جراحی ریشه دندان (اپیکواکتومی)

گاهی اوقات درمان ریشه در از بین بردن عفونت در بافت‌های اطراف ریشه دندان ناموفق است. در این شرایط ممکن است یک جراحی ساده به نام جراحی ریشه دندان (اپیکواکتومی) انجام شود. از آنجا که این جراحی اغلب با استفاده از میکروسکوپ و سایر ابزارهای تخصصی کوچک انجام می‌شود، نوعی از اندودنتیک میکروسرجری محسوب می‌شود.

احتمالا متداول‌ترین نوع جراحی ریشه، اپیکتواکتومی است که در آن بخش کوچکی از نوک ریشه دندان را به همراه هر نوع باف سخت و یا نرم اطراف آن که احتمال آلودگی دارد، از بین می‌برند.

چه عواملی باعث می‌شوند که به اپیکواکتومی نیاز پیدا کنید؟

  • کانال مسدود و یا غیر قابل دسترس
  • بی نظمی آناتومیک و یا شکستگی و ترک خوردگی در ریشه دندان
    • این جراحی تنها در شرایطی توصیه می‌شود که یک یا چند بار تلاش برای درمان ریشه انجام شده، اما موفقیتی به دست نیامده است.
    • با توجه به اینکه این مشکل معمولا در اطراف نوک ریشه اتفاق می‌افتد، اپیکواکتومی یکی از راه‌های موثر برای از بین بردن عفونت‌های پایدار است.
  • پیش از انجام جراحی اپیکواکتومی، تصاویر تشخیصی (مانند ایکس-ری) از دندان آسیب دیده و استخوان‌های اطراف آن، تاریخچه پزشکی شما از جمله داروهایی که مصرف می‌کنید (با تجویز و یا بدون تجویز پزشک) و سایر عوامل تاثیر گذار بر روی این جراحی مورد بررسی قرار می‌گیرند.
  • اگر پزشک برای شما اپیکواکتومی را مناسب بداند، دلایل آن را به شما توضیح خواهد داد.

جراحی اپیکواکتومی

جراحی کانال ریشه معمولا با استفاده از بی حس کننده‌های موضعی مانند بی حسی‌های تزریقی انجام می‌شود. بنابراین هیچ دردی را در طول جراحی حس نخواهید کرد. در ابتدا یک برش کوچک در لثه ایجاد می‌کنند تا ناحیه عفونی که در انتهای ریشه است در دسترس قرار بگیرد. سپس بافت عفونی همراه با چند میلی متر از نوک ریشه را جدا می‌کنند. ممکن است از یک رنگ برای مشخصی کردن شکستگی و ترک‌های آن ناحیه استفاده کنند. زیرا اگر دندان دچار شکستگی شده باشد بهتر است به جای ادامه جراحی، دندان کشیده شود.

در مرحله بعد از یک میکروسکوپ و منبع نور استفاده می‌کنند تا کانال‌های ریز را مورد بررسی قرار دهند. این کانال‌ها را با استفاده از یک دستگاه التراسونیک تمیز می‌کنند و از یک ماده مخصوص برای پر کردن آن‌ها استفاده می‌کنند. در نهایت کانال‌ها را با استفاده از مقدار کمی مواد پر کننده دندان می‌بندند. ممکن است در پایان جراحی، مقدار کمی پودر استخوان پیوندی به محل ضایعه اضافه کنند و در نهایت بافت لثه را بخیه بزنند. همچنین در مراحل پایانی جراحی ممکن است مجددا عکس برداری ایکس-ری انجام شود. بعد از این مراحل دستورالعمل‌های لازم مربوط به مراقبت‌های بعد از جراحی به شما داده می‌شود و می‌توانید به خانه بروید.

مراقبت‌های بعد از جراحی اپیکواکتومی

بیشتر جراحی‌های اپیکواکتومی بین 30 تا 90 دقیقه زمان می‌برد. بعد از جراحی ممکن است در ناحیه‌ای که تحت درمان قرار گرفته است، تورم و درد احساس کنید. برای کنترل ناراحتی‌های بعد از عمل می‌توانید از داروهایی مانند ایپوبروفن استفاده کنید. احتمالا یک روز بعد از جراحی می‌توانید به فعالیت‌های عادی خود ادامه دهید، اما ممکن است تا چند روز بعد نتوانید غذاهای سفت بخورید و همچنین باید به آرامی مسواک بزنید. اگر بخیه‌هایی که برای شما استفاده شده است، جذبی نباشد، از شما خواسته می‌شود که حدود یک هفته بعد برای کشیدن آن‌ها به دندانپزشکی مراجعه کنید.

هدف اصلی هر درمانی حفظ دندان‌های شماست

اگرچه اپیکواکتومی معمولا یک روش درمانی ایمن و موثر است، اما برای هر جراحی حتی اگر ساده باشد، همیشه احتمال خطرات جزئی وجود دارد. به همین دلیل اپیکواکتومی تنها در صورتی توصیه می‌شود که درمان ریشه موفقیت‌آمیز نبوده باشد. یک روش جایگزین برای این کار، کشیدن دندان است.

با این حال، هدف دندانپزشکان این است که تا جایی که ممکن است دندان‌های شما را حفظ کنند. زیرا با وجود این که روش‌های درمانی عالی برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته وجود دارند (مانند کاشت ایمپلنت)، اما این روش‌ها بسیار پیچیده‌تر و گران قیمت‌تر هستند.

جراحی اپیکواکتومی یک راه حل دائمی و کم هزینه برای درمان ریشه است که می‌تواند دندان شما را تا آخر عمر حفظ کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *