امروزه، بسیاری از نامرتبیها و ناهنجاریهای دندانها، با استفاده از روشهای پیشرفته دندانپزشکی و ارتودنسی قابل درمان هستند. با این حال، مشکلات و ناهنجاریهای پیچیده دندان و فک حتی با روشهای نوین نیز قابل اصلاح نیست.برای رفع این مشکلات از جراحی زیبایی فک و صورت استفاده میشود که به آن جراحی ارتوگناتیک نیز گفته میشود.
شاید جراحی فک در ظاهر پیچیده و سخت به نظر برسد، ولی در بسیاری از موارد یک روش درمانی ساده است. بسیاری از جراحیهای فک به راحتی در مطب دندانپزشک انجام میشود، مانند جراحی دندان عقل و یا کاشت ایمپلنت در فک. اما جراحی فک همیشه هم به این سادگی نیست.
برای اصلاح ناهنجاریهای ارتباط بین دندانها و فک، مانند آندربایت یا جلوزدگی فک پایین و یا ناهنجاریهای مادرزادی مربوط به فک، روشهای درمانی پیچیدهتری مورد نیاز است. جراحی فک میتواند به کاهش آپنه خواب (قطع تنفسی) نیز کمک کند. قطع تنفسی شرایطی است که در آن مغز و سایر اعضای بدن اکسیژن کافی دریافت نمیکنند که میتواند جدی و خطرناک باشد.
چه کسانی به جراحی فک نیاز دارند؟
جراحی زیبایی فک میتواند به افرادی که دارای مشکلات فک، نامرتبی دندانها و عدم تقارن صورت هستند، کمک کند. این مشکلات میتواند منجر به اختلال در جویدن، صحبت کردن، خوابیدن و یا ایجاد مشکل در انجام فعالیتهای روزانه فرد شود.
جراحی فک همچنین میتواند به زیباتر شدن شما کمک کند. بیرون زدگی فک که یک نقص مادرزادی است و یا عدم تقارن در صورت، از جمله مواردی هستند که در ظاهر و زیبایی تاثیر گذارند و با جراحی فک قابل اصلاح میباشند.
بعد از معاینه دقیق، جراح میتواند تشخیص دهد که آیا شما کاندید مناسبی برای جراحی ارتوگناتیک هستید یا خیر. به طور کلی اگر مشکل شما با ارتودنسی حل شود، این درمان برای شما اولین گزینه خواهد بود. با ارتودنسی میتوان دندانها را مرتب و هم تراز کرد.
اما گاهی مشکل اصلی مربوط به ناهماهنگی فکها میباشد. که در این صورت جراحی مورد نیاز است. در بیشتر موارد از ابزارهای ارتودنسی مانند براکت و یا نگهدارندهها، قبل و بعد از جراحی استفاده میشود تا از موفقیت آمیز بودن نتایج جراحی اطمینان حاصل شود.
مشکلاتی که با جراحی ارتودنسی قابل اصلاح هستند
- اپن بایت، بیرون زدگی فک و یا عقب ماندگی چانه
- نواقص مادرزادی مانند شکاف کام
- مال اکلوژن (مشکلات مربوط به جفت نبودن دندانها) که در نتیجه آندربایت و یا اوربایتهای شدید ایجاد میشود. آندربایت به وضعیتی گفته میشود که در آن دندانهای پایینی جلوتر از دندانهای بالایی قرار میگیرند و اوربایت حالتی است که در آن همپوشانی عمودی دندانهای جلویی بیش از حد است.
- آپنه و یا قطع تنفسی در مواردی که روشهای مرسوم و قدیمیتر نتوانند این اختلال را درمان کنند.
- مشکل در بلع، جویدن و یا گاز زدن غذا
- درد مزمن در فک و مفاصل فک و همچنین سردرد
- عدم تقارن صورت از جلو و یا از طرفین
- عدم توانایی بستن دهان و قرار دادن آسان لبها بر روی یکدیگر
- تنفس دهانی مزمن و خشکی دهان
- ترومای صورت
مراحل مختلف جراحی
- با توجه به تفاوتهایی که بین بیماران مختلف وجود دارد، روشهای جراحی نیز متفاوت است. اما یک سری مراحل کلی در هر جراحی وجود دارد، که میتوان به آنها اشاره کرد.
- اولین و مهمترین مرحله جراحی، برنامه ریزی و مشورت بین اعضای تیم است، این تیم شامل دندانپزشک ترمیمی و یا عمومی، ارتودنتیست و جراح صورت میباشد.
- برنامه درمانی شما ممکن است شامل درمان ارتودنسی همراه با جراحی باشد.
- یک برنامه مرحله به مرحله دقیق و مدون با استفاده از تصاویر تشخیصی، مدلهای سه بعدی و نرم افزارهای پیشرفته برای کل فرآیند تدوین میشود.
- در بسیاری از موارد دندانپزشک میتواند تصویر فرضی چهره شما را که ممکن است نتیجه نهایی جراحی باشد، به شما نشان دهد.
- جراحی میتواند در بیمارستان و یا در مطب انجام شود.
- نوع بیهوشی نیز با توجه به نوع و شرایط جراحی و همچنین شرایط بیمار تعیین میشود.
- از آنجا که بیشتر مراحل جراحی در داخل دهان انجام میگیرد، اغلب مواقع آثار قابل مشاهدهای در صورت فرد باقی نمیماند.
- درد و تورمهای جزئی بعد از جراحی را میتوان با استفاده از انواع مسکنهای مناسب، کنترل کرد.
- بعد از جراحی فرد موظف است تا مدتی از مواد غذایی نرم و مایع استفاده کند.
- شرایط شما بعد از جراحی توسط پزشک به دقت مورد بررسی قرار میگیرد تا این اطمینان حاصل شود که روند درمانی شما به خوبی و طبق برنامه مشخص شده پیش میرود.
- در نهایت و بعد از پایان دوره درمان، شما میتوانید از مزایای جراحی و زیبایی خود لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید