعی بدن را تقویت می‌کنند. باکتری‌های پریودنتال ممکن است وارد جریان خون شده و باعث تولید CRP در کبد شوند که منجر به التهاب شریان‌ها و همچنین لخته شدن احتمالی خون می‌شود. این اثرات التهابی می‌تواند منجر به انسداد شریان‌ها شود که باعث سکته مغزی یا حمله قلبی می‌شود.
  • گسترش باکتری‌ها: باکتری‌هایی که در پاکت‌های لثه ساکن می‌شوند می‌توانند به آسانی از طریق جریان خون عبور کرده و سایر قسمت‌های بدن را تحت تاثیر قرار دهند. تحقیقات نشان داده است که در زنان باردار باکتری‌های دهان و پاتوژن‌های مرتبط در غدد پستانی داخلی و شریان‌های کرونر ساکن می‌شوند.

تشخیص و درمان بیماری پریودنتال

گزینه‌های درمانی ایمن و غیر جراحی بسیاری برای زنان باردار وجود دارد. توقف پیشرفت بیماری پریودنتال به منظور افزایش شانس زایمان ایمن و سالم از اهمیت بالایی برخوردار است.

در ابتدا، دندانپزشک وضعیت دقیق لثه و استخوان فک را برای تشخیص دقیق ارزیابی می‌کند. اسکیلینگ و روت پلنینگ دو روش غیر جراحی رایج هستند که برای پاکسازی سطوح ریشه دندان از جرم (تارتار) و حذف سموم باکتریایی از پاکت لثه استفاده می‌شوند.

این روش برای زنان باردار دارای مزایای فراوانی است، زیرا خطرات عوارض بارداری ناشی از بیماری پریودنتال تا 50 درصد کاهش می‌یابد. این درمان‌ها همچنین بسیاری از اثرات ناخوشایند و مضر مرتبط با التهاب لثه و عفونت پریودنتال را کاهش می‌دهند.

دندانپزشکان می‌توانند آموزش‌ها و توصیه‌هایی را به زنان باردار در مورد مراقبت‌های خانگی موثر ارائه دهند که می‌توانند خطراتی را که ممکن است بر سلامت آن‌ها یا فرزندشان تاثیر بگذارد کاهش دهند. خطرات بیماری پریودنتال را می‌توان با مراقبت مناسب در منزل، ترک سیگار، تغییر رژیم غذایی و مصرف مکمل‌ها به میزان زیادی کاهش داد.

سخن پایانی

در صورت داشتن هر گونه سوال یا نگرانی در مورد بیماری پریودنتال و عوارض آن بر بارداری، با دندانپزشک خود صحبت کنید.

3 یک نظر

  1. نیکی

    سلام، اگر امکان دارد توضیحاتی درباره نحوه مدیریت این وضعیت، مانند رژیم غذایی مناسب، راهکارهای بهداشت دهان یا حتی روش‌های درمانی ایمن برای مادران باردار ارائه دهید. با تشکر.

  2. نسترن

    در صورت امکان درباره تفاوت شدت بیماری در مراحل مختلف بارداری یا تاثیرات احتمالی آن بر روند زایمان توضیح بیشتر دهید. مرسی

  3. سیما

    این مقاله اطلاعات مفید در مورد خطرات بیماری پریودنتال در دوران بارداری ارائه می‌دهد، اما جای خالی توصیه‌های عملی و راهکارهای مشخص برای پیشگیری و درمان این بیماری احساس می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *