بوی بد دهان نه تنها بر احساس شما نسبت به خودتان تاثیر میگذارد، بلکه بر احساس دیگران با شما نیز تاثیرگذار است. به همین دلیل است که بوی بد دهان میتواند به زندگی اجتماعی شما آسیب برساند. در این مقاله درباره علل بوی بد دهان که ممکن است از آنها ناآگاه باشید، اطلاعاتی آورده شده است.
1. نوشیدنیهای الکل دار
اگرچه الکل مایع است، اما در واقع میتواند دهان شما را خشک کند که باعث تحریک باکتریهایی میشود که باعث بوی بد دهان (هالیتوز) میشوند. نوشیدنیهای حاوی کافئین، غذاهای تند و سیگار نیز میتوانند باعث بوی بد دهان شوند. خشکی دهان ناشی از تولید نکردن بزاق زیاد هنگام خواب نیز توضیح دهنده “بوی بد دهان در صبح” است.
2. زبان
باکتریهای روی زبان عامل اصلی بوی بد دهان هستند. زبان خود را با مسواک یا زبان شوی تمیز کنید. زبان شویها کمی بهتر از مسواکها عمل میکنند.
3. رژیم غذایی کم کربوهیدرات
وقتی کربوهیدراتها را حذف میکنید و مقدار پروتئین مصرفی خود را افزایش میدهید، بدن شما شروع به سوزاندن چربی برای تولید انرژی میکند. این فرآیند ترکیباتی به نام کتون میسازد که باعث بوی بد دهان میشود. در این مورد رعایت بهداشت بیشتر دهان و دندان مشکل را حل نمیکند، بلکه بهترین گزینه جویدن یک آدامس بدون قند است.
4. سرماخوردگی
عفونتهای مجاری تنفسی مانند سرماخوردگی و برونشیت میتوانند باعث بوی بد دهان شوند. این به این دلیل است که باکتریهای ایجاد کننده بو دوست دارند از مخاط تغذیه کنند. همچنین اگر گرفتگی بینی دارید، به احتمال زیاد به تنفس دهانی متوسل میشوید که میتواند دهان شما را خشک کند.
5. زخم
بر اساس مطالعهای در مجله میکروبیولوژی پزشکی، نوعی باکتری که باعث ایجاد زخم میشود، هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori)، نیز میتواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود. درمان باکتری ممکن است بوی بد را از بین ببرد. پزشک میتواند شما را از نظر این باکتری آزمایش کند و برای آن آنتی بیوتیک تجویز کند.
6. داروها
بیش از 400 داروی تجویزی و بدون نسخه، از جمله داروهای ضد افسردگی و آلرژی، میتوانند جریان بزاق را متوقف کنند. بزاق دهان به شستشوی غذا و باکتریها کمک کرده و از بوی بد دهان جلوگیری میکند. تغییر دارو همیشه امکان پذیر نیست، بنابراین انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه میکند که هیدراته بمانید و برای مرطوب نگه داشتن دهان خود آدامس بدون قند بجوید. دهانشویههای مخصوص نیز میتوانند کمک کننده باشند.
7. سنگ لوزه
این تودههای کوچک مایل به سفید که از باکتریهای سخت شده، ذرات غذا، سلولهای مرده و مخاط تشکیل شدهاند، در شکاف لوزهها و پشت زبان شما به دام میافتند. آنها یکی از عوامل و علل بوی بد دهان به شمار میآیند و عموما به جز ایجاد بو بی ضرر هستند. سنگهای لوزهای اغلب خود به خود از جای خود خارج میشوند، اما گاهی اوقات میتوانید با غرغره کردن با آب نمک این روند را تسریع کنید. دندانپزشک ممکن است گزینههای دیگری برای شما داشته باشد.
8. میوههای خشک شده
میوههای خشک شده قند بسیار بالایی دارند و باکتریهای ایجاد کننده بو دوست دارند از این مواد تغذیه کنند. 1/4 فنجان کشمش، 21 گرم شکر دارد. قند همین مقدار زردآلو خشک 17 گرم است. این مانند خوردن 4-5 قاشق چایخوری شکر خالص است. علاوه بر این، میوههای خشک شده چسبناک هستند، بنابراین میتوانند روی دندانها و بین آنها گیر کنند. پس از خوردن میان وعده، حتما دندانهای خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
9. رفلاکس اسید یا سوزش سر معده
اینها دو علامت GERD (بیماری رفلاکس معده به مری)، یک اختلال گوارشی رایج، هستند. بوی بد دهان شما ممکن است به دلیل برگشت برخی از مواد غذایی هضم نشده باشد یا ممکن است تحریک ناشی از اسید معده باعث ترشح خلط پشت گلو شود. اگر اغلب دچار سوزش سر معده میشوید، از پزشک خود کمک بخواهید.
10. دندانهای ترک خورده و پرکردگی
اینها میتوانند ذرات غذا را به دام بیاندازند و باکتریها را تولید کنند و در نتیجه باعث ایجاد پوسیدگی، بیماری لثه و بوی بد دهان شوند. دندان مصنوعی نامناسب نیز میتواند همین مشکلات را ایجاد کند.
سخن پایانی
از آنجایی که بوی بد دهان میتواند به زندگی اجتماعی شما آسیب برساند، مهم است که علل ایجاد بوی بد دهان و راههای برطرف کردن آنها را بدانید. همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک میتواند به شما در کاهش این مشکل کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید